Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 18.11.2017, 6,367 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Резултатите

Преди да започнем реалното сравнение, нека да видим коя е оптималната позиция на вентилатора на NH-L12S – отдолу, духащ нагоре, отдолу, духащ надолу, или отгоре духащ надолу. И отново да напомня, дадените резултати не са абсолютната стойност на температурата, а разликата спрямо стайната температура.

Може би малко изненадващо, но най-добрия резултат се получава с долно разположен вентилатор, духащ надолу. Още един фактор, който трябва да се отчете е температура на температурата на захранващата схема на процесора. AIDA 64 позволяваше отчитането й (датчик VRM). Отново най-добре в този случай се представяше долното разположение с посока на въздушния поток към дънната платка, като разликата е 4-8 градуса разлика в температурата на VRM в натоварен режим (примерно 58 спрямо 62-64 в нормален режим и 71 срещу 77-78 при овърклок, докато двата други случая бяха практически равностойни с 1-2 градуса разлика.

За това и имайте предвид че на следващите графики са дадени резултатите на Noctua NH-L12S с долно разположен вентилатор духащ надолу, което е отбелязано със символа ↓.

Нека преминем към сравнението с бокс охладителите на AMD. За начало да разгледаме процесора на стандартни честоти при два режима на работа на вентилаторите:

От една страна NH-L9A-AM4 явно не успява да компенсира с двата си топлопровода по-малките си размери спрямо Wraith Spire, като в автоматичен режим е равностоен, а при пълна скорост е малко по-слаб, което можем да отдадем на по-малкият вентилатор. За съжаление личните ми впечатления са и че не е особено по-тих, превид че и двата вентилатора работят на близки обороти. На свой ред NH-L12S да е малко по-добър от Wraight Max, като в автоматичен режим е с 3 градуса напред. В същото време и двата са практически незабележими на фоновия шум. Разликата намалява на 1 градуса при максимални обороти, но за сметка на факта, че моделът на Noctua остава неразличим на общия фон, докато Wraith Max все пак започва да се чува, макар и не силно.

При овърклок разликата отново нараства до 3 градуса при максималните обороти на вентилатора. За съжаление двата младши модела не бяха способни да удържат процесора при тези настройки, така че тях няма да ги видите в графиката.Всички страници от статията:

 1. Noctua NH-L9A-AM4
 2. Noctua NH-L12S
 3. Тестова система
 4. Резултатите
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , ,


3 коментара

 1. 1 Гого // 18.11.2017 в 09:18

  Лол, в Idle ако се повишат оборотите на вентилатора, процесора ще замръзне :)

 2. 2 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 18.11.2017 в 21:06

  Писано е на страницата Тестова Система, тия резултати са разлика спрямо стайната температура, а не абсолютната стойност. Т.Е. резултатите в ненатоварен режим отговарят на 27-32 градуса. Добавих утончението и на страницата с резултатите.

 3. 3 Гого // 19.11.2017 в 09:30

  Благодаря! :) Все пак абсолютните стойности са важните, те са тези, които ако са твърде високи деградират по-бързо процесора и респективно е добре, те да се дават като резултати от теста, а разликата да се посочва допълнително. Така резултатите са сравними с тестовете правени в други лаборатории, без да се налага читателите да трябва да пресмятат допълнително.В този ред на мисли, в Анандтеч последно бяха правили тест на новите 750GB Optane SSD DC P4800X устройства и вместо да посочат преки резултати от скорости на четене/запис, както във всички предишни ревюта, бяха постнали някакви графики с резултати на съотношението (Performance VS Transfer Size)които не дават достатъчно детайлна представа за реалната скорост на устройствата. За да изведеш реални резултати примерно за скоростта на работа със системни файлове, или за скорост на четене/запис на голeми файлове, примерно видеофайлове, трябва да си едва ли не IT специалист и да знаеш с какъв размер са системните файлове, каква точност за прочитането е нужна и да пресметнеш съответната скорост в примерно мегабайти за секунда сам, като намериш положението на този вид трансфер, къде е разположен на линията на графиката, която е измерена за дадено устройство. Има в това ревю и други сборни графики, примерно Write troughput&latency, хайде иди се оправи, ако си обикновен човек да разбереш какво точно ти представят. Ето ти линка към ревюто, ти за разлика от мен си по-навътре в материята, кажи ми нещата достатъчно ясно и детайлно ли са направени, че да разбереш резултатите и да ти бъдат от полза, освен да се поведеш от това че линията на едни устройства е по-високо разположена от на други, респективно са по-бързи от тези чиято линия на графиката е по-ниско по вертикала или хоризонтала :D https://www.anandtech.com/show/11930/intel-optane-ssd-dc-p4800x-750gb-handson-review