NVIDIA и Националният Университет на Тайван се опитват да разкрият тайните на вселената

NVIDIA и Националният Университет на Тайван се опитват да разкрият тайните на вселената

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 15.12.2009, 4,771 показвания

nvidia-tesla-personal-supercomputer

Университетът постига впечатляващи резултати при изчисленията на субатомни частици за 1% от цената и 10% от енергопотреблението, необходимо при използването на суперкомпютър BlueGene/L

Екип от разработчици в Националния Университет на Тайван постига огромен напредък в резултатите при изследването на ранната еволюция на вселената с помощта на паралелни изчислителни процесори NVIDIA® Tesla™, които осигуряват изчислителната мощ на IBM BlueGene/L, но само за 1% от неговата цена и едва 10% от енергопотреблението на суперкомпютъра.

Екипът, воден от Тинг-Уай Чиу, професор по физика и помощник директор на Центъра за квантова наука и инженерство, изучава взаимодействието на субатомните частици, за да научи повече за зараждането на вселената, нещо, което изисква огромна изчислителна мощ.

Университета използва в работата си първият GPU-базиран суперкомпютър в Тайван – клъстер от 128 графични изчислителни процесора, намиращ се в Центъра за квантова наука и инженерство, който е базиран на 16 NVIDIA Tesla S1070 1U системи и 64 Tesla C1060 процесора. Системата играе ключова роля в огромните изчислителни предизвикателства при извършване на изчисления за квантова физика, вариращи от взаимодействието на субатомно ниво до силно свързани електрони във физиката на кондензираната материя, та чак до космологията на астрономическо ниво. nvidia-tesla-1u-system

“Радостни сме от факта, че нашият GPU-базиран клъстер надминава по производителност много от конвенционалните суперкомпютри по отношение цена и енергопотребление”, заяви Чиу. “С помощта на нашия GPU-базиран суперкомпютър ние осигуряваме 15 терафлопа изчислителна мощ на цена от 200 хиляди американски долара, което е едва около 1% от стойността на конвенционален суперкомпютър като IBM BlueGene/L.”

“За нас е много насърчаващо да видим, че изчислителните графични процесори NVIDIA Tesla помагат на професионалистите и учените да постигат невероятен напредък в своята работа”, заяви Анди Кейн, генерален мениджър на Tesla бизнес подразделението в NVIDIA. “Невероятното ускорение, което постигат от Националния Университет на Тайван дава възможност за драматично ускорение при изследването на едно от най-големите и сложни научни предизвикателства”.

Графичните изчислителни процесори NVIDIA Tesla са базирани на CUDA™, изчислителната архитектура на NVIDIA, която позволява използването на ядрото за разнообразни изчислителни цели, които не е задължително са свързани с обработка на графична информация.

Повече информация за NVIDIA Tesla GPUs ще намерите на адрес: www.nvidia.com/tesla.


Етикети: , , , , , , , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Modesty00 // 17.12.2009 в 23:41

    Добра новина за учени.