И още малко за AMD RX Vega

И още малко за AMD RX Vega

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 22.12.2017, 8,852 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Има ли полза от HBCC за игрите?

HBCC или High Bandwidth Cache Controller е режим на работа на контролера на паметта в архитектурата Vega, който позволява локалната HBM2 памет да се третира като кеш от последно ниво и да разпределя надвишаващите я данни ефективно в системната памет. Или в локална твърдотелна памет, както в някои от професионалните модели на AMD. Теоретично това може да е от полза в игрите, които заемат прекалено много памет, практически обаче 8ГБ памет са все още едно сериозно количество. Но нека видим набързо какво е положението.

Както се вижда дори в 2560х1440 ползата от HBCC клони към 0. По принцип минималните разлики в повечето случаи бих отнесъл по-скоро към дребните вариации в тестовите резултати, ако не беше устойчивата тенденция всички те да са по-ниски. Да, разликата в повечето случай е под 1% и дори под 0,5% и принципно не бива да и се обръща внимание, но пък какъв е смисъла да активирате технология, която не ви носи полза. В интерес на истината има 3 резултат, които дават положителна разлика от над 1%, но пък има цели 6, които дават отрицателна разлика от над 2%.

Така че за момента можем да кажем че HBCC е по-скоро безполезна за игрите. Разбира се в бъдеще мситуацията може да се промени, ако определени игри и комбинации от настройки и резолюция изпозлват повече от наличната памет, но за момента нямате полза от активирането й. Честно казано щеше да е по-добре, ако HBCC беше налична още за моделите от серията Fury, които разполагат само с по 4 ГБ памет. Но по-добре късно отколкото никога.Всички страници от статията:

 1. Профили на консумацията
 2. Профили на консумацията, резултати
 3. Има ли полза от HBCC за игрите?
 4. Добив на криптовалути
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: ,


2 коментара

 1. 1 накрая // 22.12.2017 в 14:31

  *спестявате *системата

 2. 2 Оскар // 23.12.2017 в 12:27

  Абе 2017 е новата 2007 за AMD. Не съвсем, разбира се, както дадохте примера за HD 2900. Недостъпната му цена и изключените технологии, доста спомогнаха за лошата репутация на Vega. Предполагам, че ще изстискат тази архитектура и ще се поучат за Navi. Весели празници, приятели!