Серийният убиец на AMD – Threadripper 1950X

Серийният убиец на AMD – Threadripper 1950X

В раздел: Ревюта от на 26.09.2017, 13,192 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Режими на работа на паметта при AMD Ryzen Threadripper
При многокристалните процесори, какъвто е Ryzen Threadripper, възникват резонни въпроси относно начина на работата с паметта. Всеки един кристал Zeppelin има двуканален DDR4 контролер, а комуникацията на CCX модулите минава през Infinity Fabric, като още тук имаме една порция латентност. Комуникацията между кристалите Zeppelin, също преминава през Infinity Fabric интерфейса, където се получава втора доза латентност.

 

 

Тоест, скоростта на достъп например на едно ядро от кристал „А” до контролера на паметта на кристал “A”, няма да е същата като на същото процесорно ядро, до контролера на паметта, намиращ се на кристал „Б”. От това става очевидно, че максималната пропусквателна способност на паметта може да се осигури само при синхронизирана многопоточна работа. Когато става въпрос за еднопоточно обръщение към паметта, тогава логично скоростта на достъп ще зависи от това къде се намира контролера на паметта спрямо ядрото, което се обръща към нея ( в един и същ, или различни кристали). Това означава, че Threadripper представлява класическа демонстрация на архитектурата NUMA (Non Uniform Memory Architecture). Тоест масива от памет, обслужваща процесора, не може да осигури равномерна скорост на работа.

При сървърните системи от край време се използва NUMA архитектура и в това няма нищо притеснително, тъй като всички приложения отчитат това и са оптимизирани за нея – данните се съхраняват по възможност до най-близкия контролер, с който работи конкретното ядро. Разбира се, при настолните приложения тези особености не се отчитат и подобни оптимизации не се правят. При тях се приема, че масива от памет е еднороден и скоростта е еднаква във всяка негова област. Всичко това може да предизвика проблеми с производителността в резултат на използване на област от масива памет, която има голяма латентност.

За да преодолеят потенциални усложнения при Treadripper, от AMD са избрали два различни режима (две стратегии) на работа на контролера на паметта – разпределен режим (UMA, също така известен като Creator Mode или Distributed Mode) и локален режим (NUMA, известен като Local Mode). Те могат да бъдат задавани ръчно от BIOS на дънната платка, или чрез софтуера AMD Ryzen Master.

При UMA режима, приоритетна е пропусквателната способност на паметта. В този режим, паметта се обслужва като равноправен масив, а всички обръщения към данните, равномерно се разпределят по всички налични канали, независимо кое CPU ядро, на кой кристал от Threadripper принадлежи. Този режим е добър, когато приложението работи с голям обем данни и не е чувствително към латентността на паметта.

В случаите, когато за приложението, латентността на паметта е от първостепенно значение, се предлага локален режим на работа (NUMA) на контролера на паметта. При него, приоритетен достъп се дава към двуканалния контролер, който се намира на един и същ кристал с иницииращото комуникацията ядро. Теоретично, това в повечето случаи намалява закъснението, но за сметка на това, приложението няма достъп до пълната пропусквателна способност на четириканалната памет. На практика трябва да се задоволи с пропусквателната способност на двуканален режим.

По подразбиране, при Treadripper, от AMD са активирали NUMA режима. Според тях, той осигурява най-добра производителност при повечето приложения. Доколко е вярно това е трудно да се каже. Процесорът, който тествах беше при мен само два дни и за това кратко време нямах физическа възможност да изследвам по-подробно това твърдение на AMD. Принципно NUMA режимът е подходящ за гейминг, но ако ще използвате Threadripper за тази цел, е добре да активирате и LCM (Legacy Compatibility Mode), които осигурява съвместимост с някои стари игри. Например DiRT не може да работи с повече от 20 потока. При активиране на LCM режима (от BIOS или чрез AMD Ryzen Master), на практика се деактивира SMT функцията на Threadripper.

Така, че ако срещнете термина “Game mode” при Treadripper, трябва да знаете, че това са активирани едновременно NUMA+LCM режим.
Creator Mode пък е активиран UMA режим и деактивиран LCM режим.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Какво е AMD Threadripper?
 3. Режими на работа на паметта
 4. Цокъл TR4
 5. Чипсет X399
 6. Охлаждания за TR4/SP3
 7. Тестова система и софтуер
 8. Резултати
 9. Консумация и температури
 10. Овърклок
 11. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Етикети: , , , ,


6 коментара

 1. 1 Сашо // 27.09.2017 в 10:54

  Интересно дали cloud доставчиците ще бъдат привлечени от тези процесори. Това ще е добра индикация относно способностите им.

 2. 2 Гого // 27.09.2017 в 14:42

  Саше, клоудите как си ги представяш, с любителски машинки с по един нишкоразбивач. Дори и най-дребните от тях които са малко от малко себеуважаващи се, за такава машина няма и да помислят дори. Виж, за сърверче с два или повече ЕПИК-а, вече може и да размислят и най-вероятно, по-бедните ще се нахвърлят масово на такива. А тия с големите машини и големи фирми, ще си карат още поне две-три години минимум на Интел и на IBM по инерция и така. При тях, ако най-после допуснат мисълта за АМД машини, това ще се е случило чак по времето на Зен 2, респективно ЕПИК 2 и дано АМД за тогава да представят още по-впечатляващи модели. Може пък и да успеят да нанесат сериозна щета около 2019-2020г. на Интел и на другите, в този дял на пазарите на процесори.;)

 3. 3 Nichi // 27.09.2017 в 15:01

  Ами нали уж микрософт ще използват амд процесори за техните цлоуд услуги/ data центрове.

 4. 4 MLV // 27.09.2017 в 17:26

  Защо не сложиха и едно I3 или целеронче , че да се види още по отчетливо преднината на АМД? Ако бяха сравнили с актуалния I7980X щеше отчетиво да се види кой къде е.Иначе процесорчето не е лошо , но не е за тези ,които търсят най доброто.Там избора е еднозначен.Просто АМД се опитва да излезе от нишата си на техника за клиенти с ограничен бюджет , но все още не могат да се конкурират с Интел и Нвидиа.

 5. 5 Гого // 27.09.2017 в 18:17

  Ничи, ше, може би, ще видим. Когато стане. Не изключвам да са си направили от микромеките по-бързо сметка, все пак те са се занимавали заедно с АМД от години да си нагаждат драйвери и други кодове и за настоящите АМД процесори и им знаят възможностите. Но пак повтарям: Ще става въпрос(ако не се окаже някакъв блъф) за сериозни многопроцесорни машини, с доста бройки ЕПИК,с терабайти оперативна памет и петабайти дисково пространство, а не с по 1 брой любителски нишкоразбивач.

 6. 6 Бо // 29.09.2017 в 12:46

  Do MLV-Въпросните процесори са сложени ценово и като цяло интелските са в пъти по-скъпи от рипъра.6950х към днешна дата е 3 799,00 лв 1950х е 2000 лв така че прави си сметката.