XFX Radeon RX 480 8 GB GTR и RX 470 4 GB SF

XFX Radeon RX 480 8 GB GTR и RX 470 4 GB SF

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 23.12.2016, 10,129 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


След 4GB-овата RX 470 Single Fan преминаваме и към по-големият батко – RX 480 8 GB GTR. Това е една от двете версии “GTR”, която е с работна честота на графичното ядро малко под 1300 MHz, но за сметка на това тази подробност търпи много лесна и бърза “корекция”.

480_gtr_8gb_card_box

При тази карта почти няма спомен от идеята за компактност, но добавката “GTR” едва ли ще си подхожда много с умалени размери на платката и охладителят на графичният чип и паметта. Съвсем логично, при RX 480 8 GB GTR имаме не само по-сносен охладител, но и фабричен овърклок…. и потенциал за още по-сериозен овърклок. Но нека първо да видим основните характеристики на XFX RX 480 8 GB GTR, или по-накратко казано – RX 480 GTR 8GB GDDR5 TRUE OC 1288MHZ TRIPLE X EDITION LED HARD SWAP BACKPLATE.

Технически характеристики на RX-480P8DFA6 / RX 480 GTR 8GB GDDR5 TRUE OC 1288MHZ

480_gtr_specs

Като един от двата GTR-а, XFX RX 480 8 GB GTR работи на завишена спрямо номиналната (според AMD) тактова честота на ядрото, но не говорим за нещо над 1300 MHz, ами за 1288 MHz. На пръв поглед това не изглежда кой знае колко сериозно като фабрично постижение, но от наша гледна точка е една добра отправна точка за нещо по-“така”. Паметта, от своя страна, работи при очакваните 2000 MHz (8 Gbps).

480_gtr_card_back_side

На пръв поглед се вижда, че е налице много добра изработка. Качеството на материалите е на ниво, дизайна също. От XFX са решили да покажат, че все още са в състояние да правят сериозни графични ускорители и по този RX 480 8 GB GTR определено си личи.

480_gtr_8gb_card_fans_off2

Една от отличителните черти на XFX RX 480 8 GB GTR е възможността за лесно деинсталиране/подмяна/почистване на двата вентилатора, които междувпрочем са необсужваеми и са производство на “FirstD”. Тази версия на XFX RX 480 8 GB се предлага с 3+2 години гаранция, като допълнителните две години са именно свързани с двата вентилатора и обхващат само тях. По този начин перките на тази карта имат 5г. гаранция и при необходимост за подмяна, същата ще се извършва буквално за секунди.

480_gtr_8gb_card_fans_off

За секунди се прави и почистването не само на двата вентилатора, но и на радиатора под тях. Не е нужно да разглобявате каквото и да било от останалата част от графичният ускорител.

Още от горната снимка се вижда, че охладителят на XFX RX 480 8 GB GTR е разположен по цялата дължина на платката, като радиаторната част е разделена на два сегмента т.е. налице са два алуминиеви радиатора. Левият сегмент се намира над графичното ядро и се допира също до VRM елементите, докато десният сегмент е свързан чрез три топлинни тръби с левият и служи за допълнителна повърхност за усвояване и разсейване на топлината. Трите топлинни тръби са ф6.

480_gtr_8gb_card_heatpipe

Този охладител може да се окаже, че върши отлична работа не само при номинални настройки, но и след доста приличен овърклок. Но за това ще стане дума след малко.

Споменах по-горе, че радиатора на охладителя се грижи и за оптималните температури по време на работа на елементите VRM. Същото се отнася и до чиповете памет на Samsung.

480_gtr_8gb_card_bottom

От тази снимка се вижда много добре какво представлява радиаторната част на охладителя. Факт е, че не е от най-сносните изпълнения, които сме виждали, но предвид топлинните характеристики на ядрото Polaris 10, много повече алуминий не е съвсем нужен, че и оправдан. Предвид наличието на подобен охладител едва ли е учудващо, че при номинални настройки този графичен ускорител е просто безшумен.

480_gtr_card_bracket_angle

Платката се захранва от единичен конектор 8-pin PCIe Power, а като видеоизходи предлага комбинация от три броя Display Port, един HDMI и единичен DVI.

 

Като работни температури, XFX RX 480 8 GB GTR се представи повече от блестящо:

rx480gtr_heaven_temp_normal

В нашето тестово шаси InWin GRone, този графичен ускорител работеше при доста ниските 59С, в комбинация с 64% обороти на вентилаторите. Определено човек може да си направи една по-добра крива на поведение на двете перки, която да доведе до напълно безшумна работа на картата при заводските й настройки.Всички страници от статията:

 1. Нереферентният Polaris вече е масов
 2. XFX Polaris 10 - разновидности
 3. XFX RX-470P4SFD5
 4. XFX RX-480P8DFA6
 5. Овърклок възможности на двата XFX-а
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , ,


4 коментара

 1. 1 Major Payne // 23.12.2016 в 16:43

  Много добри резултати с клок!

 2. 2 ff // 23.12.2016 в 20:46

  AMD правят страхотен хардуер, нови технологии които са достъпни за всички, а не както при конкуренцията само за тях си. Vulkan е направо уникален, нямам думи да опиша къв кеф е DOOM и AMD комбинацията. Жалко само, че нямат сякаш силата да разширят тези неща. До като DOOM лети и мачка конкуренцията то при други игри е точно обратното. Пример ще дам с Path of Exile където перформънса с Polaris е направо трагедия. Според мен причината е в некадърни developer-и, тези дето правят енджина на играта, но обвинявам и AMD, че не се мъчат сякаш да променят това. Жалко е че страдаме от тези неща ние потребителите. Жалко че не се вижда и как Vulkan-a ще стане достатъчно масов. Малко са такива професионалисти като id software които да се възползват по такъв начин.

 3. 3 Бай Миле // 04.01.2017 в 01:53

  Точно, че AMD правят когато могат, а тук и навсякъде има “хора” фенове и дебили дето им се подиграват, присмиват и ги сравняват с боклуци. Докато AMD са тези измислили HBM, първите x64 битови процесори, имат fine wine дето с времето картите им стават по добри от конкуренцията, измислиха как да премахнат мостовете, и картите се свързват само чрез дъното, Vulkan пак е тяхно дело, разработиха mantle и после стана на Vulkan. Много преди nVIDIA да се сетят за G-Sync ATi го имаха това, просто не са го ползвали.
  Даже имаше слухове, че средния и ниския калс AM4 процесори ще могат да работят на дъно без чипсет, защото половината неща били в процесора…AMD първи удариха 1GHz с първите Athlon процесори, после удариха първи 4GHz, след това 5GHz с Vishera….

 4. 4 Slab // 06.02.2017 в 13:59

  Купувайте си AMD-та, купувайте :-D