XFX Radeon RX 480 8 GB GTR и RX 470 4 GB SF

XFX Radeon RX 480 8 GB GTR и RX 470 4 GB SF

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 23.12.2016, 10,130 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


На предишната страница стана ясно, че XFX са подготвили няколко модела Radeon RX 470 4 GB, един от които предлага най-бюджетната ориентация от всичките и е екипиран не с новото поколение охладители на компанията с възможност за лесен демонтаж/монтаж/подмяна на вентилаторите, ами притежава единична перка, от “класически познатите вентилатори.

470_sf_first

От XFX са били наясно, че поместването на единична перка трябва да е направено по много премерен начин, защото в случая вентилаторът като единствен такъв е самостоятелно отговорен за адекватното обдухване на радиаторният блок под него. Поради това използваната перка далеч не е някоя елементарна, която да е податлива на деградиране без особено странично влияние т.е. само от продължителна работа (сещаме се за перките на охладителите DUAL-X…). Но да погледнем първо основните спецификации на XFX RX-470P4SFD5:

Технически характеристики на RX-470P4SFD5 / RADEON RX 470 Single Fan 4GB GDDR5

470_sf_specs

Основните работни честоти на графичното ядро и паметта са съответно 1226 MHz (boost) и 1750 MHz (7 Gbps). Номиналната честота на графично ядро би трябвало да е около и дори под 1000 MHz, но конкретно тази платка така и не се случи да падне под 1226 MHz под натоварване в каквито и да е 3D задачи. Платката е доста компактна и ще е удачен избор за по-оптимизирани от към свободно интериорно място компютърни шасита. С дължина от едва 22см (8.7″), RX 470 Single Fan определено може да се нарече компактен графичен ускорител, а наличието на чип Polaris 10 придава доста приятно ниво на 3D производителност към тази компактност.

470_sf_card_bracket_standing

XFX RX 470 4 GB Single Fan е базирана на доста просто, но ефективно охлаждащо решение – алуминиев радиаторен блок, комбиниран с две топлинни тръби и единичен 90мм вентилатор, позициониран централно на графичната карта.

470_sf_card_top470_sf_card_bottom

Подобно позициониране позволява за по-ефективно обдухване на цялата платка, освен на самият радиатор. Наличните 4 GB VRAM не се охлаждат активно т.е. нямат контакт нито с допълнителен за тях радиатор, нито с основният охладител на видеокартата.

470_sf_card_bracket_angle

Макар да разчита на само един 90мм вентилатор, тази графична карта се охлажда повече от адекватно, и то без да е налице повишено ниво на шума, заради нуждата от повече обороти на перката. До около 50% обороти на вентилатора, охладителя може да се нарече безшумен, като едва след 60% започва да се чува по-отчетливо. Важното тук е, че при нормални условия на работа картата няма нужда от толкова високи обороти на вентилатора и единствено влошена вентилация в кутията, или ограничено пространство пред графичният ускорител (наличието на друга видеокарта) може да наложи нуждата от повече RPM. Имайте предвид, че за разлика от много други охладители с два вентилатора, тази единична перка дава по-висок дебит, спрямо един от двата вентилатора при други сглобки (включително и перката на RX 480 8 GB GTR на XFX).

Платката се захранва от единичен конектор 6-pin PCIe Power, а като видеоизходи предлага комбинация от три броя Display Port, един HDMI и единичен DVI.

Ето и информацията, която GPU-Z дава за XFX RX 470 4 GB Single Fan:

rx470sf_gpuz

Що се отнася до окомплектовката на RX 470 4 GB Single Fan, там налични са (освен кратко ръководство за употреба) диск с драйвери (версия Radeon Software 16.7.3), както и захранващ кабел 2xMOLEX-към-6pinPCIe за повишена съвместимост със захранването на машината. Предвид ниската консумация на тази карта е възможно да я комбинирате и с по-стар захранващ блок или такъв, който има 6-pin PCIe Power за само един графичен ускорител (а вие искате да свържете две такива платки).Всички страници от статията:

 1. Нереферентният Polaris вече е масов
 2. XFX Polaris 10 - разновидности
 3. XFX RX-470P4SFD5
 4. XFX RX-480P8DFA6
 5. Овърклок възможности на двата XFX-а
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,


4 коментара

 1. 1 Major Payne // 23.12.2016 в 16:43

  Много добри резултати с клок!

 2. 2 ff // 23.12.2016 в 20:46

  AMD правят страхотен хардуер, нови технологии които са достъпни за всички, а не както при конкуренцията само за тях си. Vulkan е направо уникален, нямам думи да опиша къв кеф е DOOM и AMD комбинацията. Жалко само, че нямат сякаш силата да разширят тези неща. До като DOOM лети и мачка конкуренцията то при други игри е точно обратното. Пример ще дам с Path of Exile където перформънса с Polaris е направо трагедия. Според мен причината е в некадърни developer-и, тези дето правят енджина на играта, но обвинявам и AMD, че не се мъчат сякаш да променят това. Жалко е че страдаме от тези неща ние потребителите. Жалко че не се вижда и как Vulkan-a ще стане достатъчно масов. Малко са такива професионалисти като id software които да се възползват по такъв начин.

 3. 3 Бай Миле // 04.01.2017 в 01:53

  Точно, че AMD правят когато могат, а тук и навсякъде има “хора” фенове и дебили дето им се подиграват, присмиват и ги сравняват с боклуци. Докато AMD са тези измислили HBM, първите x64 битови процесори, имат fine wine дето с времето картите им стават по добри от конкуренцията, измислиха как да премахнат мостовете, и картите се свързват само чрез дъното, Vulkan пак е тяхно дело, разработиха mantle и после стана на Vulkan. Много преди nVIDIA да се сетят за G-Sync ATi го имаха това, просто не са го ползвали.
  Даже имаше слухове, че средния и ниския калс AM4 процесори ще могат да работят на дъно без чипсет, защото половината неща били в процесора…AMD първи удариха 1GHz с първите Athlon процесори, после удариха първи 4GHz, след това 5GHz с Vishera….

 4. 4 Slab // 06.02.2017 в 13:59

  Купувайте си AMD-та, купувайте :-D