Новите APU-та на AMD ще могат да съществуват и без чипсет

В раздел: Новини от на 26.09.2016, 6,507 показвания

7-мото поколение APU чипове на AMD с кодово име Bristol Ridge освен преминаване към Socket AM4 имат и една доста интересна особеност – процесорът като цяло може да си бъде самодостатъчен т.е. да работи дори и без традиционно поместеният на дънната платка чипсет.

amd_a_series_apu

Socket AM4 ще разполага с три схемни набора – A320, B350 и X370, като първите два са замислени да бъдат комбинирани с A-Series APU Bristol Ridge. Въпреки това, както показват колегите от Ananadtech.com, новите APU-та ще могат да дават прилична функционалност дори и без наличието на чипсет:

amd_bristol_ridge_apu_chip_out

Самият процесор предлага четири връзки USB 3.0, два SATA 6 Gbps, както и двуканален контролер DDR4 и основна PCIe връзка х8 за графичен ускорител. Допълнителните PCIe 3.0 x4 са предназначени за връзка с чипсета, а двете други връзки PCIe x1 създават възможност за добавяне на външен контролер. Налице, разбира се, е и вградено графично ядро. Както се вижда, само по себе си APU-то дава основни “разширителни” възможности, които могат да се използват за създаването на настолен или мобилен компютър, без за целта да е необходим и външен схемен набор (чипсет).

amd_chipsets_a320_b350_specs

Все още не е ясно до каква степен това ще се използва при бъдещите компютърни системи, базирани на Bristol Ridge APU, но като цяло наличието на A320 или B350 добавя определен брой допълнителни връзки SATA, USB и PCIe (Gen 2). По(най)-евтините мобилни компютри със сигурност няма да имат нужда от подобно разширение и вероятно ще разчитат само на APU-то.


Етикети: , , ,9 коментара

 1. 1 Сашо // 26.09.2016 в 13:09

  То и това PCIe x4 за чипсет, какво пречи да се ползва за работа? Освен и той ако не може да се поделя.. така или иначе дори за висок клас лаптоп, не виждам, какво повече трябва като чипсет. ВЪпросът е да е бързо.

 2. 2 Анонимен // 26.09.2016 в 23:20

  Очаквано. AMD ще опитат да свалят още крайната цена на компютрите, а apu-тата ще се продават все повече в custom решения на различни производители (m$, sony, скоро може и apple и други).

 3. 3 Гого // 27.09.2016 в 12:54

  Вече почват да лийкват някакви данни и за Х370 чипсета…

 4. 4 Войник // 27.09.2016 в 18:17

  Така за пореден път се вижда, как точно наричаните от феновете “жалки, боклуци, печки и тем подобни” изкарват иновация, къде са на интел системите без чипсет, или тяхната най голяма иновация беше да спрат с запояването на капчаката на процесора и слагането на скапана термална паста и намаляването на nm, понеже имат парите да си го позволят. Както и с Radeon Fury X видяхме, как това беше оървата карта с нова технология памет не нвидиа.
  За това и практичните хора винаги биха избрали AMD, защото те поне се стараят, докато други основната им идея е само надценка на продукцията им, но не и иновации и развитие някакво.

 5. 5 Важна е производителността, а не иновацията // 29.09.2016 в 15:48

  Важна е производителността, а не иновацията.
  “Практичните” хора биха си купили това, което дава повече за парите си и/или дава по-безпроблемна работа :)
  Знаем коя компания има 65 на 100 пазарен дял и очаквано дава по-добрите резултати – в игрите например (това ме интересува) като производителност и безпроблемна работа.

 6. 6 Войник // 29.09.2016 в 19:15

  Щом си рекъл е закон трябва да ти вярвам.
  В такъв случай си карай на старите едноядрени процесори, след като иновациите и новите технологии не са важни. Също така като гледам умните хора си останаха на Sandy Bridge, понеже от тази платформа през всичките, та до Sky lake видяхме уникални “иновации”. Тези с малкия пазарен дял нали знаеш защо са с такъв, и най вече кой спомогна доста сериозно за ниския пазарен дял. AMD не дава много повече за парите си ? Игрите ако съвсем случайно не си наясно НЕ са грам оптимизирани, нито DX11 е оптимизиран за повече от едно две ядра, нито маса от игрите, това да ти говори нещо ? Кое наричаш безпроблемно, факта, че при Sandy Bridge цялата партида чипсети беше дефектна и се наложи с нов B3 ревизия чипсет да оправят бакиите си, също така след това имаха USB 3.0 проблеми, а след това се оср@ха спестявайки пари от поене на капачките на haswell фамилията, което доведе 4770 и 4790 да бъдат страшни печки по горещи и от FX процесорите, и не се хаби да казваш, че не е така информация има навсякъде какви печки са I7 и как боксовия охладител едвам ги хлади.
  Това ако е безпроблемна работа по добре се ориентирай в сфера различна от компютърната. И за финал мога да кажа, че AMD почти никога не са били най доброто, върховното и мега-хипер-ултра, но винаги са си заслужавали парите и са вършили много повече работа за сумата платена за тях, докато интел са доказвали стократно каква дебилна корпорация са, и как ги интересуват само и единствено печалбите, нито иновацията ги вълнува нито потребителите, и те го доказват с горе изброените.
  Искаш пример за висок клас уважаващ клиентите си, това е марката Noctua, нямат нищо общо с процесорите, НО дават по 6 години гаранция, при проблем дори с липсваща гаранция НЕ се поколебават да ти сменят дефектирал вентилатор, дават безплатни крепежни елементи за всеки нов сокет, дори за най стария им охладител. Сега кажи ми хаЙнтел алчните те вписват ли се поне 10% в описанието на лидера при охладители и вентилатори Noctua, и AMD не ги класирам, защото нито са лидери на пазара, нито имат ресурсите, за да си позволят това, което интел нарочно не си позволяват………………..

 7. 7 Марто // 30.09.2016 в 01:05

  Ама ти пак старата песен на стар глас… Той къде каза, че ще кара на едноядрен или полуедноядрен? Очевидно има предвид за 4-6 истински и бързи ядра, а ти си го тълкуваш както си искаш. АМД викаш нямат проблеми – от 4-5 години насам не са мръднали, БУКВАЛНО. От друга страна казваш, че едва ли не Sandy Bridge е велика архитектура, а в следващия момент били прецакани и не ставали… последно? Относно капачката – голям рев! Така или иначе слагаш една Ноктуа и готово, остава само да имаш голяма кутия. Колкото до Ноктуа – страхотни са, но с тея колосални размери и килограми (буквално), както и отвратителните им цветове.. не знам колко още ще я карат. Има Thermalright, Cryorig, CM, които не са на нивото на Ноктуа, но са в правилната посока.
  А да сравняваш гигант като Интел с Ноктуа е просто безсмислено. Едните са твърде малки, за да прилагат практиките, които другите прилагат. А в крайна сметка каква по-добра инвестиция и “иновация” от това да инвестираш директно в софтуера, който да върви по-добре на твоите продукти ;д Могли – направили го. Ама нищо де, ето сега идва Вулкан, ДХ12, D-Generation X и АМД отново имат своя шанс. Може да се каже, че е сега или никога, защото следващия път като се наредят звездите, може вече Qualcomm да са главен конкурент на Интел.

 8. 8 Не е сам // 30.09.2016 в 19:19

  Марто, въобще не му се връзвай – едни и същи необосновани коментари. Само едно като прочетеш, че i7 4*** са печки и като отворя TPU и като видя, че на равна честота 4770K под товар е на 72градуса, а 3770К е на 85 градуса – какво повече ?
  А нашичкият си продължава с някакъв проблем с usb и с пастата – а не вижда, че в игри (например DOOM, а и други) могъщият калорифер АМД 9590 4.7GHz (498лв) вади същите кадри като мизерния i3 6100 3.7GHz (240лв).

  Със здраве – и чакаме ZEN !

 9. 9 Марто // 30.09.2016 в 23:29

  Ехее, ти ако знаеш от колко време едни и същи неща си говорим с този потребител… Не един-два бана сме изяли. Заради него коментарите минават през одобрение и модерация преди да се постнат. Лошото е, че поради липсата на намеса от страна на АМД той няма за какво да се хване и повтаря едно и също. Като излезне Зен (когато и да е това) поне ще промени малко репертоара. Дотогава.. един и същи бенчмарк и ако мине – мине, ако не – пак.
  А това за “мизерния 6100”, ако го постнеш в темата “6100 vs 4460” ще те изко*мят ;д
  Зен и Вега вече стават някакви митични думи. И докато Вега няма кой знае с какво да изненада, то Зен е чакан колкото от червените, толкова и от сините. Аз лично нямам търпение да видя какво ще представлява и очаквам да е ако не добър, то поне приличен. Интел не вярвам да са пуснали 10-ядрен 6950Х случайно. Явно Зен ще има и HEDT представител/и, макар и важното да е как ще се представи в 200-700 лева категорията, тъй като едно 80-85% от процесорите ще са именно сред тези.

Коментари: