Серийният убиец на AMD – Threadripper 1950X

Серийният убиец на AMD – Threadripper 1950X

В раздел: Ревюта от на 26.09.2017, 13,191 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Заключение

Тук вече ми е трудно, защото в главата ми нахлуват всякакви мисли и различни чувства. Все пак ще се опитам да систематизирам всички тях. Ще започна с това какво не е AMD Ryzen Thredripper 1950X, защото ще е по-лесно. Със сигурност това не е мечтаният геймърски процесор от всеки един от нас. От една страна стои четирицифрена цена, която не се вписва в този клас системи, от друга това, което получавате. Всъщност в гейминга няма да получите нищо повече от Threadripper 1950X, спрямо да речем един Ryzen 7 или Ryzen 5 процесор. Или казано простичко – такъв процесор за гейминг е разхищение на пари и възможно най-неудачния избор за тази цел. PC ентусиастите не ги включвам в тази група, защото те са особена порода потребители и когато имат финансова възможност, са готови да изсипят цял чувал с пари, само и само, да се докоснат до най-новите върхови технологии.

Неслучайно името на тази фамилия процесори е Threadripper. Това са процесори за работа или казано иначе “работните коне” на AMD. Ако сте създател на цифрово съдържание, с вече застаряваща система, или пък се занимавате с изследователска или творческа дейност и винаги сте мечтали да имате система с много процесорни ядра, за да върви работата ви по-добре, то тогава AMD Ryzen Threadripper 1950X е вашият безспорен лидер. С цената си от около 2000 лв. той няма никаква конкуренция. Разбира се, вече може да се намери и по-мощно решение ( 18 ядрено) в HEDT сегмента, но за него ще трябва да приготвите двойно повече пари. Така, че вие си решавате дали си струва, но смело мога да заявя, че за работа, AMD Ryzen Threadripper остава най-привлекателното ценово-ефективно предложение в този клас.

Едва ли някой си е представял, че на CPU пазара ще настъпи такъв обрат, след излизането на Zen архитектурата на AMD. AMD могат само да се гордеят с постижението си, защото отминалите им златни години, имат реален шанс да се върнат, стига да не пропилеят тази втора възможност, която имат и да могат да си изиграят добре картите.

А за нас потребителите, всичко това означава ново начало. След доста дълги и скучни години, сме свидетели на едно съживяване на процесорния пазар, на който цареше сивота, както и счупването на някои стереотипи. Със сигурност AMD не са в състояние да съборят гигант като Intel, но определено със Zen архитектурата му създадоха доста главоболия и неудобства и го накараха най-накрая да се размърда.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Какво е AMD Threadripper?
 3. Режими на работа на паметта
 4. Цокъл TR4
 5. Чипсет X399
 6. Охлаждания за TR4/SP3
 7. Тестова система и софтуер
 8. Резултати
 9. Консумация и температури
 10. Овърклок
 11. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Етикети: , , , ,


6 коментара

 1. 1 Сашо // 27.09.2017 в 10:54

  Интересно дали cloud доставчиците ще бъдат привлечени от тези процесори. Това ще е добра индикация относно способностите им.

 2. 2 Гого // 27.09.2017 в 14:42

  Саше, клоудите как си ги представяш, с любителски машинки с по един нишкоразбивач. Дори и най-дребните от тях които са малко от малко себеуважаващи се, за такава машина няма и да помислят дори. Виж, за сърверче с два или повече ЕПИК-а, вече може и да размислят и най-вероятно, по-бедните ще се нахвърлят масово на такива. А тия с големите машини и големи фирми, ще си карат още поне две-три години минимум на Интел и на IBM по инерция и така. При тях, ако най-после допуснат мисълта за АМД машини, това ще се е случило чак по времето на Зен 2, респективно ЕПИК 2 и дано АМД за тогава да представят още по-впечатляващи модели. Може пък и да успеят да нанесат сериозна щета около 2019-2020г. на Интел и на другите, в този дял на пазарите на процесори.;)

 3. 3 Nichi // 27.09.2017 в 15:01

  Ами нали уж микрософт ще използват амд процесори за техните цлоуд услуги/ data центрове.

 4. 4 MLV // 27.09.2017 в 17:26

  Защо не сложиха и едно I3 или целеронче , че да се види още по отчетливо преднината на АМД? Ако бяха сравнили с актуалния I7980X щеше отчетиво да се види кой къде е.Иначе процесорчето не е лошо , но не е за тези ,които търсят най доброто.Там избора е еднозначен.Просто АМД се опитва да излезе от нишата си на техника за клиенти с ограничен бюджет , но все още не могат да се конкурират с Интел и Нвидиа.

 5. 5 Гого // 27.09.2017 в 18:17

  Ничи, ше, може би, ще видим. Когато стане. Не изключвам да са си направили от микромеките по-бързо сметка, все пак те са се занимавали заедно с АМД от години да си нагаждат драйвери и други кодове и за настоящите АМД процесори и им знаят възможностите. Но пак повтарям: Ще става въпрос(ако не се окаже някакъв блъф) за сериозни многопроцесорни машини, с доста бройки ЕПИК,с терабайти оперативна памет и петабайти дисково пространство, а не с по 1 брой любителски нишкоразбивач.

 6. 6 Бо // 29.09.2017 в 12:46

  Do MLV-Въпросните процесори са сложени ценово и като цяло интелските са в пъти по-скъпи от рипъра.6950х към днешна дата е 3 799,00 лв 1950х е 2000 лв така че прави си сметката.