Be quiet! Straight Power 11 1000W

Be quiet! Straight Power 11 1000W

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 28.01.2018, 3,070 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7Дизайн – интериор

След развиване на няколко винта, горният капак, с монтираният на него вентилатор, се демонтира и се открива изглед към интериора на Be quiet! Straight Power 11 1000W.

Бързам да предупредя, че от Be quiet! са взели специални мерки, за да затруднят разглобяването на захранването от неоторизирани лица. От една страна при него не се използват стандартните винтове тип „philips” (познати и като тип “звезда”), а от друга – има скрити винтове под лицевата пластична маска, която няма никакъв начин да отстраните, без да я повредите.

Използваният вентилатор е 135 mm, Be quiet! BQ SIW3-13525-HF-26. Той е предназначен за захранващо напрежение +12V и консумираният ток е 0.56 A. Максималните му обороти достигат до  2,600 rpm, а работният му ресурс е 300000 часа. Както отбелязах по-горе, решетката на Be quiet! Straight Power 11 не е стандартна и използва само вертикални предпазни ребра, които са тънки и кръгли и минимално затрудняват въздушния поток. Благодарение на това турболенцията е по-малка и съответно шума е по-нисък от завихрянето на потока.

ОЕМ производител на захранването е FSP.  Интересното в случая е, че това е съвсем нова платформа, различна от тази на „златните” и „платинените” модели Aurum. Веднага прави впечатление липсата на каквито и да е свързващи кабели вътре в захранването, което е предпоставка за минимални падове на напрежение. Качеството на сглобката е много добро, с една-две малки забележки – едната на запоен накриво дросел в резонансния кръг на импулсния трансформатор, а другата (конструктивна) е свързана с прекалено малка дистанция между полимерен кондензатор и мощен филтриращ дросел на една +12V линиите.

Захранването съдържа всичко, което трябва да има едно захранване от висок клас. EMI филтъра е реализиран достатъчно кадърно и е разположен на основната печатна платка. И тук е налице (както при AURUM PT)  “CAPZero” схема за намаляване на загубите, както и NTC термистор и реле за реализиране на „мек старт” на захранването с цел ограничаване на началния пиков ток при зареждане на електролитните кондензатори, като по този начин предпазва мостовите изправители от прекалено голям ток и подобрява съвместимостта с UPS захранванията.

Високоволтовите кондензатори са 2×470 uF/420V, производство на Nichicon и са от серия “N” за 105 °C. Те са свързани паралелно, което дава сумарен капацитет от 940 uF. В нисковолтовата част, също всички електролитни кондензатори, включително и полимерните са пак производство на Nichicon (FCAP и KZE).

По днешните стандарти Be quiet! Straight Power 11 не използва никакви екзотични технологии. Схемотехнически е реализиран като полумостов резонансен LLC конвертор  с DC-DC вторични регулатори, който за пръв път беше въведен още преди 7-8 години при PC захранванията от Seasonic.

АPFC e реализиран с контролер ICE2PCS02, три мощни MOSFET транзистора  STF28N60M2 на ST Microelectronics и изправителен Шотки диод SCS308AP на ROHM. Основният конвертор е реализиран с комбинираният резонансен LLC/PWM контролер CM6901T2X и два MOSFET ключа STF33N60M2 на ST Microelectronics.

MOSFET транзисторите, които служат за изправяне на +12V линията, са разположени на гърба на платката и посредством термоинтерфейс, контактуват с корпуса на Be quiet! Straight Power 11. Използваните ключове са шест броя TPHR8504PL  MOSFET транзистори на Toshiba.

Линията +12V е разделена на четири виртуални линии. Лично не съм привърженик на тази остаряла концепция, но така са решили от Be quiet!. Ако добре балансирате товара между различните +12V линии, не би трябвало да имате никакви проблеми (в упътването има схема на разпределението по терминали).  Това най-вече се отнася за системите с множество графични карти.

DC-DC регулаторите, за +3.3V и +5V линиите са разположени на една платка (вертикална), като използват общ контролер  Anpec APW7159C и шест MOSFET транзистора на N3009S DIODES incorporated.

Дежурното захранване за +5VSB е реализирано с чипа Inn2603K на Power integrations.

Прави впечатление, че е подходено безкомпромисно откъм качеството на компонентите и това определено е предпоставка за добро представяне на захранването.Всички страници от статията:

  1. Въведение
  2. Спецификации на Straight Power 11 1000W
  3. Опаковка и окомплектовка
  4. Дизайн-екстериор
  5. Дизайн-интериор
  6. Тестове и резултати
  7. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , ,


Коментари: