Ревю на Asustor AS3102T NAS устройство

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.04.2016, 17,722 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8


asustor-as3102t-1

Asustor е сравнително млада компания, основана през 2011 година, като подразделение на добре познатата на всички ни компания ASUS, фокусирано само и единствено върху мрежови продукти за съхранение на данни. Продуктовата гама на Asustor има за цел да покрие всички основни класове потребители – от домашни с по-скромни нужди до малки и средни фирми, нуждаещи се от лесни за ползване решения за мрежово съхранение на данни. Макар NAS решенията на компанията да са налични отскоро на нашия пазар, към момента вече е налична голяма част от продуктова гама, основно под формата на решения за 2 и 4 диска. С цел да добием преки впечатления от представянето и възможностите на продуктите на Asustor, ние решихме да тестваме двудисковият модел AS3102T, който е насочен основно към домашни потребители.

asustor-as3102t-2

Asustor AS3102T е компактно NAS решение на базата на Intel Celeron Dual-Core N3050 процесор, има 2 гигабайта DDR3 памет, разполага със слотове за до два 3.5-инчови диска, предлага гигабитова Ethernet свързаност, налице са 3x USB 3.0 порта за периферия, както и HDMI 1.4b интерфейс за връзка към екран. Устройството без дискове е с 3 години гаранция, а крайноклиентската цена, на която може да се намери, е от порядъка на 560 лева с включено ДДС. Дисковете се купуват допълнително, според нуждите на потребителя, като устройството може да работи само с един диск или с два в конфигурация JBOD, RAID 0 или RAID 1.

Основни характеристики на Asustor AS3102T
– Процесор: Intel Celeron 1.6GHz Dual-Core N3050 (1.6 GHz стандартно, burst до 2.16 GHz)
– Памет: 2GB DDR3L (без опция за ъпгрейд)
– Хардуерно ускорено решение за AES-NI криптиране на данни
– Място за дискове: 2 x 3.5″ SATA
– Максимален капацитет: 16 TB (2x 8 TB HDD)
– Разширителни конектори: 3x USB 3.0
– Интерфейс за връзка с монитор: HDMI 1.4b
– Мрежов интерфейс: 1 Gbps Ethernet LAN
– Физически размери: 165 x 102 x 218 mm
– Тегло (без дискове): 1.17 kg
– Захранващ адаптер: 60W
– Електропотребление: 13.7 W типично, 7.47 W без работещ диск, 0.69W в Sleep режим

 

asustor-as3102t-3

За да може да тестваме възможностите на устройството се спряхме на използването на два диска с капацитет от по 1 TB, като конкретните устройства са Toshiba DT01ACA100. Идеята на едно типично двудисково NAS решение за домашни нужди е да осигури най-вече възможност за сигурно и надеждно съхранение на важни данни на отделно от компютъра устройство. В тази връзка използването на два еднотерабайтови дискове в RAID 1 масив осигурява двойна сигурност на информацията, тъй като втория диск пази огледално копие на данните от първия. Недостатъкът в случая е, че разполагате с 1 TB общ капацитет за съхранение на данни. Разбира се при нужда от по-голям капацитет просто трябва да увеличите капацитета на използваните дискове, но определено RAID 1 конфигурация е оптималното решение за надеждност, макар NAS устройството да предлага и други възможности за конфигуриране на дисковия масив. Имайте предвид, че Asustor AS3102T може да работи и само с един диск, като втори да бъде добавен в последствие на по-късен етап, при нужда.

asustor-as3102t-4

NAS устройството Asustor AS3102T разполага с интегриран инфрачервен приемник за дистанционно управление, като компанията предлага Asustor Remote Control като допълнителен аксесоар. Съвместимостта на IR порта официално е само за това опционално дистанционно управление, като с помощта на допълнителен софтуер може и да е възможно използването и на други алтернативни решения. Наличието на три USB 3.0 порта дава възможност допълнително да бъде разширена базовата функционалност на устройството посредством разнообразна периферия. Тези разширителни портове могат да се използват не само за свързването на USB флашка или външен диск, но също така за оптични устройства, WiFi и Bluetooth адаптери, TV тунери или DAC устройства и други. Списък с официално поддържаните периферни устройства можете да намерите на официалния сайт на Asustor. Имайте предвид, че поддръжката на хардуер обикновено е на ниво чипсет, така че ако устройство от друга “неподдържана” марка/модел с идентичен на официално поддържан модел хардуер е възможно да работи без проблеми.Всички страници от статията:

 1. Asustor AS3102T NAS устройство
 2. Asustor AS3102T поглед отвътре
 3. Asustor AS3102T инициализация
 4. Asustor AS3102T ADM интерфейс
 5. Asustor AS3102T конфигурация и управление
 6. Asustor AS3102T допълнителни приложения
 7. Asustor AS3102T като мултимедиен плейър
 8. Asustor AS3102T резултати и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8
Етикети: , , , , ,2 коментара

 1. 1 Сашо // 12.04.2016 в 14:09

  има едно нещо наречено “bit rot”. При големите обеми на днешните дискове, това не са изолирани случаи. Когато се прави ревю на устройства за съхранение, мисля че е съществено да се обясни, дали устройството противодейства на това. RAID1 сам по себе си не е достатъчен, защото контролера не може да знае кое копие е вярно (ако копията са 2 както в повечето случаи). От друга страна RAID5/6 би помогнал, но въпросът е дали контролера реално проверява верността на данните чрез парити блоковете, или просто чете наред, както реално повечето правят.
  Говорим за CRC на блоковете данни и евентуално ECC памет като системи за предпазване. Иначе каква полза, че качваш там колко терабайта данни, когато после не знаеш, какво ще излезе.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 13.04.2016 в 13:43

  Конкретното устройство ползва ETX4 файлова система, така че на ниво ФС няма налични механизми за защита от bit rot. Що се отнася до хардуерна имплементация, също няма, което не е изненадващо за потребителски клас ориентирани NAS решения. В този клас мисля че само от Netgear имат нещо по темата, защото предлагат решения с Btrfs файлова система, но нямаме преки впечатления от техните продукти с “bit rot защита”.

Коментари: