Преглед на N600 безжичен рутер TP-Link TL-WDR3600

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 1.09.2014, 17,786 показвания
Страница от ревюто: 1 2


tplink-web-interface

Бърз поглед към стандартния уеб-базиран интерфейс за управление на TP-Link TL-WDR3600, интерфейс който трябва да е много добре познат на потребителите, които за ползвали безжични рутери на TP-Link и преди. Стандартно изпълнение, като в конкретния случай просто имаме някои допълнителни функции изнесени в отделни менюта, които да покрият новите екстри, с които разполагате. Както стана дума вече TL-WDR3600 е двубандов рутер, който има две независими мрежи работещи едновременно – на 2.4 GHz и на 5 GHz, но потребителят има възможност да реши да използва само едната от двете посредством промяна на конфигурацията на устройството през уеб-базирания интерфейс. Друга полезна възможност също се конфигурира посредством уеб панела, а именно функционалността на USB портовете, които може да се ползват за мрежово споделяне на файлове от USB флаш или мобилен диск, да се активира достъп до съдържанието през FTP сървър, да се използват за споделяне на мултимедийно съдържание работейки като DLNA сървър или да се превърнат в мрежов принт сървър за добавяне на принтер, който не разполага с мрежова функционалност. Още една опция, на която искаме да обърнем внимание е възможността за създаване на така наречената Guest Network. Става дума за активирането на мрежа със свободен достъп, която да бъде независима от основната локална мрежа, така че да може външни потребители да имат достъп до споделения Интернет, но да нямат достъп до локалната мрежа на потребителя. Контролния панел на рутер позволява създаването на отворена мрежа (може да има и парола) за потребители на който и да е от двата банда, включително и на двата, като има възможност да се позволи при нужда достъп от Guest мрежата до файловете в локалната мрежа, както и да се ограничи скоростта на Интернет свързаност за потребителите на тази външна мрежа. Разбира се рутера разполага с възможност за настройка на всички стандартни параметри на връзката, които са типични за повечето безжични устройства, така че особено внимание на тях няма да обръщаме.

tplink-thermal-image

Нека да погледнем и какво се крие като хардуер под капака на TP-Link TL-WDR3600. Устройството, което тествахме е версия 1.4, а платката му беше с ревизия 1.3, тоест има известни подобрения спрямо първоначалния дизайн. Добрата новина е, че все още има съвместимост с неофициални отворени фирмуери като DD-WRT например. Мрежовата платформа като хардуер на която е базиран този рутер е изцяло на Atheros, като устройството разчита на AR9582 чип за 5 GHz мрежовата функционалност, AR9344 е процесора (560 MHz MIPS) и 2.4 GHz мрежата и AR8327 за гигабитовата LAN поддръжка. Интегрираната флаш памет е 8 MB, а RAM-a се осигурява от два 64 мегабайтови чипа Winbond или общо 128 MB. Двата USB порта се управляват от Genesys Logic GL850G USB 2.0 контролер. Както вече стана дума този модел има две двубандови антени (обслужващи едновременно 2.4 и 5 GHz), които са сменяеми и използват стандартни RP-SMA конектори за монтаж към рутера.

В горната дясна част на изображението можете да видите работните температури на отделните компоненти на устройството засечени посредством термокамера. Съвсем очаквано процесора е най-топъл, дори без особено натоварване, като работната му температура достига до над 46 градуса при нормална натовареност. Именно поради тази причина не малко потребители инсталират охлаждащи радиатори с цел да понижат работната температура и да удължат периода на експлоатация на устройството значително след изтичане на неговия гаранционен срок (без разбира се да има гаранция за това). Предвид, че чиповете на платката нямат екранировка, монтажът на оглаждащи радиатори с помощта на термолепило е съвсем лесна задача, от която ви делят само 4 винта. Имайте предвид обаче, че отварянето на устройството и модификацията му означава отпадане на неговата гаранция!

tplink-2-4-ghz-coverage

Време е да видим как се справя TP-Link TL-WDR3600 по отношение на покритието на безжичните мрежи, тъй като рутера е двубандов проверяваме отделно покритието и скоростите на трансфер и за двете мрежи. За целите на теста използваме лаптоп с Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN двубандов мрежов контролер с 3×3 конфигурация, така че да се елиминира възможността тестовият лаптоп да се окаже ограничаващ фактор за скоростта. И двете тестови системи, които се ползват за прехвърляне на данни бяха оборудвани със SSD дискове с цел да се елиминира възможността хардуерът да ограничава максималната скорост на трансфер, най-вече що се отнася до гигабитовата LAN връзка. Но нека първо да видим какво е покритието на 2.4-гигахерцовата мрежа в един типичен офис, където на не много голяма площ (8мx15м) са разположени голям брой помещения и съответно имаме доста прегради под формата на стени. Зоната на добро покритие на сигнала е доста добра, горе долу половината тестова площ, като в останалата половина все още има сигнал, но той е осезаемо по-слаб от останалата част на помещенията. Разбира се при инсталация на рутера в централна точка, а не в крайна както е при нашите тестове положението с покритието на цялата използвана площ би било доста по-добре. За целите на нашите тестове обаче условията нарочно не са оптимални, за да може да се види колко добре се справя тестваното устройство.

tplink-5-ghz-coverage

Ето как изглежда и ситуацията с покритието при 5 GHz мрежата. Съвсем очаквано покритието на 5 GHz на закрито е доста по-слабо, тъй като по-високата носеща честота на сигнала е с по-малка пробивност и съответно препятствия като стени пречат доста повече спрямо на 2.4 GHz например. Не случайно можете да видите съвсем слаб сигнал в голяма част от тестовата площ (червено) както и дори пълна загуба на връзка по диагонал от рутера (долу ляво – горе дясно). Реално използването на 5 GHz мрежа може да ви осигури по-бърза скорост на трансфер само на близки разстояния, дори по-бърза дори от 2.4 GHz на същото разстояние. Причината е по-малката заетост на 5 GHz честотния спектър за разлика от вече доста натоварения спектър от 2.4 GHz с безжични мрежи, особено в по-гъсто населени места. Затова използването на 5 GHz безжична мрежа е подходящо когато се намирате в същата стая като рутера или най-много в съседната, защото по-далече най-вероятно 2.4 GHz мрежата ще се представя по-добре.

Резултати от тестовете за скорост:

2.4 GHz
1 метър – 17.1 MB/s
5 метра – 15.3 MB/s
10 метра – 8.2 MB/s

5 GHz
1 метър – 22.8 MB/s
5 метра – 15.6 MB/s
10 метра – 6.4 MB/s

1 Gbps LAN – 115 MB/s

Както можете да видите 5 GHz мрежата успява да осигури по-висока скорост на трансфер на близко разстояние, но с отдалечаване и добавяне на препятствия под формата на стени нещата се обръщат в полза на 2.4 GHz. Скоростите от теста за безжичен трансфер на данни са доста добри, но останахме много приятно изненадани и от доста високата скорост на трансфер посредством гигабитовата мрежа, където постигнахме над 900 мегабита скорост на трансфер на данни между два компютъра.

Накратко безжичният маршрутизатор TP-Link TL-WDR3600 се оказва едно доста приятно и достъпно устройство с много възможности и чудесна производителност, подходящо както за нормални потребители, така и за потребители, които обичат да се занимават повече и разчитат на неофициални отворени фирмуери като DD-WRT например. А ако 2×2 конфигурацията на това устройство не ви допада толкова много и бихте предпочели да заложите на 3×3 за малко по-добри резултати, то само срещу двадесетина лева повече можете да се сдобиете с модела TL-WDR4300, който реално е на базата на същата платформа но може да ви осигури малко по-голям обхват и евентуално леко подобрение на скоростта.Всички страници от статията:

 1. TP-Link TL-WDR3600 отблизо
 2. TP-Link TL-WDR3600 тестове и резултати


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , , , , ,11 коментара

 1. 1 Alex271 // 02.09.2014 в 20:53

  Понеже се уморих от WR841N които е много бъгав и периодично губи връзка, си взех такъв WDR 3600 преди около 5 месеца и съм страшно доволен… върви без грешка а и с Guest Network-а който предоставя спокойно държа гостите на страна от локалната ми мрежа и управлявам скороста с която те разполагат…

 2. 2 Асан // 02.09.2014 в 23:48

  “Именно поради тази причина не малко потребители инсталират охлаждащи радиатори с цел да понижат работната температура и да удължат периода на експлоатация на устройството значително след изтичане на неговия гаранционен срок (без разбира се да има гаранция за това) Имайте предвид обаче, че отварянето на устройството и модификацията му означава отпадане на неговата гаранция!”

  Значи, ако искаме да го ползваме по-дълго време, след отпадането на гаранцията, е най-добре да му прецакаме гаранцията. Така веднага ще можем да го ползваме следгаранционно. Наистина няма смисъл да чакаш 2 години гаранция, ако искаш да да си ползваш по-продължително устройството, а можеш да започнеш веднага.
  Хитро, сам не бих се сетил.

 3. 3 joroooooo // 03.09.2014 в 09:32

  10x Bloody :)

 4. 4 Jordan // 03.09.2014 в 10:49

  Този WDR4300 го ползваме в офиса. Редовно забива и губи обхват, на седмицата поне веднъж. Не знам какви тестове правите, но дори на 3-4 метра през 2 стени вече обхвата го няма никакъв. Като цяло ми е писнало от боклуци дето не могат да изкарат пуснати 1 седмица без да забият, прегреят. Не бих го препоръчвал това чудо на китайската техника.

 5. 5 Антон Белев (Bloody) // 03.09.2014 в 11:32

  Не очаквайте от устройство, което е предназначено за домашно ползване и слабо натоварване да държи без проблеми при офисен режим на работа с повече потребители и доста по-различно натоварване. Референция към работната температура и защо е необходимо допълнително охлаждане за по-дългосрочно ползване без грижи. Възможно е да има проблеми с бъгави по-ранни фирмуери, ъпдейт или преминаване към DD-WRT е опция да реши част от тях. Не забравяйте и други фактори, като например пренасищане на честотния спектър от околни устройства и т.н.

 6. 6 Philip // 03.09.2014 в 19:35

  Статията не е лоша, но на мястото на автора не бих тръгнал да пиша неверни неща като разсъжденията му относно WR1043ND, без да съм проверил дали това е вярно или не, дори само да запълня малко повече настоящата статия с обем.

 7. 7 nikson // 03.09.2014 в 23:32

  Относно обхвата на 4300 мога да потвърдя опита на Jordan – след 2 стени (на 10,12м)обхвата почти го няма(към телефон)в апартамент от 90 кв.м.За стабилността обаче съм на по различно мнение при мен работи от 3,4 месеца и съм го рестартирал 2 или 3 пъти (стои хоризонтално,в/у PC кутията).

 8. 8 Septemvri // 04.09.2014 в 15:23

  Всички тия дето мерите силата на обхвата с телефоните и крапбуците, да вземете да пробвате някой истински уайърлес адаптор?

 9. 9 xenohack // 08.09.2014 в 16:57

  Ползвам година и половина вече wdr-3600r с качен DDWRT работи без проблеми обслужва 5-6 телефона , 5-6 лаптопа и 5 пц-та …. проблеми единствено имах с два лаптопа с интелски адаптери , отне ми доста време да разбера ,че хубав intel Wifi адаптер няма …… разкачат , забиват абе чудо направо…… Иначе 1043 определено има по добър обхват , но това е логично все пак има антени :D

 10. 10 Пешо // 26.09.2014 в 10:00

  Всичко е въпрос на късмет.
  Имал съм и супер-дупер скъпи и прехвалени рутери които са ми правили ултра мизерии. От две години и нещо съм със 841N и не е гъкнал.3-4 телефона, два лаптопа, компютър домашен, телевизори-два с уай-фи, понякога и някой друг клиентски компютър, лаптоп, не си спомням да съм имал проблеми дори и веднъж.
  Според мен всичко е до бройка.
  Налага ми се да конфигурирам ежедневно по няколко чисто нови рутера, и при някой проблемите си започват още от първото включване…

 11. 11 oggy // 26.09.2014 в 11:34

  Bloody този Atheros не е лош, но за тези пари има AC MediaTek и Realtek и т.н.

Коментари: