И още малко за AMD RX Vega

И още малко за AMD RX Vega

В раздел: Ревюта, статии и ръководства, Статии от на 22.12.2017, 8,854 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5Заключение

И така, какво можем да обобщим до тук? Преди всичко, че впечатлението за цялостен провал на архитектурата всъщност се дължат по-скоро на странните марекетингови съображения, явно повлияли на финалните настройки на картите, а не само на чисто архитектурните качества на Vega. Да, Vega не е перфектен продукт и е много далеч от най-добрите постижения на AMD в сферата. В същото време не смятам  и че така полученият чип е абсолютен провал примерно от ранга на R520 (Radeon HD 2900/X). Да, той определено губи откъм производителност за единица площ от архитектурата Pascal на NVidia и то доста сериозно. Но пък това донякъде може да се очаква от чип, който се опитва да комбинира добра производителност и за изчислителни задачи, и за игри. Но в същото време той не е чак толкова зле от гледна точка на ефективност за ват, както може да ни навеждат първите ревюта по темата, а просто е насилен да работи отвъд оптималната си зона заради минимален прираст на производителността. И да, Pascal на Nvidia си е все още първенец по енергоефективност, просто според мен разликата не е толкова голяма, колкото изглежда на пръв поглед.

В същото време Radeon RX Vega би била просто мечта за криптоминьорите… ако можеше да се намери на близки до препоръчителните цени и ако моделите разполагаха с по-добро охлаждане. За максимална производителност се налага да понижите температурата на HBM паметта под 70 градуса, а това налага сериозен шум от турбината. Заедно с това при цена, която е практически двойна на тази на Radeon RX570/580 4 ГБ, тя ви предлага твърдо двойна производителност само в Cryptonight алгоритъма, като при това там се налага да си поиграете по-сериозно с драйвери и настройки. Но пък спестявате по този начин от други елементи на системата.Всички страници от статията:

 1. Профили на консумацията
 2. Профили на консумацията, резултати
 3. Има ли полза от HBCC за игрите?
 4. Добив на криптовалути
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: ,


2 коментара

 1. 1 накрая // 22.12.2017 в 14:31

  *спестявате *системата

 2. 2 Оскар // 23.12.2017 в 12:27

  Абе 2017 е новата 2007 за AMD. Не съвсем, разбира се, както дадохте примера за HD 2900. Недостъпната му цена и изключените технологии, доста спомогнаха за лошата репутация на Vega. Предполагам, че ще изстискат тази архитектура и ще се поучат за Navi. Весели празници, приятели!