За липсващите “svejo” бутони

За липсващите “svejo” бутони

В раздел: Блог от на 26.11.2009, 5,281 показвания

lemonПонеже, минути след махането на бутоните за гласуване в svejo.net, получих и въпрос къде са – малко размисли по въпроса. Лични, както не пропускам да натъртвам напоследък, за да не стават обърквания. Svejo стартира като интересна инициатива на създателите си и имаше наистина уникална цел – споделяне на съдържание. Идеята беше, че попадайки на интересни статии и новини, ги споделяте с много други хора в един постоянен, често обновяван поток от информация, и, в интерес на истината, докато връзките не бяха пълни с безумни препратки към преводни статии (преведени с онлайн транслатор) и публикации, съдържащи по една снимка, всичко изглеждаше чудесно.

Днес обаче svejo.net се превърна в поле за SEO оптимизация за начинаещи – пускаш връзка там и трупаш посещения. И това също би работило чудесно, ако не се получаваше така, че при търсене сайтът, от който идва информацията, излиза след кратката версия, пусната в Svejo. Дори и такъв вариант е уместен, когато говорим за страници, които рядко се дореждат до първа страница на търсенията, но, когато това се случи на сайт, който е следващият резултат в Google, работата започва да намирисва – защо му е на човек да отвори Svejo.net, след което да последва връзката към сайта, от който идва информацията, като междувременно трябва да види на същата страница “Какво харесват мъжете” (подозирам, че все някой се интересува и от такива статии, понеже имат повече посещения от новините за хардуер), “Новият клип на Малина” и “Сексапил и екстравагантност в обувките на известните марки за 2010г.”, вместо направо да попадне на онова, което търси? Знам ли – посещения, все пак Svejo се радва на много такива, както впрочем всички сайтове на netinfo.

Проблемът е, че вместо да улесня достъпа до новините на сайта ни, разводнявам търсенията на хора, които попадат на тях в Google, със съдържанието на Svejo.net, само, за да дам възможност на някой да дава безполезни гласове в същия сайт. Гласове, които не значат нищо, когато статията бива избутана буквално за секунди от основната страница на Svejo. Макар Google неотдавна да спря да отчита рейтинг, повечето сайтове (включително нашия) все още поддържат някаква nofollow политика за външните линкове, което не позволява на излишните връзки да получават излишен рейтинг. Днес просто забелязах, че Svejo.net явно приема всяка връзка за излишна, защото всички връзки там са с nofollow таг, което ме навежда на мисълта, че основна цел на сайта явно е висока позиция в търсачките благодарение на съдържание, за което никой, освен обикновените потребители, не полага каквото и да е старание.

Кратък преглед на статистиките показа, че посещенията от Svejo.net, водещи към сайтовете, които поддържам по един или друг начин, са минимално количество, поради което реших да махна бутоните и да оставя качването на материалите ни там на хора с желание да го правят. Ако hardwareBG.com и mobility.BG бяха страници за споделяне на видео клипове и музика, снимки или каквото и да е, интересно за масите, вероятно бихме продължили да качваме всяка статия там, но в момента бутоните просто ми се струват излишни. Ако някой има убедителни доводи (не и от типа “моя сайт има много посещения от Svejo.net”, понеже говорим за нашите сайтове, а не за други, а те нямат) да върна бутоните – да пише, но за момента не виждам причина да си загрозяваме страницата с бутон, който така или иначе не може да се впише в двата стила на сайта, без да пренапишем плъгина за него.

Зная, че гроздето е кисело, но този път е лимон. Пък те са си кисели по принцип.


Етикети: , , ,5 коментара

 1. 1 Blabla // 27.11.2009 в 09:38

  Подкрепям напълно мнението на Ники!!!
  В последно време свежото е станало по-скоро жълт чалга сеирски сайт. Сериозните неща са малко или липсват. За всеки влак си има пътници, да ги оставим да си пътуват без нас…

 2. 2 icaci // 29.11.2009 в 10:51

  Някъде имаше обемиста статия в същия дух за Digg и за потъването на качествените препратки там. А сега с тая SEO мода е просто безобразие — превърнаха де що има форми за коментари от места за споделяне на лично мнение в тресавища!

 3. 3 zarzawat // 29.11.2009 в 20:39

  Би трябвало да го направят като в digg – nofollow tag за всичко, освен линкове от по-популярни теми и коментари. Мерси за информацията – ще махна линковете към svejo.net от сайтовете си, дано стане тенденция докато не го оправят това.

 4. 4 Николай Цеков (geniusloci) // 30.11.2009 в 00:45

  То дори не опира до това дали има nofollow, а че е безполезно…

 5. 5 bogatite.com // 25.12.2009 в 14:30

  Свежо Нет си беше една спамаджийска платформа. Това беше идеята на всеки, който поства там. Аз съм го правил това доста време, носи хубав трафик – 3-4 хиляди посещения на някой пост. Никак не е малко в крайна сметка, но като спам си беше безмислено.