Palit (Ethereum) Mining Machine

Palit (Ethereum) Mining Machine

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 15.06.2018, 7,472 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4


Ако трябва да сме съвсем честни и искрени, тази миньорска машина не е конкретно производство на PALIT Microsystems, а по-скоро на HiBee. Става дума за HiBee M8-1060 6G (G001006), която обаче е доста добре окомплектована именно с хардуер на PALIT – не само графичните ускорители, но и дънната платка е изпълнение на този производител.

Независимо от това кой точно е сглобил компонентите заедно, тази “копачка” още на пръв поглед създава усещането за качествено изпълнение. И не, не просто като гледаме външните белези на системата, които най-основно казано се състоят от два капака и по четири 90мм вентилатора от всяка страна – нямаме това предвид. По-скоро става дума за всичко онова, което виждаме точно под двата капака.

Най-общо казано налице са осем броя графични ускорители, една (по-различна) дънна платка, допълнителна специализирана системна платка, едно 1350W PSU и, разбира се, самата кутия, в която се помещава всичко това.

Tова е “разборът”, който HiBee правят на своето творение с цел информация за бъдещите потребители. Дънната платка наистина е доста специална и доста специфична. Тя е направена да предложи общо девет слота за разширителни карти, като осем от тях са класически PCIe x16, докато деветият е за т.нар. специализирана системна платка. Самата системна платка съдържа всичко важно, което е необходимо за правилното функциониране на машината:

Върху тази платка са процесорът (Celeron J1900), системната памет (4GB SO-DIMM), “дисковата памет” (60GB), че дори и разширителните конектори LAN, USB и HDMI. Предвид компактността RAM-а е тип SO-DIMM, а “твърдият диск” е mSATA.. И докато първото може и да не иска увеличаване на обема, при mSATA-та може и да ви се наложи, ако решите да “Прескочите Ограниченията” (но за това ще стане дума след малко).

Осемте графични ускорителя са тип GeForce GTX 1060 6 GB, а по-конкретно става дума за PALIT GTX1060 DUAL 6GB GDDR5. Платките в никакъв случай не са вариант “mining”, като разполагат със всичките си видеоизводи. Няма да се впускаме в подробности относно самите карти на PALIT, като ще споменем само вентилаторите, които са производство на Apistek, модел GA91S2U:

Самите графични ускорители са групирани в 2 групи от по четири платки, като между тях се намира и специализираната допълнителна системна платка. Предвид ниската консумация на системната платка, основният въздушен поток е позициониран именно през всяка една от четворките графични ускорители. Разстоянието между самите видеокарти не е голямо,…

… само (около) 20 мм. Това обаче не е кой знае какъв проблем, предвид наличието на общо осем броя 92мм вентилатора на FirstD:

Като вземем предвид факта, че това все пак е миньорска система, подходяща за инсталация в дейта центрове или подобни “миньорски помещения”, нивото на шум от тези 92мм перки дори не е от съществено значение. И въпреки това шумът е повече от поносим, а въздушният поток доста сериозен. По време на нашите тестове за работно представяне възпроизведохме не само удобна и приятна работна среда, с околна температура около 20С, ами и “влошихме” леко ситуацията до малко над 30С, с цел проверка на стабилността на машината. И не, не говорим за “няколко часа и толкоз”. Говорим за работа с дни…

Преди да споменем захранващият блок ще обърнем внимание на основните спецификации на PALIT Mining Machine:

Стана дума, че това е фабрично подготвена миньорска система, ориентирана да копае Ethereum (ETH), а обявената консумация е около 770W – 800W. Това почти напълно отговаря на истината (с леки колебания), поради което е доста чудно защо подобна система е оборудвана с 1350W PSU:

Да, някой ще каже, че това не е наистина марков захранващ блок, който да може на 101% да гарантира тези 1350W. Въпреки това, дори този PSU ще може да предложи поне 1200W при постоянно натоварване. А самата машина има нужда от около 700W (консумация от хардуера). Предполагаме, че всичко това е с цел “презапасяване” и по-висока степен на безпроблемност при продължителна работа на машината, а защо не и при използването й извън натоварванията на Ethereum.

Като цяло, машината е доста елементарна за употреба. Включвате я в ел. мрежата, свързвате монитор, клавиатура и мишка, стартирате я, правите елементарен log-in в предварително заредената миньорска платформа върху система Linux, задавате съответен pool за копаене на ETH, вашите логин данни за pool-а и… общо взето…. това е. Нямате контрол върху абсолютно нищо. Машината си копае със скорост от между 180 MH и 185 MH, като дори няма смисъл да оставяте “периферията” свързана… излишно е. Машината копае.

Всъщност, ако оставим нещата дотук, цялата тази статия щеше да приключи именно тук. Системата работи идеално, компонентната сглобка е на много добро ниво, всичко е добре съчетано….. и доста скучно. Макар това да е Ethereum Mining Machine, в нея има хардуер, който позволява много повече… но операционната й система е СИЛНО ограничена и не ви позволява нищо различно от фабрично зададеният софтуер за копаене на ETH.

Да видим сега какво се случва, ако решим да прескочим ограничението на OS… и “прехвърлим” системата на друго OS…Всички страници от статията:

 1. В света на крипто-копачките
 2. PALIT MINING MACHINE
 3. Да прескочим ограниченията...
 4. В Заключение...


Страница от ревюто: 1 2 3 4
Етикети: ,


3 коментара

 1. 1 Nonamo // 15.06.2018 в 17:46

  Аз ли нещо не разбрах или тези 8 GPU-та изкарват 52.87 Mh/s? Т.е. по-малко от 2 570 -ци/

 2. 2 nv // 17.06.2018 в 19:44

  Това е скорост на копаене за 6 броя GTX 1070, не за 1060-ки.
  Освен ако не са някакви напомпани модели със Samsung памети.
  1060-ката достига 25-26MH на карта.

 3. 3 Тодор Богданов (mollov) // 18.06.2018 в 12:23

  @Nonamo – показаната скорост от 53 MH не е под ETH… чети внимателно :)

  @nv – картите са 8, не 6 ;)