Втората генерация на процесорите Ryzen стартира през първото тримесечие на следващата година

В раздел: Новини от на 11.12.2017, 4,512 показвания

AMD направи публично достояние своята последна “пътна карта”. От нея става ясно, че второто поколение на процесорите Ryzen, са планирани да бъдат пуснати в края на първото тримесечие на 2018 г. AMD също така планират през същото тримесечие да пуснат и мобилните APU процесори Ryzen 3 (Raven Ridge). Бизнес ориентираните мобилни процесори Ryzen Pro, също ще ги видим в началото на следващата година.

Някъде през март, трябва да бъде обявена официалната информация за втората генерация процесори Ryzen. Само може да предположим, че следващата генерация процесор ще бъде обозначена като Ryzen 2000. Тази втора генерация на Ryzen ще бъде произвеждана по 12 nm технологичен процес на Global Foundries и ще бъде базирана отново на архитектурата Zen 1. Архитектурата Zen 2 можем да очакваме, най-рано в третата генерация на процесорите Ryzen. Преминаването към по-фин технологичен процес, ще способства за подобряване на отношение производителност/консумирана мощност, както и подобрен честотен потенциал. Всичко това напомня на “тик-так” стратегията на Intel, в което няма нищо лошо, тъй като тя се доказа като добре работеща и носи със себе си значително по-малко потенциални проблеми.

Източник: Videocardz


Етикети: , ,9 коментара

 1. 1 Мементо // 11.12.2017 в 13:14

  В общи линии е интересно с този подобрен технологичен процес, дали ще имат поне 4GHz базова честота. Да се направя на щатен гадател, предполагам, че 4GHz базова ще е дори най слабия модел от високия клас, като може да стигнат и до 4.3, 4.5 базови честоти, вече с клока нищо не се знае, но подозирам, че ако процеса е по добър, поне 4.7GHz би трябвало да са възможни, като даже 4.8 без проблем, че първата генерация това им е най сериозния недостатък.
  Пък вече аз лично не съм доволен от моята бройка Zen 1700 прави само 3.8 стабилни, преди да поиска ненормално количество ток и то за само 3.9 честота, 4GHz при моя чип не са възможни. Та обмислям да хвана да върна процесора на AMD, понеже и без друго има линукс бъга, и евентуално да ми дадът направо Zen+ та да нямам грижи за честотите.

 2. 2 Abbi // 11.12.2017 в 17:12

  Говорим за психологическите 4 Ghz значи, те това искат – да си недоволен кандидат за психоанализ и да си купиш пак, как да не се влюбиш в тази компания. но къде ще му излезе краят, за всеки 2 Нано метра и 100Mhz ли ще сменяш. я съм още на Сандалов мост и не виждам нужда чак до 7 Нанова технология и 10 ядра. “Да хвана да върна”, то така ставя сякаш, предавай нататък по веригата от желаещи на бъдещата половин цена ако ти стиска.

 3. 3 nv до memento // 12.12.2017 в 09:55

  Това с високата базова честота е приоритет на Intel.
  Един процесор може да бъде направен така, че да предлага същата или сходна производителност но на по-ниска работна честота от творенията на Intel.
  Ryzen и Snapdragon са много добра илюстрация. Даже в началото на годината имаше много интересни анализи в западните издания, че развитието на ARM е много сериозна заплаха за платформата на Intel, по-сериозна от всичко, което са се сблъсквали досега и ако не направят съществени промени в процесорните си архитектури за пръв път ще бъдат изместени от доминиращата си позиция. Това няма да стане бързо, разбира се, а постепенно. Но вече започна да се случва.
  Тази година за пръв път изполвам скъп професионален рутер, който за пръв път не е базиран на решенията на Intel, a на ARM. Току що обявиха и поредните експериментални модели лаптопи с процесори на Qualcom и модифицирана версия на Windows 10.
  Нещата се развиват в правилната посока и много скоро ще имаме доста по-голяма конкуренция, по-ниски цени и съвременна изчислителна мощ във всеки клас продукт.

 4. 4 Denislav Slavchev // 12.12.2017 в 15:09

  Не трябва да се смесват сървърни сегменти и настолен пазар. При настолния пазар ARM-е нямат особени шансове. Те разчитат на многоядреност, а тук няма толкова френдли в това отношение приложения, така че има много вода да изтече докато започне да се говори за Snapdragon като SoC извън контекста на смартфон и таблет. Относно сървърните сегменти и там все още не са ясни нещата, защото това, че си по-бърз в два теста, не означава нищо, тъй като пък в останалите си по-бавен. И там трябва да изтече доста вода, а Intel със сигурност не спят и не изглеждат особено притеснени от тази ситуация.

 5. 5 Сашо // 12.12.2017 в 18:29

  Проблемът за навлизане на ARM e единствено лошия стил на програмиране (не-portable код) и някои стари но утвърдени приложения, които на никой няма да му се занимава да поправя.

  Обаче голяма част от приложенията и сървърни и мобилни, не им пука. Вярно – за игри вкъщи може да изтече още вода докато се променят нещата, но десктоп и лаптоп пазарът така или иначе спадат.

 6. 6 Мементо // 12.12.2017 в 19:17

  Тия неща с архитектурите са ясни на всеки, за това и Pentium 4 и AM3+ FX процесорите бяха напомпани като анаболни спортисти, но бяха в не малка част въздух под налягане, заради слаби изчислителни блокове и архитектура, и ядяха бой от много по слаби на честоти процесори. Но не е в това въпроса, а че ще е много по добре Zen процесорите да имат поне 4GHZ базова честота, че сме вече 2018-та и това си стана задължително за десктопа да има и повече честота. Отделно и хубавите архитектури на високи честоти дават още по добри резултати. По скоро бих видял nvidia да направи някакъв измислен x86 процесор, отколкото qualcomm, който да е по сериозна конкуренция. Но в крайна сметка единствените занимаващи се с процесорни архитектури са чедата на Fairchild semiconductor, други няма CyriX така и си умряха, пък Via никога не са били нещо сериозно, та не знам къде ги набута тез, за толкова години само AMD може да се опълчи на Intel другите никакви шансове нямат. Иначе IBM ако поискат патенти имат предостатъчно и те са открили не малко неща, те могат вече да нанесат сериозна щета на интел, но или си имат договорки, или просто си седят и си печелят от патентите и сървърите и им е все тая.

 7. 7 nv до Denislav Slavchev // 12.12.2017 в 19:21

  Това дето го пишеш ще се промени във времето със следващите версии на операционните системи и на всички програми. Всичко е много динамично и нещата в никакъв случай няма да бъдат оставени да се спъват от едно- и дву-ядрени процеси. Многоядреността е единственото бъдеще за всички сегменти, операционни системи и програми. Нека да минат още 2-3 години и ще се почувства по-добре. Все пак това е първата година, в която вкараха повече от 4 ядра при десктоп-ите и в класовете под HEDT.

 8. 8 Nichi // 12.12.2017 в 23:35

  И едните и другите искат да пробият на другия пазар, интел искат да пробият на мобилния а другите искат да захапят дял и от сървърния и десктоп пазара. АМд пък например мъчат и те да правят арм процесори така че има борба.

 9. 9 Сашо // 18.12.2017 в 13:07

  При сървърите многопроцесорността отдавна се използва ефективно. неспиращият да расте cloud сектор разчита на това. Десктопа е спадащ пазар така или иначе. Приложенията все повече се пишат за различни архитектури (GPU, но и CPU покрай всичките андроиди и и-понита).

  Пазарът заключен към x86 бавно ще отмре, както все още има фирми със софтуер работещ на стари mainframe машини. Но вече пътят напред е доста по-открит, отколкото преди.

Коментари: