Intel демонстрират първия 48 ядрен централен процесор!

Intel демонстрират първия 48 ядрен централен процесор!

В раздел: Новини от на 4.12.2009, 9,017 показвания

IntelLogo

Инженерите на Intel са демонстрирали първият x86 съвместим 48-ядрен процесор. Новият чип демонстрира напълно нова архитектура, която е създадена с цел радикално да увеличи производителността и ефективността на бъдещите компютри. Представеният от Intel чип има 48 на брой отделни и напълно програмируеми ядра и споделя информация между ядрата посредством нова високоскоростна вътрешна шина, освен това контролерът на паметта е вграден в ядрото (разбира се). За да е още по-пълно удоволствието, чипа разполага с напълно нова система за контролиране на енергопотреблението, контрол на честата и напрежението за всяко ядро, благодарение на която чипа консумира само 25W в idle режим. Интересното е, че чипа консумира 125W под пълен товар – стойност която е идентична (дори малко по-ниска) с енергията консумират днешните четири и шестядрени Core i7/i9 процесори на компанията!

Най-интересната черта на процесора е неговата напълно програмируема архитектура която дава възможност отделните ядра да изпълняват напълно различен код, като самият софтуер ще може да контролира колко на брой ядра и на каква честота да ползва по всяко време и ако се налага да ги “освободи” за други процеси. И това не е всичко, освен че ще може да контролира броя и честотата на ползваните ядра, операционната система ще може дори да изключва определени ядра ако няма нужда от тях.

Новият експериментален 48 ядрен процесор ще позволи на Intel и на софтуерните разработчици да усъвършенстват алгоритмите за управление на многоядрени системи като по този начин оптимизират софтуера и архитектурата преди тя да бъде представена на масовият пазар.

Източник – Guru3D.com


Етикети: , , , , , , ,


4 коментара

 1. 1 ;) // 04.12.2009 в 23:16

  Браво, лудаци :D

  P.s. Има и 100ядрен, но не съм сигурен какъв точно е и за какво се ползва.(не от intel)

 2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 05.12.2009 в 13:29

  Реално има и 100 ядрен процесор (Tilera GX, скалира се от 16 до 100 ядра) но той не е х86 съвместим пък и не е предназначен точно за компютърният/PC сегмент на пазара. Всъщност строго технически погледнато RV870 на AMD/ATi също е “процесор”, при това с 1600 програмируеми ядра ;) (стриим процесора), но (пак има едно “но”) това не е х86 съвместим процесор и е непригоден за ползване в качеството му на централен процесор.

 3. 3 startturbo // 08.12.2009 в 08:38

  Според мен X86 архитектурата е пълен т@шак. Имам от известно време един Playstation 2 и още се възхищавам от това което виждам на екрана, предвид факта че е хардуер на 10 години и с размер колкото например 9800GTX. Същите игри за компютър искат конфигурация, която да е поне 10 пъти по-бърза (поне на хартия). Nvidia също мислят така. ;)

 4. 4 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 08.12.2009 в 11:33

  Я си пусни Word, или браузвай в интернет на PS2-ката щом е толкова велика ;), също така имай предвид на каква разделителна способност играеш на PS2-ката (max 1280×1024, а обикновено и по-ниска при това interlaced)? x86 архитектурата направи компютрите това което са в момента – неотлъчна част от живота ни. Винаги е по-лесно да направиш тясно специализирано устройство или чип отколкото универсален такъв, това би трябвало да е ясно на всекиго. PS2 е правена за игри и щеше да е ненормално ако игрите не вървяха на нея ;).