Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 18.11.2017, 6,366 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Noctua NH-L12S

За разлика от по-малкият си събрат, този охладител не е просто старият NH-L12 + комплект за закрепване към Socket АМ4, а е нова разработка, която се базира на долно разположен 120 мм вентилатор. Докато в оригиналния модел се използваха 2 вентилатора – NF-F12 и NF-B9, то новият модел се базира само на една перка, която приналежи на  новата серия тънки вентилатори NF-A12x15. За целта се е наложило да се промени малко дизайнаът на ребрата на охладителя, като те вече са с еднаква дебелина почти в целия си размер (20 mm), докато в NH-L2 те бяха по-дебели в краищата, като заедно с това техният брой е намален с 4. Това от една страна би следвало да намали малко разсейващата площ, която е около 2900 кв. см., но пък за сметка на това тя сега ще се обдухва по цялата си дължина, дори само от долно разположения вентилатор. Заедно с това дължината на радиатора е леко увеличена, от 146мм на 150 мм, като ширината е запазена на 128мм, а височината е колкото старият модел без горния вентилатор – сравнително скромните 70 мм.

Комплектът на доставката включва доста повече неща, в сравнение с L9a-AM4 – от една страна имате допълнитени части за монтаж на системи Intel (LGA-1150/1151/1155/1156 и LGA-2011), както и комплект за почти всички АМД цокли (АМ2/2+/3/3+/4 и FM1/2/2+, само АМ1 не се поддържа), като при това може да монтирате охладителя в 2 положения (успоредно и перпендикулярно спрямо видеокартата). Заедно с това идват и типичната за Noctua тубичка с паста, 3 ръководства за монтаж на 3-те основни формата платформи, адаптор L.N.A., разклонител за свързване на 2 вентилатора, комплект скоби за допълнителен  вентилатор 120мм х 25мм, метален бадж Noctua  и отвертка.

Монтажът на охладителят е значително по-лесен, като се използва стандартната платформа на компанията – SecuFirm. За целта трябва да монтирате захващащите скоби за задната планка на дъното, да намажете пастата и да завинтите охладителя за скобите, с помощта на отвертката. При това не е дори нужно да сваляте вече монтирания вентилатор, просто внимавайте с витлата. Тук е мястото да отбележим че стандартно вентилаторът е монтиран така че да духа отдолу нагоре през радитора (засмуквайки откъм дънната платка и процесора). На пръв поглед това може да ви изглежда контраинтуитивно, но всъщност много от кутиите във формат minITX  разполагат захранването точно над процесора, така че има логика в този случай въздухът да се насочи в тази посока, така че хем да не се „бият” вентилаторите на охладителя и захранването, хем да се използва един от обикновено малкото стандартни изходи за въздуха в кутия.

  

Както ще видите по-долу, обаче, в малко по-голяма кутия това не е оптималната посока, и предвид факта че обръщането на вентилатора след монтажа в кутията е малко сложно, то добре е да обърнете вентилатора още преди монтажа му. Заедно с това трябва да отбележа, че е изключително впечатляващо постигнатото ниво на шум – за да има добри показатели, се налага дебелият само 15 мм вентилатор да се върти на 1850/мин, при което се постигат 94 м3/ч при статично налягане 1,56 мм H2О. При това обаче вентилаторът е изключително тих при тези обороти – трябва специално да се вслушате, за да чуете шума от него. Това е доста впечатляващо, тъй като се постига въздушният поток на NF-F12, който работи на 1500/мин, но при това при забележимо по-ниско ниво на шум!

Официалната цена на охладителя е EUR 49.90 / USD 49.90.Всички страници от статията:

 1. Noctua NH-L9A-AM4
 2. Noctua NH-L12S
 3. Тестова система
 4. Резултатите
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , ,


3 коментара

 1. 1 Гого // 18.11.2017 в 09:18

  Лол, в Idle ако се повишат оборотите на вентилатора, процесора ще замръзне :)

 2. 2 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 18.11.2017 в 21:06

  Писано е на страницата Тестова Система, тия резултати са разлика спрямо стайната температура, а не абсолютната стойност. Т.Е. резултатите в ненатоварен режим отговарят на 27-32 градуса. Добавих утончението и на страницата с резултатите.

 3. 3 Гого // 19.11.2017 в 09:30

  Благодаря! :) Все пак абсолютните стойности са важните, те са тези, които ако са твърде високи деградират по-бързо процесора и респективно е добре, те да се дават като резултати от теста, а разликата да се посочва допълнително. Така резултатите са сравними с тестовете правени в други лаборатории, без да се налага читателите да трябва да пресмятат допълнително.В този ред на мисли, в Анандтеч последно бяха правили тест на новите 750GB Optane SSD DC P4800X устройства и вместо да посочат преки резултати от скорости на четене/запис, както във всички предишни ревюта, бяха постнали някакви графики с резултати на съотношението (Performance VS Transfer Size)които не дават достатъчно детайлна представа за реалната скорост на устройствата. За да изведеш реални резултати примерно за скоростта на работа със системни файлове, или за скорост на четене/запис на голeми файлове, примерно видеофайлове, трябва да си едва ли не IT специалист и да знаеш с какъв размер са системните файлове, каква точност за прочитането е нужна и да пресметнеш съответната скорост в примерно мегабайти за секунда сам, като намериш положението на този вид трансфер, къде е разположен на линията на графиката, която е измерена за дадено устройство. Има в това ревю и други сборни графики, примерно Write troughput&latency, хайде иди се оправи, ако си обикновен човек да разбереш какво точно ти представят. Ето ти линка към ревюто, ти за разлика от мен си по-навътре в материята, кажи ми нещата достатъчно ясно и детайлно ли са направени, че да разбереш резултатите и да ти бъдат от полза, освен да се поведеш от това че линията на едни устройства е по-високо разположена от на други, респективно са по-бързи от тези чиято линия на графиката е по-ниско по вертикала или хоризонтала :D https://www.anandtech.com/show/11930/intel-optane-ssd-dc-p4800x-750gb-handson-review