Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

Noctua NH-L9A-AM4 и NH-L12S

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 18.11.2017, 6,370 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Заключение

И така какво можем да кажем за новите предложения на Noctua? NH-L9A-AM4 е доста специфичен охладител. От една страна, да той е изключително малък, но от друга страна производителността му не е по-добра от тази на Wraith Spire, нито нивото нашум е особено по-ниско. Тогава къде би бил приложим той? От една страна мислех да кажа booksize PC кутиите, но тук идва един сериозен проблем, и той е че никой от Ryzen  процесорите няма вградено видео, за да е подходящ за този формат. За момента APU моделите за AM4 са само базирани на по-старата генерация Bristol Ridge, които не се отличават с особена производителност, а и цената им е достатъчно ниска, за да не оправдава използването на не особено евтиния модел на Noctua. Рабира се това ще се промени с излизането на Ryzen-базираните Raven Ridge, но това засега стои в бъдещето. Евентуален друг вариант е за замяна на Wraith Stealth охладителя в Ryzen 5 1400 или Ryzen 3 1300X/1200, но честно казано при тяхната цена и цената на NH-L9A-AM4 е по-добре директно да купите Ryzen 5 1500X с включения Wraith Spire. Вариант е и използването му за някой от идващите без охладител модели (Ryzen 7 1800X/1700X, Ryzen 5 1600X), но от Noctua предупреждават че е способен да отвежда техните 95 Вт TDP само в добре проветрива кутия. Така че реалното приложение на NH-L9A-AM4 по-скоро лежи евентуално в бъдещето и то при използване в ултракомпактни системи.

Noctua NH-L12S на свой ред е доста по-интересният модел. Може на пръв поглед да не ви впечатлява разликата му с Wraith Max, но нека не забравяме че официалната цена на последния е $59. Възможно е да разполагате с оригиналната му версия без RGB LED подсветка ако сте имали по-стар процесор на АМД, но реално няма да го получите с никой модел от серията Ryzen. А ако сравним NH-L12S с Wraith Spire, то имаме едни съвсем не лоши 10-12 градуса разлика и в добавка способността да удържи процесора дори и след овърклок. При това при по-ниско ниво на шум. Нещо повече височината на двата охладителя е еднаква, докато Wraith Max е с около 1,5 см по-висок, така че за компактните системи NH-L12S е отлична замяна за модела на AMD. В добавка, ако имате малко повече място, може да сложите и още един вентилатор върху предложението на Noctua, което вероятно ще ви свали още поне 1-2 градуса, а предимство е и доброто обдухване на захранващата схема на процесора. Само трябва да внимвате със височината на стиковете памет в първия слот. Така че като цяло си струва да разгледате NH-L12S, освен ако не разполагате с голяма и просторна кутия и целта ви е максимална охладитела способност.Всички страници от статията:

 1. Noctua NH-L9A-AM4
 2. Noctua NH-L12S
 3. Тестова система
 4. Резултатите
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , ,


3 коментара

 1. 1 Гого // 18.11.2017 в 09:18

  Лол, в Idle ако се повишат оборотите на вентилатора, процесора ще замръзне :)

 2. 2 Димитър Чизмаров (DeepBlue) // 18.11.2017 в 21:06

  Писано е на страницата Тестова Система, тия резултати са разлика спрямо стайната температура, а не абсолютната стойност. Т.Е. резултатите в ненатоварен режим отговарят на 27-32 градуса. Добавих утончението и на страницата с резултатите.

 3. 3 Гого // 19.11.2017 в 09:30

  Благодаря! :) Все пак абсолютните стойности са важните, те са тези, които ако са твърде високи деградират по-бързо процесора и респективно е добре, те да се дават като резултати от теста, а разликата да се посочва допълнително. Така резултатите са сравними с тестовете правени в други лаборатории, без да се налага читателите да трябва да пресмятат допълнително.В този ред на мисли, в Анандтеч последно бяха правили тест на новите 750GB Optane SSD DC P4800X устройства и вместо да посочат преки резултати от скорости на четене/запис, както във всички предишни ревюта, бяха постнали някакви графики с резултати на съотношението (Performance VS Transfer Size)които не дават достатъчно детайлна представа за реалната скорост на устройствата. За да изведеш реални резултати примерно за скоростта на работа със системни файлове, или за скорост на четене/запис на голeми файлове, примерно видеофайлове, трябва да си едва ли не IT специалист и да знаеш с какъв размер са системните файлове, каква точност за прочитането е нужна и да пресметнеш съответната скорост в примерно мегабайти за секунда сам, като намериш положението на този вид трансфер, къде е разположен на линията на графиката, която е измерена за дадено устройство. Има в това ревю и други сборни графики, примерно Write troughput&latency, хайде иди се оправи, ако си обикновен човек да разбереш какво точно ти представят. Ето ти линка към ревюто, ти за разлика от мен си по-навътре в материята, кажи ми нещата достатъчно ясно и детайлно ли са направени, че да разбереш резултатите и да ти бъдат от полза, освен да се поведеш от това че линията на едни устройства е по-високо разположена от на други, респективно са по-бързи от тези чиято линия на графиката е по-ниско по вертикала или хоризонтала :D https://www.anandtech.com/show/11930/intel-optane-ssd-dc-p4800x-750gb-handson-review