И още малко за AMD RX Vega

И още малко за AMD RX Vega

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 22.12.2017, 8,853 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Добив на криптовалути

А, ето че достигнахме и до вездесъщият напоследък майнинг. С постоянно растящите цени на криптовалутите през последните месеци си е чиста загуба да не се възползвате поне малко при наличието на толкова мощен графичен адаптер. Но какво могат да ви предложат дадените модели? За целта проверих производителността в 3 популярни алгоритъма – ethash (Etherеum), equihash (Zcash) и cryptonight (Monero). Както и какво се получава и ако комбинирате два алгоритъма за копаене – Etherеum и Decred с популярният Claymore Dual Miner.

Предвид високата пропускателна способност, използването на нисколатентна памет и огромната изчислителна способност, Vega се предполага да е отличен адаптер за добиване на криптовалута. Нека да видим дали това е така. Тестовете в стандартен режим бяха проведени като за AMD картите се използваха съответните версии на миньорския софтуер от Claymore и стандартният драйвер. За GTX1070 използвах Claymore Dual Miner за тестовете включващи Etherеum и CCMiner за останалите.

Както виждаме Vega наистина дава доста добра производителност във всички тествани сценарии, но това се комбинира и с доста сериозна консумация. Дадената стойност на консумацията е за цялата система, така че трябва да извадите 60-тина вата, за да получите само стойността за видеокартата.

Но нека не се залъгваме – никой що-годе сериозен „криптоминьор” не използва картите си в стадартен режим. Най-често правените оптимизации са за повишаване на производителността и понижаване на консумацията, което обикновено са две различни цели – овърклок и ъндърклок. За целта си поиграх малко с настройките на картите, като основно се повишаваше честотата на паметта, но се понижаваха работните честоти и напрежението на картите. Не претендирам, че това са най-добрите настройки в тази насока, но мисля че е достатъчно да ви дадат идея какво може се постигне. В този смисъл се отказах от комбинацията Etherеum+Decred, тъй като за целта се налага работата на Vega при повишени честоти и напрежение, което в голяма степен изяжда ползата от смесения режим. За GTX1070 пък по принцип ползата е по-скоро илюзорна. Заедно с това нахвърлях и приблизителна сметка на добива за месец към момента на написване на материала.

Тук трябва да се отбележи, че използването на Claymore и стандартният драйвер не е оптималната ситуация за работата на Вега с алгоритъма cryptonight, и поради това при него се наложи да използвам специалният драйвер за работа с blockchain алгоритми и да се обърна към алтернативен софтуер – Cast_XMR. За това и има толкова голяма разлика в резултатите.

Както виждате за ethash и cryptonight алгоритмите може да се постигне много с оптимизация на честотите и настройките на графичния адаптер. И това важи както за Vega, така и за  GTX1070. Прирастът за Etherеum e над 20%, а в Cryptonight Vega е същинско чудовище. В Zcash и производите му разликата не е особено голяма, като дори при Vega64 е практически никаква, но тук изпъква GTX1070.

Колкото до дадените резултати за добива – стойностите бяха взети за най-ефективната криптовалута към момента на сметката (Etherеum за equihash, Electroneum за cryptonigth и Zencash за equihash), като сметката включва и разхода на ток, т.е. това което е дадено, представялва чистата ви печалба. И както виждате това не е незначителна сума, като дори GTX1070 може да ви докарва около 200 лв на месец, ако я оставите да прави само това, като Vega е способна дори на 350-400 лв, макар че там имате доста повече работа с настройката.

Разбира се трябва да се отчете че цените, трудностите на добива, популярността на валутите се променят постоянно, така че на взимайте написаното дотук като абсолютна истина, а проверете как стоят нещата към момента.Всички страници от статията:

 1. Профили на консумацията
 2. Профили на консумацията, резултати
 3. Има ли полза от HBCC за игрите?
 4. Добив на криптовалути
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: ,


2 коментара

 1. 1 накрая // 22.12.2017 в 14:31

  *спестявате *системата

 2. 2 Оскар // 23.12.2017 в 12:27

  Абе 2017 е новата 2007 за AMD. Не съвсем, разбира се, както дадохте примера за HD 2900. Недостъпната му цена и изключените технологии, доста спомогнаха за лошата репутация на Vega. Предполагам, че ще изстискат тази архитектура и ще се поучат за Navi. Весели празници, приятели!