BSOD екрани, след ъпдейтите на фърмуера срещу експлоитите Meltdown и Spectre

В раздел: Новини от на 19.01.2018, 4,794 показвания

Случвало ли ви си е да закарате колата си на сервиз, за да поправят нещо по нея и после да ви я върнат с друга повреда? Точно така се чувстват потребителите, собственици на Intel процесори. Intel вече потвърдиха, че техните ъпдейти на фърмуера срещу Meltdown и Spectre причиняват неприятни рестартирания на системите, базирани на Broadwell и Haswell процесорите. След анализ на последните сведения от потребителите, те признават, че ъпдейтите също така предизвикват  “сини екрани” (BSOD) под Windows  системи, базирани на платформите Kaby Lake, Ivy Bridge и Sandy Bridge. Това едва ли изглежда толкова шокиращо, на фона на 20-годишния период на уязвимост на техните процесори от експлоитите Meltdown и Spectre. Вероятността и при другите им платформи ефекта да е сходен, също е много висока. Няма обаче място за паника, защото Intel работят вече по ъпдейт на микрокода, който фиксира рестартиранията на системата. Следващата седмица, производителите на дънни платки ще имат на разположение бета-версия на микрокода. Така, че съвсем скоро ще има нови ъпдейти на фърмуера на дънните платки, предназначени за Intel процесорите.

Източник: Techpowerup


Етикети: , , ,6 коментара

 1. 1 ubitak // 19.01.2018 в 13:55

  Сетиха се да си кажат, от 2 седмици се боря с 3 дъна на AsRock B250M Pro4 (за сега) с i5 7-мо поколение. Частично решение е да се махне ъпдейта за уязвимостите и да се инсталира драйвър за видеото (от там идва проблема и мята сини екрани след събуждане от слийп) даден от производителя на дъното и най-важното да се паузират ъпдейтите (да, не звучи сигурно и професионално, но поне не крашват компютрите днеска и нощеска), това закрепи нещата поне за момента.

 2. 2 Марто // 19.01.2018 в 18:08

  Хах, Скайлейк батка ;д Нямам такива проблеми за момента. Само дето остава това неприятно чувство, че съм уязвим, ама кво да се прави. Ако не си решат проблемите до началото на 2020, минавам на АМД и така.

 3. 3 amd_fan // 19.01.2018 в 21:44

  Ако питаш мен, момента за минаване на AMD вече дойде, но за съжаление при лаптопите е голяма суша, иначе вече да се бях хвърлил на някакъв мобилен комп с AMD.

 4. 4 Марто // 20.01.2018 в 01:25

  Не че не бих минал, ама не ми се занимава да продавам 6700K+Z170-A, да додавам пари, да пиша на Ноктуа да ми пратят Маунтинг за R7 1700 и да преструктурирам сравнително нова система. Още повече, че Мементо няма да ме остави на мира от бъзици, ако взема, че мина на АМД точно сега в пика на шитсторма с Мелт и Спектре ;д
  Но вярвам в Интел и мисля, че когато дойде належащ ъпгрейд на системата, ще имат нещо адекватно, ако не – АМД. При видеокартите е вече по-закоравяло. Там трудно се виждам с нещо на АМД. Смисъл докато е The Way It’s Meant To Be Played, смятам да остана с потока.
  А лаптоп засега не ми трябва, а ако ми потрябва, едва ли ще ми дреме кво има вътре, стига да не експлоадира.

 5. 5 Мементо // 20.01.2018 в 10:53

  Интересно, а преди се говореше, че закупилите AMD им оставал един такъв горчив привкус в устата, ама както е казано времената се менят.
  |
  AMD_вентилатор
  Прав си и аз винаги съм се чудил защо мибилните решения с AMD са като динозаврите изчезнал вид, преди беше ясно бяха си печки, и просто не ставаха, но сега с тази архитектура и тех. процес изобщо не става ясно. Ама проблема си е техен ще дават повече клиентела на интел с техните смотани творения.

 6. 6 Киро // 30.01.2018 в 15:17

  И в края на месеца, дето щеше Intel всичко да оправи, вместо това призовава своите потребители да не си пачват фирмуерите.

Коментари: