Серийният убиец на AMD – Threadripper 1950X

Серийният убиец на AMD – Threadripper 1950X

В раздел: Ревюта от на 26.09.2017, 13,189 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Какво е AMD Threadripper?

Всъщност, погледнато от друг ъгъл, за AMD би било глупаво и пропиляване на шанса, ако не атакува сегмента на най-високопроизводителните настолни системи (HEDT) в момент, когато наистина разполага с необходимата за целта високопроизводителна CPU архитектура. От край време за HEDT сегмента Intel адаптират свои сървърни процесори, така че едва ли подобен подход от страна на AMD би бил противоестествен, още повече, че (вече) и гиганти като Intel не могат да си позволят разработването на различни архитектури за настолния и сървърния сегмент. Подходът на AMD е същият, но със Zen те отиват още по-напред. Всички техни процесори, като Ryzen, Epyc и Threadripper, са базирани на един и същ осем ядрен кристал – Zeppelin.

 

Кристал AMD Zeppelin

 

CCX модул

Този кристал съдържа два четириядрени CPU модула (CCX), както и двуканален DDR4 контролер, PCI Express 3.0 контролер и SATA контролер. Връзката между двата модула се осъществява през новият скоростен, нисколатентен интерфейс Infinity Fabric, който е наследник на познатият ни HyperTransport. Кристалът Zeppelin ни е добре познат от фамилията процесори Ryzen 7/5/3, които използват такъв. Ако сте пропуснали подробностти около архитектурата Zen, може да прочетете ревюто на колегата Димитър Чизмаров относно Ryzen 7 1800X .
Интерфейсът Infinity Fabric, освен че свързва двата CCX модула в Zepellin кристала, също така позволява комуникация между отделни кристали. Максималният брой, който се поддържа, е четири Zeppelin кристала. Той е синхронизиран с честотата на паметта и позволява предаването на 32 байта данни във всяка една посока на шината. Tова прави възможно създаването на многокристални процесори с до 32 CPU ядра, изпълняващи до 64 нишки програмен код, поддръжка на 8 канала памет и 128 линии PCI Express 3.0. Такива са именно сървърните модели EPYC, които използват четири кристала Zeppelin в един корпус.


Процесорите AMD Ryzen Threadripper, съвсем логично, са базирани именно на сървърните процесори EPYC, но има една основна разлика между тях. При Threadripper, максималният брой CCX/ ядра/нишки е 4/16/32. Поддържаните канали DDR4 памет са четири, а PCI Express 3.0 линиите са 64, което е наполовина на EPYC.

На практика, това означава, че са необходими само два кристала Zeppelin. Всъщност под капачката на Threadripper, по подобие на EPYC, има 4 кристала Zeppelin. Съвсем логично, всеки ще си зададе въпроса – какви са останалите два кристала?

Механично те са необходими, за да може да се разпредели равномерно натиска на охладителя върху тях, но няма никаква здрава логика, която да допусне, че това са напълно функциониращи кристали. В мрежата се появиха множество спекулации, че тези два кристала са фалшиви, тоест някакви пластини със същите размери. От AMD обаче официално обявиха, че това наистина са Zeppelin кристали, които са деактивирани, а известният немски овърклокър Der8auer, даже го показа на практика, чрез отстраняване на капачката на Threadripper.


Това обаче означава, че в някакъв бъдещ момент не е изключено да видим и 32 ядрен Treadripper. Засега, обаче, това са само предположения.

За тези, които виждат в наличието на четири кристала Zeppelin под капачката на Ryzen Threadripper някаква тайна надежда за „отключване” на останалите два кристала, бързам да ги разочаровам. Според информация от „кухнята”, това са дефектни пластини, които не са годни да се използват, за който и да е модел Ryzen. От друга страна, шансът да има толкова голямо търсене на Threadripper, че на AMD да се наложи да монтира здрави кристали на тяхно място, също клони към нула.

В следващата таблица са показани характеристиките на линията Threadripper.

Съвсем резонно, размерът на Treadripper е като на Epyc и предвид необходимостта от повече пинове, той е пакетиран в цокъл AMD TR4 (съкратено от Threadripper 4). Размерите му са внушителни и изглежда огромен на фона на моделите AM4 Ryzen.

 


За момента линията AMD Ryzen Threadriper се състои от три модела – Threadripper 1950X е флагманът при AMD HEDT и разполага с 16 ядра (32 нишки). Threadripper 1920X предлага 12 ядра и 24 нишки, а Threadripper 1900X, който по подобие на Ryzen 7 фамилията (приликата е само по някои характеристики, но не и при реализацията), разполага с 8 ядра и 16 нишки.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Какво е AMD Threadripper?
 3. Режими на работа на паметта
 4. Цокъл TR4
 5. Чипсет X399
 6. Охлаждания за TR4/SP3
 7. Тестова система и софтуер
 8. Резултати
 9. Консумация и температури
 10. Овърклок
 11. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Етикети: , , , ,


6 коментара

 1. 1 Сашо // 27.09.2017 в 10:54

  Интересно дали cloud доставчиците ще бъдат привлечени от тези процесори. Това ще е добра индикация относно способностите им.

 2. 2 Гого // 27.09.2017 в 14:42

  Саше, клоудите как си ги представяш, с любителски машинки с по един нишкоразбивач. Дори и най-дребните от тях които са малко от малко себеуважаващи се, за такава машина няма и да помислят дори. Виж, за сърверче с два или повече ЕПИК-а, вече може и да размислят и най-вероятно, по-бедните ще се нахвърлят масово на такива. А тия с големите машини и големи фирми, ще си карат още поне две-три години минимум на Интел и на IBM по инерция и така. При тях, ако най-после допуснат мисълта за АМД машини, това ще се е случило чак по времето на Зен 2, респективно ЕПИК 2 и дано АМД за тогава да представят още по-впечатляващи модели. Може пък и да успеят да нанесат сериозна щета около 2019-2020г. на Интел и на другите, в този дял на пазарите на процесори.;)

 3. 3 Nichi // 27.09.2017 в 15:01

  Ами нали уж микрософт ще използват амд процесори за техните цлоуд услуги/ data центрове.

 4. 4 MLV // 27.09.2017 в 17:26

  Защо не сложиха и едно I3 или целеронче , че да се види още по отчетливо преднината на АМД? Ако бяха сравнили с актуалния I7980X щеше отчетиво да се види кой къде е.Иначе процесорчето не е лошо , но не е за тези ,които търсят най доброто.Там избора е еднозначен.Просто АМД се опитва да излезе от нишата си на техника за клиенти с ограничен бюджет , но все още не могат да се конкурират с Интел и Нвидиа.

 5. 5 Гого // 27.09.2017 в 18:17

  Ничи, ше, може би, ще видим. Когато стане. Не изключвам да са си направили от микромеките по-бързо сметка, все пак те са се занимавали заедно с АМД от години да си нагаждат драйвери и други кодове и за настоящите АМД процесори и им знаят възможностите. Но пак повтарям: Ще става въпрос(ако не се окаже някакъв блъф) за сериозни многопроцесорни машини, с доста бройки ЕПИК,с терабайти оперативна памет и петабайти дисково пространство, а не с по 1 брой любителски нишкоразбивач.

 6. 6 Бо // 29.09.2017 в 12:46

  Do MLV-Въпросните процесори са сложени ценово и като цяло интелските са в пъти по-скъпи от рипъра.6950х към днешна дата е 3 799,00 лв 1950х е 2000 лв така че прави си сметката.