Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 18.11.2017, 6,369 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Тестова система

Процесор: AMD Ryzen 5 1600, Ryzen 5 1600 OC 3,8 GHz@1,35 V.

Дънна платка : Gygabyte AB350М-Gaming 3

Оперативна памет: 2×8 GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3000@2933 CL16

Твърд диск: Samsung PM961 250 ГБ, Western Digital Caviar Red 2 TB

Графичен адаптер: Gigabyte Radeon Vega 64 SC

Захранване: Corsair RM-750x

Кутия: ThermalTake Versa H34 + Noctua NF-F14 PWM, DeepCool Xfan 120L/R

 

За тестване на възможностите на охладителите реших да избера вариант, който ми изглеждаше по-типичен за тяхната употреба. Това, логично, е може би най-популярният модел от серията процесори Ryzen – Ryzen 5 1600, в комбинация с дънна платка microATX. Вероятно оптималният вариант щеше да включва и подходящата за целта малоразмерна кутия, но за съжаление нямах такава под ръка. Тъй като е доста вероятно този процесор да се ползва и овърклокнат, реших да пробвам и как ще се държат охладителите при типичните за този модел  3,8 ГХц при зададено 1,35 В напрежение. За сравнение на охлаждащите възможности използвах стандартният охладител “BOX” с процесора, т.е. Wraith Spire, както и продаваният отделно AMD Wraith Max. С последния (минус RGB подсветката) може да сте се сдобили и с някой от процесорите от предишното поколение на AMD. Охладителите бяха тествани на стандартните честоти на процесора, както с включено автоматично управление на вентилатора в биоса според температурата (режим Normal), така и на пълни обороти. В овърклокнат режим бяха тествани само на максимална скорост.

По време на тестовете температурата в стаята се движеше в диапазона 23,5-24,8 oC, като беше измервана с електронен стаен термометър. Температурата на процесора се засичаше с помошта на AIDA64. Дадените резултати са разликата между отчетената температура (усреднена от 2 теста) и стайната. За натоварване на процесора се използваше Blender 2.79, в който се рендерираше сцената Fishy Cat от Cycles Benchmark пакета. Пиковото натоварване в сцената е сравнимо с постижимото от специално проектираните „пауър вирус” тип програми за максимално натоварване на процесора от сорта на Prime95, и в същото време е пример за реално използваем софтуер.Всички страници от статията:

 1. Noctua NH-L9A-AM4
 2. Noctua NH-L12S
 3. Тестова система
 4. Резултатите
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , ,


3 коментара

 1. 1 Гого // 18.11.2017 в 09:18

  Лол, в Idle ако се повишат оборотите на вентилатора, процесора ще замръзне :)

 2. 2 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 18.11.2017 в 21:06

  Писано е на страницата Тестова Система, тия резултати са разлика спрямо стайната температура, а не абсолютната стойност. Т.Е. резултатите в ненатоварен режим отговарят на 27-32 градуса. Добавих утончението и на страницата с резултатите.

 3. 3 Гого // 19.11.2017 в 09:30

  Благодаря! :) Все пак абсолютните стойности са важните, те са тези, които ако са твърде високи деградират по-бързо процесора и респективно е добре, те да се дават като резултати от теста, а разликата да се посочва допълнително. Така резултатите са сравними с тестовете правени в други лаборатории, без да се налага читателите да трябва да пресмятат допълнително.В този ред на мисли, в Анандтеч последно бяха правили тест на новите 750GB Optane SSD DC P4800X устройства и вместо да посочат преки резултати от скорости на четене/запис, както във всички предишни ревюта, бяха постнали някакви графики с резултати на съотношението (Performance VS Transfer Size)които не дават достатъчно детайлна представа за реалната скорост на устройствата. За да изведеш реални резултати примерно за скоростта на работа със системни файлове, или за скорост на четене/запис на голeми файлове, примерно видеофайлове, трябва да си едва ли не IT специалист и да знаеш с какъв размер са системните файлове, каква точност за прочитането е нужна и да пресметнеш съответната скорост в примерно мегабайти за секунда сам, като намериш положението на този вид трансфер, къде е разположен на линията на графиката, която е измерена за дадено устройство. Има в това ревю и други сборни графики, примерно Write troughput&latency, хайде иди се оправи, ако си обикновен човек да разбереш какво точно ти представят. Ето ти линка към ревюто, ти за разлика от мен си по-навътре в материята, кажи ми нещата достатъчно ясно и детайлно ли са направени, че да разбереш резултатите и да ти бъдат от полза, освен да се поведеш от това че линията на едни устройства е по-високо разположена от на други, респективно са по-бързи от тези чиято линия на графиката е по-ниско по вертикала или хоризонтала :D https://www.anandtech.com/show/11930/intel-optane-ssd-dc-p4800x-750gb-handson-review