CERS25R-BK – “шкаф” за два 2,5″ диска на мястото на 3.5″ FDD гнездо от Century

В раздел: Новини от на 30.11.2009, 3,397 показвания

Както всички са забелязали (с изключение на НАП,НОИ, Митниците и други държавни учреждения в България ;)), от доста време насам 1,44MB флопи дисковото устройство е в графата “антични технологии” и никой не го ползва като средство за пренос на данни. Тенденцията е закономерна имайки предвид изключително малкият си (вече) капацитет, а и ниската сигурност на носителя и данните записани върху него (предполагам не веднъж сте попадали на счупени дискети или повредена информация благодарение на ползването им). За добро или зло, на 99% от стандартните кутии за компютри все още се намират “гнезда” за монтиране на подобни антики. В крайна сметка имаме едно или две почти неизползваеми 3,5″ гнезда на кутията си, защото в повечето случаи на тези гнезда не може да се монтира друго устройство освен стандартно FDD устройство поради една или друг причина. Хубаво е, че поне започнаха да се продават “карточетци” за вграждане в този “форм фактор”, за да имаме някаква алтернатива. Добрата новина в случая е, че от японската фирма Century са решили да дадат още една възможност на потребителите да се възползват от тази вече неизползваема “екстра-празно място” по кутиите ни ;).

Съвсем наскоро на пазара се е появило устройството Century CERS25R-BK, което реално представлява “шкаф”, с размерите на едно FDD устройство (101 x 25 x 150 мм), в който могат да се монтират два 2,5″ твърди диска със SATA интерфейс (както се сещате може да се ползват както магнитни така и SSD дискове). От Century са се постарали не просто да предоставят крепежен елемент за два диска, а да предложат още по-добро решение, като в устроството са “вградили” и RAID контролер на Slicon Image  с чиято помощ двата диска могат да се конфигурират в RADI 1 или RAID 0 масив с възможност за hot-swap по време на работа. Предполагам, че устройството няма да е “хит на пазара” заради цената си (около 90-100лв) но все пак е хубаво човек да го има предвид ако има нужда от допълнително място за надеждно съхранение на данни в системата си, а няма нужното място в кутията си.

Century-Dual-Bay-Mini-Rack-1

century-dual-bay-mini-rack-with-raid-2


Етикети: , ,5 коментара

 1. 1 damnedbird // 30.11.2009 в 22:40

  Доста е хитро най-малкото, а цената е оправдана като цяло. Любопитно ми е дали всички 2.5″ сата дискове са с еднакво разположение на конекторите за напрежение и интерфейс, не съм обръщал внимание явно.

 2. 2 Александър Генов (rager) // 01.12.2009 в 09:27

  Да, разположението е стандартизирано и еднакво.

 3. 3 grigorbg // 01.12.2009 в 10:08

  Единствено 750GB дисковете на WD са малко по-дебели и не знам дали ще се съберат. Иначе няма 2 варианта за разположението на конекторите.

 4. 4 XaMaB // 01.12.2009 в 10:43

  Това нещо няма ли да има проблем с охлаждането?

 5. 5 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 01.12.2009 в 12:30

  Не ми се вярва да има проблем с охлаждането. Корпуса на устройството е метален, което служи като допълнителен радиатор, а самите мобилни дискове не греят чак толкова много. Само като се сетя в какви пластмасови ниши са завряни в шаситата на мобилните компютри и не прегряват, та в метално “чекмедже” да прегреят – малко вероятно ми се струва.

Коментари: