1TB външен мобилен твърд диск ADATA HD720

1TB външен мобилен твърд диск ADATA HD720

В раздел: Ревюта от на 18.12.2015, 7,950 показвания
Страница от ревюто: 1 2


adata-hd720-cdi

От ADATA изглежда са заложили на Toshiba като доставчик на дискове или поне 1TB модела, който ние тествахме беше с мобилен твърд диск Toshiba MQ01ABD100. Става дума за 2.5-инчова серия мобилни дискове с 5400 оборота на въртене, като според данните на Toshiba тази серия е с максимален капаците от 1 TB или с други думи 2TB модела на HD720 би следвало да е с различна серия дискове. Състоянието на диска може лесно да бъде следено през неговите SMART Параметри с подходящ софтуер като Crystal Disk Info например. Еднотерабайтовият модел ADATA HD720 идва форматиран със FAT32 файлова система и реално използваем капацитет от около 931.5 GB според операционната система.

adata-hd720-atto

Ето как изглеждат максималните скорости на четене и запис при линеен достъп до данните на диска според ATTO Disk Benchmark през USB 3.0 интерфейс за връзка с компютъра – максимална скорост от 113-115 MB/s при четене и запис на по-големи файлове. При копирането на много малки като размер файлове скоростта пада значително, нещо, което лесно може да бъде установено и с обикновен тест за копиране на папката на някакъв софтуер например.

adata-hd720-copy

И като казахме копиране, ето и резултатите при копиране на различни по тип файлове с общ обем от 1GB:

– 1GB един голям файл – 115 MB/s
– 1GB MP3 музикални файлове – 32 MB/s
– 1GB много малки файлове на приложение – 5.9 MB/s

Тук съвсем очаквано виждаме резултати, които са много близки до тези за линейно четене/запис на диска и това е съвсем нормално за нови външни устройства за съхраняване на данни. И макар по-малко, отколкото например един системен диск, с течение на времето и тези устройства се фрагментират и скоростта на трансфер започва да намалява заради нуждата от разпокъсване на данните, които се качват на повече части. Така че за да можете винаги да имате оптимална скорост на работа е добре да не забравяте от време на време да дефрагментирате и външния си мобилен диск, в това число разбира се и ADATA HD720 ако използвате такъв.

adata-hd720-cdm

Ето как изглеждат и резултатите от софтуера Crystal Disk Mark, като тук основно ни интересуват данните за линеен достъп до информация, тъй като това не е SSD и скоростта на операциите с много малки като обем блокове от данни е очаквано доста ниска спрямо това, което сме свикнали да виждаме постигано от Solid State Drive носителите на информация.

adata-hd720-asssd

Резултат от теста за копиране на AS SSD, като и тук няма особен смисъл да гледаме какви са резултатите от броя операции в секунда за този тест, който също е основно предназначен за ползване за тестове и сравнение на SSD дискове, а не на HDD модели като HD720 на ADATA. Резултатите тук се различават като максимална скорост спрямо тези от копирането и другите приложения за линеен достъп, тъй като тук явно самият тест не използва чист линеен достъп при запис и четене за извършване на теста. Така или иначе имате база за сравнение като резултати ако решите да сравните представянето на HD720 с това на друг външен мобилен диск.

Заключение
От ADATA са се справили много добре с HD720, като благодарение на подобрения дизайн на корпуса спрямо предходния модел HD710 са успели да постигнат още по-добри параметри на защита от екстремни условия. Наличието на сензор за силни вибрации и удари също е добър плюс, който може да помогне за предпазване от много потенциални проблеми по време на работа на диска най-вече свързани с неговото непредвидено удряне или събаряне на пода. С ADATA HD720 не би трябвало да имате проблеми и със заливането с кафе или друга течност докато диска ви е на бюрото и вие невнимателно си разлеете горещата или студена напитка, нещо, което е сравнително често срещан проблем в много офиси.

Освен отлична защита от неблагоприятни условия и висока надеждност на работа с ADATA HD720 получавате и чудесна производителност, стига разбира се да използвате диска в комбинация с USB 3.0-съвместим компютър или лаптоп. Въпреки, че HD720 е обратно съвместим с USB 2.0 устройства, то при използването му в такъв режим на работа скоростта на работа спада значително, докато при USB 3.0 спокойно можете да се възползвате от пълните възможности на мобилния диск вътре в устройството.Всички страници от статията:

 1. 1TB ADATA HD720 USB 3.0 мобилен диск
 2. Тестове и резултати


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , ,


4 коментара

 1. 1 Асан // 18.12.2015 в 23:29

  Тестовете за производителност на Toshiba MQ01ABD100 ги има в интернет, а си пропуснал да тествтваш най-важното – издръжливостта.

 2. 2 polyksena // 21.12.2015 в 17:52

  Този диск, ако беше SSD щеше да е диска на Чък Норис :) Но с тези механики вътре не го виждам да е подходящ за по-сериозен екшън.

 3. 3 Tunturi // 22.12.2015 в 15:23

  Вие външния диск за фризби ли го ползвате ? Предназначението му е друго устойчивостта при удари е просто превантивна мярка от невнимание.

 4. 4 МоНаХа // 22.12.2015 в 16:45

  Те са се опитали да минимизират вибрациите към диска, но това си е чиста надпревара с човешката немарливост и за сега тя побеждава ;)