6-ядрен RYZEN все пак е възможна конфигурация

В раздел: Новини от на 2.02.2017, 5,570 показвания

Преди няколко дни се появи слух, според който един CCX съставящ процесор RYZEN не може да бъде “понижаван” чрез изключване на едно или повече ядра (от общо четири). Това, в крайна сметка, ще се окаже, че не е вярно, като потвържденията за обратното идват от няколко източника (iO-Tech, CanardPC). Изглежда процесорните ядра в CCX-а все пак могат да бъдат изключвани, но това трябва да става “симетрично”.

amd_ryzen_6_core_diag

При съставянето на 6-ядрено SKU, в двата модула CCX следва да се изключат едни и същи ядра, например Core 0 и Core 4, както е показано на графиката по-горе, с цел да се запази еднаквост на конфигурацията при двата CCX. В случая се деактивират ядрото и прилежащият му L2, но обемът на L3 се запазва цял и достъпен за останалите три ядра в CCX-а.

Засега по-голямата неизвестна е 4-ядреният RYZEN, на който в “обръщение” все още няма информация за инженерна мостра.


Етикети:16 коментара

 1. 1 Stan230 // 02.02.2017 в 13:25

  Дали ще могат на някой бройки да се отключват като при старите процесори?

 2. 2 nv // 02.02.2017 в 14:07

  От слухове, новини и празни приказки около новия процесор AMD заприличаха досущ като спортния канал топспорт – при липса на нещо реално, с което да запълнят телевизионното си време започват да се занимават с всякакви слухове и глупости.
  Един ден едно, на следващия друго, едни цени, после други цени, след още малко време трети. И всичко това за един още “нероден Петко”.
  И когато това е отношение на една голяма корпорация заслужава единствено тази квалификация – пълна излагация.

 3. 3 intel FTW // 02.02.2017 в 14:50

  Ще се отключват, НО трябва да е симетрично, за да не се нарушава закона на пеперудата!

 4. 4 Жалко // 02.02.2017 в 15:15

  Ако въобще някога излязат тези процесори. Едно време казваха началото на 2016, сега сме вече февруари 2016 година и все още никой не знае кога ще излязат.
  AMD са луди.

 5. 5 Тодор Богданов (mollov) // 02.02.2017 в 16:34

  В интерес на истината казаха Q1 2017… което свършва на 31-ви март… но процесорите ще са “в обръщение” по-рано ;)

 6. 6 Следващ ъпгрейд AMD RYZEN // 02.02.2017 в 19:41

  Не могат и не трябва толкова широк прозорец да дават. Преди казваха още по-лошо – че Zen е продукт на 2017. Ходи ги разбери какво имат предвид.
  Спомняте ли си рилийза на Cypress през 2009 г. Когато надигнаха голям ивент и фанфари.
  Сега няма ли да има голямо събитие, на което да ги представят, или всичко ще си е тихо и скучно?
  Или просто AMD правят всичко което им е по силичките да не пречат по какъвто и да е начин на продажбите на Intel (че и на Nvidia)?

 7. 7 Гого // 02.02.2017 в 20:19

  В интерес на истината, имаше и дати около средата на миналата година, после за средата на есента и за времето около Коледа. @Жалко, нямам спомени да е имало планове за началото на 2016г. Но без съмнения тези родилни(9 месечни,броено от проваления юлски старт) е време да приключат. Не може доверието и феновете да се бъзикат до безкрай. В крайна сметка рискуват да се провалят дори само заради замотаването си и омръзналото на всички ни отлагане, дори в крайна сметка да предложат прекрасен продукт. То като прегорим, после не е лесно да бъдем отново запалени.

 8. 8 RIOTT // 03.02.2017 в 01:45

  Само пропускате факта, че до миналия декември АМД не бяха давали дата за пускане на пазара. Всичко останало бяха просто някакви спекулации и уж изтекли информации. Та няма на кого да се ядосвате, че очакванията ви не са се сбъднали.

 9. 9 Асан // 03.02.2017 в 09:53

  AMD изтърваха back to school, черения петък и коледа, а като гледам ще пропуснат и свети Валентин. Явно съвсем са се отказали.

 10. 10 Бай Миле // 03.02.2017 в 12:49

  Съдейки интел и умрелите им процесори дето си седят от 3 години на едно ниво Haswell явно те са се отказали от десктопите не AMD, от 3 години продават същите процесори с някакви смешни доработки, всеки с 4770К прави абсолютно същото като тоя със 7700К…
  А кога AMD ще изкарат Vega и AM4 си е тяхна работа, колкото ги подпомагаха всички прости потребители през годините дето си купуваха интел и нвидиа, сега да не се оплакват, че AMD нямат ресурсите, за да изкарат нова серия процесори или видео карти в кратки срокове, защото запомнете все си купихте монополните пропаднали и алчни марки, и парите отидоха в тях, докато AMD не получи нищо и се чудеше как да не фалира….

 11. 11 Zen_Gaming // 03.02.2017 в 14:15

  Какво значи да ги подпомагаш Интел и нвидия – ако искаш да знаеш за какво си даваш парите и най-вече искаш нещо с по-висока производителност и по-нови технологии, а не някакви изостанали в развитието си, естествено ще купиш интел или нвидия. АМД да се опитват тепърва да се връщат на пазара с конкурентни продукти, при положение, че ги нямаше толкова години наред никакви, е за мен изгубена клауза. А и ценово на Интел им дреме – те цените горе-долу непроменени ги държат независимо от това АМД какво пуска и какво не пуска на пазара. Едно време имаше конкуренция. Преди 10-11 години. Оттам нататък стана от печално направо гротескно с тия опити за десктоп процесори, сравнявани с някакви Интелски флагмени.

 12. 12 intel/nVidia FTW // 03.02.2017 в 18:52

  @Бай Миле
  АМД не предлагат ли едни и същи видеокарти повече от 3 години?
  Малко ли са продали като всички миньорски ферми са АМД?
  Какво друго да си купим от тях?
  Xbox1 и PS4 не ми трябват!
  Да предложат нещо смислено за PC и ще си купя!
  Както стана преди с титан килъра, така ще стане и с волта килъра.
  Зена си е жив зян и друго няма.
  Само приказки и въздух под налягане.
  Дори и по чудо АМД да извадят нещо конкурентно, понеже са алчни повече от $10-20 разлика с алтернативата на интел/нвидиа няма да видим.
  С тях и без тях все тая.

 13. 13 Рязаният Зян иде // 03.02.2017 в 20:08

  Как са се вдъхновили някои хора – смесват се някакви философски и социални понятия с икономиката – купуването на по-добрите продукти на интел и енвидия било “подпомагане”, някоя си корпорация (амд) нямала ресурсите и останала без нищо, чудейки се как да оцелее – сякаш това е наш проблем.
  А истината е следната – за повечето потребители е по-добре амд да се провали за пореден път и да изостане още спрямо интел и енвидия съответно – или пък интел и енвидия да изостанат силно спрямо амд, но това е фантастика. Причината провалът на едната страна да е добър за нас, е че производителността на процесор или графична карта е средство, а не самоцел. Ако амд извадят добри процесори това по никакъв начин няма да понижи цените дългосрочно, т.к. ще причини надпревара и системните изисквания на игрите ще се повишат – а именно игрите са с високи изисквания, за графичен хардуер например.

 14. 14 Бай Миле // 03.02.2017 в 21:02

  Изостанали били защо тогава AMD измислиха първите 64 битови процесори, Vulkan дето на него всяка игра върви в пъти по добре, отколкото на DX или OpenGL, също така Fury картите са с HBM нова технология разработена от AMD.
  Къде са на nVIDIA технологиите имат един пробит gameworks, теселация и до там, нищо повече не са измислили, и само пестят като слагат по малко памет на картите си като цигани, само Vulkan и HBM двете технологии трепат всичко от nVIDIA, както и RElive е по добър софтуер от Shadow.
  Интел нали са много дашни само ги гледам от години какви скапани цигани са и как пестят от всичко, за това skylake е толкова зле конструиран и направен, че е плачевно, по яки охладители трошат текстолита на процесора, и още от Ivy bridge взеха да пестят поенето на капачката на процесора, което даде сериозни проблеми с температурите на Haswell и разни фенове хващаха да махат капачките, и да правят безумни поправки, понеже калтаците интел са решили да пестят. И охладителите боксовите ги пестят с всяка по “нова” генерация процесори слагат все по нещастни парчета желязо за боксови, а даже най високите класове си идват без боксов охладител, защото са мизерници и им се свиди едно парче халумин.

  Мен пък съвсем не ми дреме за цените на интел и нвидиа, нито ги купувам нищо ще ги купувам, да му мислят тия като тебе нека ви дерат кожите.
  |

  R9 290, RX 480, R9 Fury последните две 3 години ли ги продават или нещо не си наясно ?
  Като не ти трябва AMD се ориентирай към алчните и наглите и брой двойно пари, аз си имам AMD система и ми излезе доста по изгодно от конкуренцията и върши почти същата работа.
  Със зен без зен в DX12, Vulkan FX 8350 и всички 8 ядрени процесори стигат 6700К, тъй че малко ме грее, а дори и в доста от игрите за DX11 FX се справя доста прилично.
  Мда с тях без тях все тая, аз много се надявам един ден проклетите AMD да фалират да ги изкупи някой от скапаняците интел или нвидиа, и тогава такива дебили като тебе няма да могат и един Celeron да си купят или най нисък клас GEforce тогава ще има да мечтаеш даже за I3, а за I7 никой няма да има пари….

 15. 15 Чакам го Рязан - не се издържа // 04.02.2017 в 10:53

  Шест ядра изглеждат интересно, но си мисля, че 4c/8t ще е по-интересно. Чакаме.

  Относно развитието на технологиите – не че съм очаквал друго, но основната концепция не е достигнала до теб. А тя е следната – супер е да видим нова технология (процесор, графична карта) – все пак всички се интересуваме от развитието, кой повече, кой по-малко. Но в дългосрочен план ни излиза по-евтино технологиите да не се развиват толкова бързо – взимаш си едно процесорче i5 и си ок.
  А ако/като излезнат мощни процесори от амд току виж се вдигнали системните изисквания на игрите (например).

  А цените, за съжаление няма да паднат, ако любимата ти корпорация си стъпи на краката. Просто пазарът на процесори и карти е така устроен – закон, какво да се прави.

  Частта с примерите ти искрено ме разсмя за пореден път – препратка към процесори от много години (да не би там да е намесен “легендарният” Джим Келър? ), графична библиотека, която се поддържа от няма и 11 игри към момента, от които само дуум е читава, но тя си е лека по принцип. С две думи – ясно е че амд са пионери в много технологии (HBM в това число), но като теглиш чертата – борба за слава без особен резултат.

 16. 16 Valentin // 04.02.2017 в 17:00

  AMD имат голям принос за Vulcan(взета е за база AMD Mantle), но разработката е на Khronos Group.
  Valve имат много голям принос в разрабтоването и налагането на стандарта. Още в началото Valve направиха Linux/Intel demo driver.
  Да не говорим че като излезе официлно, първи изкараха драйвер NVIDIA.

Коментари: