Какво може двойната кула Gelid Phantom

Какво може двойната кула Gelid Phantom

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 12.07.2018, 8,442 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Инсталация на Gelid Phantom
С чиста съвест мога да кажа, че инсталацията на Gelid Phantom е много лесна и тя наподобява тази на Noctua. В нашия случай, ние инсталирахме Gelid Phantom на нашата тестова система, която използва AM4 базираната дънна платка на Gigabyte – Aorus X470 Gaming 7 WiFi. За целта е необходимо да се монтират две скоби, които са необходими за закрепване на радиатора, като се използва фабричната задна планка на AM4 цокъла.


След монтажа на тези две планки, се монтира радиатора на тях посредством два винта с пружини, за осигуряване на контролиран натиск вурху капачката на процесора.
Преди да монтирате радиатора, не забравяйте да отстраните от основата, предпазната прозрачна лепенка, след което да поставите термопаста! Със сигурност вече се чудите защо ви предупреждавам за такива елементарни неща, но практиката показва, че подобни грешки са се случвали и на напреднали потребители. Така, че не ги подценявайте.
Нека да кажа няколко думи и за термопастата, която идва в комплекта към Gelid Phantom. Противно на очакванията ни, тази паста като термопроводяща способност се оказа доста добра. Проблемът и е поставянето. Тя е доста гъста и почти е невъзможно да се размаже равномерно, особено ако не са добре обезмаслени повърхностите. За разреждане може да се използва капка ацетон (или кореселин), което облекчава поставяне. След като поставите охладителя и включите PC-о е добре да стартирате някоя “подгряваща” програма за около половин час, за да може пастата да омекне и да направи равномерен филм между двете контактни повърхности.

След като монтирате радиатора е време да монтирате и вентилаторите. Монтажът им, както вече стана дума е посредством скоби. Тук е моментът да отбележа, че позицията на вентилатора е такава, че той застава над DIMM слотовете и той е лимитиращия фактор за височината на модулите памет. Модули със стандартна височина и малко по-високи, като например ADATA XPG Gammix D10, нямат никакви проблеми с инсталирането, но по-високи модули пречат за монтиране на вентилатора.
За включване на двата вентилатора към дънната плата имате два варианта. Първият е да включите двата вентилатора в основния и допълнителния CPU FAN терминал на дънната платка. Този вариант е в сила само ако дънната ви платка разполага с повече от един CPU FAN терминал. Другият е да използвате „Y” преходника, който пристига в комплекта, за да включите двата вентилатора само в един CPU FAN хедър. В случай, че платката ви е бюджетна и разполага само с един CPU FAN хедър, това е единственият възможен начин на включване на вентилаторите на Gelid Phantom. Но ако платката ви е по-висок клас и разполага с няколко CPU FAN терминала, кой от двата варианта ще изберете, е въпрос на лично предпочитание.
И така, след като вече сте монтирали охладителя е време да включите PC-o си и да изпробвате новата покупка.Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Характеристики на Gelid Phantom
 3. Поглед отблизо
 4. Инсталация на Gelid Phantom
 5. Тестова система и резултати
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , ,8 коментара

 1. 1 nichi // 13.07.2018 в 10:32

  Много добре изглежда охладителя, със 3×8мм и 4×6мм, ще има добър топло-отвеждащ капацитет.
  Можете ли да дадете лично мнение за цялостната изработка на охладителя? Качествена изработка ли изглежда? Питам защото разликата между DeepCool Gamax и по-висок клас охладители във изработката е голяма. Ламелите само са нанизани върху тръбите, даже може да ги буташ нагоре надолу… Тук по-добре ли са?

 2. 2 Стефан // 16.07.2018 в 15:52

  Интересно ще е да се види стравнение с другите охладители в същият ценови клас.

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 16.07.2018 в 16:11

  Ще изрине AC и bquiet без проблем. Тия дни ще актуализирам резултатите с Noctua D15

 4. 4 Denislav Slavchev (acdc) // 17.07.2018 в 17:36

  Днес тествах на същата система и Noctua-а NH D15. Тия дни ще го добавя в статията. Разликата е само 3C в полза на последния, но пък цената му е x2, което обезсмисля покупката му за AMD Ryzen 2 система.

 5. 5 nv // 17.07.2018 в 17:56

  Понеже никога не съм предпочитал най-скъпите модели това става любимия ми процесорен охладител. При това с доста по-удобен размер перки – 120мм.

 6. 6 Стефан // 17.07.2018 в 20:16

  Звучи много добре с тази разлика с топ охладителите.
  Черният струва ли си 10-е лева от горе?

 7. 7 Denislav Slavchev (acdc) // 18.07.2018 в 13:16

  Ами не знам дали си струва. За някои може би не, за други-да. Ако е важно охладителят ти да е с цвят “чрен хром” – ок. ;)

 8. 8 Стефан // 20.07.2018 в 10:39

  Магнезиева боя е, която уж трябва да отделя топлина по-добре.
  Нека да видим и Noctua-а NH D15 какво ще покаже на същият сетъп.