ADATA SU650 SSD 240 GB

ADATA SU650 SSD 240 GB

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 30.04.2018, 5,522 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


A-DATA са позиционирали SU650 в ниският клас устройства, но въпреки това са дали на тези SSD-та с капацитет до 480 GB едни доста интересни характеристики:

До 500 MB/s в режим на “последователно” четене и до 450 MB/s в режим на “последователен” запис всъщност не е нещо, за което човек дори има смисъл да коментира повече от 5-10 секунди, но и ние нямахме предвид точно тези характеристики… а по-скоро следните:

140 TB TBW за устройство с капацитет от 240 GB е доста сериозна заявка за TLC-базиран SSD, което общо взето значи, че в рамките на 3-те години гаранционен период, човек може да записва по 130 GB информация всеки ден… всеки ден. Ако приемем, че това ви е новият геймърски SSD, на който искате да си държите 2-3 от най-важните игрови заглавия, или пък ви е новият системен диск за Windows, на който възнамерявате да си държите дори торентите, тези 130 GB на ден все още звучат наистина (прекалено) много.

Съвсем очаквано, ADATA SU650 240 GB е базиран на четири основни чипа NAND Flash и прилежащият им контролер:

 

Ако трябва да сме по-конкретни, става дума за управляващ контролер Silicon Motion 2258….

… който е специална разработка за предлагане на висока производителност при работа именно с памети TLC NAND Flash. Една от интересните му характеристики е кеширащите алгоритми тип “Direct-to-TLC”, както и “SLC Caching”, които са особено полезни, когато търсим поддържането на една прилична скорост на запис при трансфер на големи по обем файлове – един от слабите “моменти” при TLC, още от създаването на технологията.

От своя страна NAND Flash паметта е на Micron:

Използването на тази комбинация – SM2258 и памет Micron (може би) не е случайна – разработката на SM2258 от самото начало е базирана на тестове и опити именно с памет Micron.

Макар да е от по-ниският клас устройства на ADATA, SU650 все така е поддържан от системният софтуер ADATA Toolbox:

Налице е основна информация за устройството, като температура, TBW (колко данни са били записани в терабайти), моментна температура, “здравословният индекс” на устройството, както и предполагаем оставащ “живот”. Последните две “характеристики” се влиаят основно от стойността на TBW, както и на броят на проблемните сектори, които са били пренасочени към “допълнителното пространство” (spare area).

sadfВсички страници от статията:

  1. 3D TLC NAND Flash вече е минимума
  2. A-DATA SU650 SSD
  3. Тестова система и резултати
  4. В Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: , , ,


Един коментар

  1. 1 Le'Chuck // 16.05.2018 в 22:48

    Перфектното решение къде да си преместя Linux дяла за Dual Boot!