Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming

Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 9.10.2017, 6,264 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Стана дума, че Z370 AORUS Ultra Gaming е една от 6-те “геймърски” дънни платки на Gigabyte с чипсет Z370 и поддръжка на процесорите Intel Coffee Lake. Макар да не притежава сериозни цифрови означения, Z370 Ultra Gaming може да се причисли към по-горната част на моделите дънни платки, отколкото да е из между по-базовите варианти. Това си личи не толкова от трите слота PCIe x16, или пък червената подсветка, а по-скоро по качеството на изработка и използваните компоненти. Факт е, че самите Gigabyte го класират преди Gaming 5 и след Gaming 3.

Както е традиционно за Gigabyte през последните години, дънните им платки от по-висок клас определено имат своят дизайн и визия, които да правят впечатление, а с всяка изминала година всичко изглежда още по-изчистено и с някои нови “добавки” тук-там. През 2017 година много модерно стана наличието на подсветка при определени подзони на дънната платка, като при Z370 AORUS Ultra Gaming червеният цвят (конкретно!) започва да отбелязва приемственост дори при хора (като мен), които не виждат особен смисъл компонентите да “светят”. Осветяването на VRM зоната, както и на двата основни слота PCIe x16 изглежда… доста приятно. При RGB Fusion човек може да избира общо взето кой да е вариант на цветови оттенък, което се избира конкретно, през BIOS-а. Освен в статичен светещ цвят, подсветката може да “примигва”, да “диша”, да “пулсира” и т.н. Но да оставим светлинките настрана и да обърнем внимание на по-хардуерната част от нещата.

Да погледнем основните характеристики на Z370 AORUS Ultra Gaming:

Съвсем логично, платката поддържа всички чипове от архитектурата Coffee Lake за Socket LGA1151, като започнем от Core i7-8700K и достигнем до един бъдещ процесор Celeron Coffee Lake. Официално погледнато, към момента Z370 AORUS Ultra Gaming поддържа едва шест процесора, но това всъщност са и шестте чипа Coffee Lake, които изобщо са анонсирани досега – Core i7-8700K, Core i7-8700, Core i5-8600K, Core i5-8400, Core i3-8350K и разбира се Core i3-8100. На тази дънна платка можете да разчитате за поне 5.0/5.2GHz работна честота на кой да е от изброените процесори, стига тези мегахерци да са във възможностите на чипа, а и на използваното охлаждане.

 

На разположение са четири слота DIMM, за до 64 GB оперативна памет, като поддържаните честоти (в режим овърклок) са поне до 4000 MHz. Налице е и “Ultra Durable Memory Armor”, или казано с по-прости думи – стоманената поддръжка на слотовете, подобно на вече познатата при PCIe.

Макар Z370 AORUS Ultra Gaming да притежава общо три слота PCIe x16 (физически), реално Gigabyte имат афинитет конкретно към двата основни, захранващи се с “връзки” от процесора, докато третият слот (макар той да е “електрически” PCIe x4 3.0) е оставен като едно “допълнение”. Двата основни слота имат “Ultra Durable PCIe Armor”, което не е ново за Gigabyte, поне що се отнася до тези слотове, докато третият PCIe х16 за съжаление не притежава подобна силова поддръжка. И макар налице да е “само” поддръжка на 2-Way SLI, що се отнася до мераците за Crossfire, в този случай Z370 AORUS Ultra Gaming поддръжа 3-Way CF.

Като стана дума за “Gaming”, този модел определено е доста насочен към геймърите, за което говорят не само трите слота PCIe x16, но и някои други доста интересни характеристики на платката. Оставяме настрана поддръжката на най-бързите чипове на Intel, както и четирите DIMM-а с възможности да подкарат и най-бързите памети DDR4, които могат да се намерят на PC пазара. По-горе вече споменахме за RGB Fusion – възможността дънната платка да притежава уникална подсветка не само на радиатора на чипсета, но при елементите VRM, слотовете DIMM, до конектора ATX, както и разбира се двата основни слота PCIe x16:

В нашият случай “осветяването” се получи доста добре, имайки предвид наличната синя подсветка на охладителя Antec Kuhler H1200 Pro, както и на Sapphire NITRO+ RX570. В допълнение няколкото на брой LED-а по дънната платка Z370 AORUS Ultra Gaming просто допълниха картинката (не гледайте червеният вентилатор на шасито GROne). За разлика от водният охладител и графичната карта, при Z370 AORUS Ultra Gaming можете да си изберете и какъв да е друг цвят, който да ви пасва най-много. И ако това не ви е достатъчно – платката поддържа управление на външни RGB ленти за добавяне на подсветка в кутията.

От към геймърските заложби на тази дънна платка причисляваме не само много добрият GBit LAN на Intel, но и ALC1220 – Realtek изминаха доста път в развитието на тези HD Audio кодеци и смеем да кажем, чe ALC1220 е едно доста добро съвременно предложение за 7.1-канален HD Audio чип, който да ви предложи наистина добро възпроизвеждане на звук. Всичко това от Gigabyte са нарекли AUDIO AMP-UP, като освен ALC1220, платката предлага и другите (вече познати) особености на този тип звуково подсигуряване – отделяне на PCB частта на аудио чипа от основната платка, екранировка на самият ALC1220, както и специализирани кондензатори WIMA FKP2 и допълнителни позлатени кодензатори CHEMI-CON.Всички страници от статията:

 1. Време е за Coffee Lake и Z370
 2. Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
 3. Още за Z370 AORUS Ultra Gaming
 4. Овърклокинг при Z370 AORUS Ultra Gaming
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , , , ,


5 коментара

 1. 1 babaqga // 09.10.2017 в 11:50

  Като за блондинки!!! Три профилчета -1000лв.

 2. 2 Гого // 09.10.2017 в 13:58

  “Както е традиционно за Gigabyte през последните години, дънните им платки от по-висок клас определено имат своят дизайн и визия, които да правят впечатление, а с всяка изминала година всичко изглежда още по-изчистено и с някои нови “добавки” тук-там.”
  На мен пък ми прави впечатление, че платките с флагмански чипсети и за 1151, и за 2066 и за АМ4 и за ТР4, са излезли като че ли от ръката на един и същ дизайнер и се произвеждат всичките в един завод на една и съща производствена линия. Без значение от претенциите за референтен или нереферентен дизайн. Малко разлики+-1-2 слота PCI-E и М.2,както и в броя портове на задния панел някакви разлики в броя фази и формата на радиаторите на чипсет и ВРМ-и и тук-там в лед-овете и в рисунките върху ПЦБ-то. Всичко отдолу обаче в слоевете на платките е напълно еднакво. Дори има платки от уж различни асемблатори, които се повтарят 1:1 с всичките си елементи от до и те са мого повече от тези, които все пак имат някакви видими разлики.

 3. 3 SEPULTURA // 09.10.2017 в 20:24

  Тази пластмаса върху IО дали няма дa пречи на монтажа на масивен въздушен охладител от сорта на Noctua?!

 4. 4 Last V8 // 10.10.2017 в 17:21

  NH-D15 се събира върху Sabertooth дъната, значи ще пасне и на това дъно. Единствено може да се наложи монтаж на единия вентилатор в по-висока точка на радиатора.

 5. 5 deniz // 10.10.2017 в 23:03

  кога ли ще ги има в бг