AMD вдига летвата при високопроизводителните изчислителни среди към следващия хоризонт

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 8.11.2018, 1,462 показвания

 

Компанията представи първите в света 7nm GPU за машинно самообучение и изкуствен интелект, демонстрира първия в света високопроизводителен 7nm x86 CPU със “Zen 2” процесорни ядра и изцяло нов дизайн

 

— Amazon Web Services обяви варианти на своите популярни сървърни решения с новите AMD EPYC процесори

 

Сан Франсиско, 6 ноември 2018 г.AMD (NASDAQ: AMD) демонстрира своята тотална ангажираност с иновациите в информационните центрове по време на събитието Next Horizon event . Компанията представи подробности за своите изчислителни и графични продукти по 7nm технология. Тя сподели информация за новите характеристики на “Zen 2” архитектурата и за революционния x86 CPU дизайн базиран на свързването на няколко чипа. AMD обяви старта на 7nm AMD Radeon Instinct™ MI60 графичния ускорител и направи първа публична демонстрация на 7nm EPYC™ сървърен процесор с кодово име “Rome”. Amazon Web Services (AWS), компанията с най-пълна и широко-приета облачна платформа, се присъедини към AMD, за да обяви пазарната наличност на популярните сървърни решения на компанията за Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) с новия AMD EPYC™ процесор.

 

Иновации в изчислителната архитектура на AMD

За първи път AMD даде подробности за високопроизводителните x86 “Zen 2” процесори, които са създадени по революционен модулен дизайн. В него се използва разширен вариант на системната връзка AMD Infinity Fabric за свързване на отделните парчета силиций (“чипчета”) в общ процесорен пакет. Многочиповият процесор е изработен по 7nm технологичен процес за “Zen 2” CPU ядрата и използва 14nm технология за входо-изходната част на чипа. Резултатът е много по-висока производителност – повече CPU ядра при запазване на същата консумация на енергия и по-ценово-ефективно производство от традиционния дизайн с монолитни чипове.

Съчетавайки новия дизайн с предимствата на 7nm технологичен процес на TSMC, “Zen 2” осигурява значителни подобрения в производителността, консумацията на енергия и изчислителната плътност, които могат да помогнат за намаляване на оперативните разходи въглеродния отпечатък и изискванията за охлаждане в информационните центрове. Сред останалите нововъведения може да се отбележат:

  • Подобрен пайплайн за изпълнение на инструкциите;
  • Подобрено предсказване на разклоненията, подобрено предварително извличане на инструкциите, оптимизиран кеш за инструкциите и по-голям оперативен кеш;
  • Подобрения в изчисленията с плаваща запетая – удвоена ширина с при изчисленията с плаваща запетая на 256 бита и подобрена пропускателна способност при зареждане/съхранение на данните във всички режими;
  • Разширени функции за защита.

В момента се разработват редица продукти на AMD базирани на 7nm процес – AMD EPYC CPU и AMD Radeon Instinct GPU, които бяха демонстрирани на събитието. Освен това, компанията сподели, че те ще бъдат последвани от 7nm+ базирани “Zen 3” и “Zen 4” x86 решения.

 

Нови сървърни решения с AMD EPYC

По време на събитието, към AMD се присъедини Мат Гарман, вицепрезидент изчислителни услуги в Amazon Web Services (AWS). Той обяви незабавната наличност на първите AMD EPYC базирани сървърни решения в Amazon Elastic Compute Cloud (EC2). Новите предложения предлагат водеща плътност на изчислителните ядра и висока пропускателна способност на обмен на данни с паметта. Резултатът е изключителна производителност за долар и балансирани изчислителни, мрежови и сторидж ресурси за корпоративни приложения и развойни среди, с безпроблемна миграция на съществуващите приложения.

AMD разкри подробности за следващото поколение EPYC процесори с кодово име “Rome”:

  • Разширени процесорни мощности с до 64 “Zen 2” ядра, увеличен брой обработени инструкции на цикъл и водещи входоизходен капацитет и пропускателна способност;
  • Подобрения в платформата, сред които първата поддръжка на PCIe 4.0 от x86 сървърен процесор с двойно по-висока пропускателна способност на канал за драматично усилване на производителността в информационните центрове.
  • Удвоена изчислителна производителност на цокъл и четири пъти по-висока производителност при изчисления с плаваща запетая на цокъл в сравнение със съществуващите в момента AMD EPYC процесори.
  • Съвместимост по цокъл с днешните AMD EPYC сървърни платформи.

AMD разкри производителността и предимствата на своя EPYC процесор от следващо поколение с две демонстрации по време на събитието:

  • Пред-производствен AMD EPYC, надминаващ по производителност наличен в момента върхов двупроцесорен Intel Xeon сървър с бенчмарк “C-Ray”;
  • Демонстрация на първата в света x86 PCIe 4.0 платформа с Radeon Instinct MI60 процесор за ускоряване на разпознаването на изображения.

Първи пробни образци на “Rome” в момента се изпращат към киентите на AMD.

 

Новини при графичните решения на AMD за информационни центрове

AMD пусна първите в света 7nm GPU и единствените в индустрията хардуерно-виртуализирани GPU – AMD Radeon Instinct MI60 и MI50 . Те се очаква да стигнат до клиентите на компанията още това тримесечие. Новите графични карти са базирани на високопроизводителната, гъвкава “Vega” архитектура и са специално проектирани за машинно самообучение и изкуствен интелект. По време на събитието беше направена демонстрация на живо с флагмана AMD Radeon Instinct MI60, включваща самообучение и класификация на изображения.

Освен хардуерните анонси, AMD обяви ROCm 2.0, нова версия на отворената софтуерна платформа за ускорени изчисления, която включва нови математически библиотеки, поддръжка на по-широка софтуерна рамка и оптимизирани операции за машинно самообучение. ROCm 2.0 е ъпстриймвана за Linux дистрибуции, което разширява достъпа до ROCm за  милиони Linux разработчици и потребители. Проектирана за мащабни конфигурации, ROCm позволява на клиентите да изграждат високопроизводителни хетерогенни изчислителни системи в отворена среда.

Презентации от събитието можете да намерите на www.amd.com/NextHorizon. На линка ще откриете и пълен запис от представянията и демонстрациите, като записът ще бъде достъпен в продължение на една година.

 

 

 

Поддържащи източници

За AMD

В продължение на над 45 години AMD тласка напред иновациите във високопроизводителните изчислителни среди, в графиката и визуализационните технологии – градивните блокове за потопяващи игрови и визуализационни платформи и информационни центрове. Стотици милиони потребители, водещи бизнеси от Fortune 500 класацията и научни институции в света разчитат на технологиите на AMD за ежедневно подобряване на начина, по който живеят, работят и играят. Служителите на AMD в цял свят са фокусирани върху изграждането на отлични продукти, които преместват напред границите на нашите възможности. Допълнителна информация какви възможности дава AMD  днес и как вдъхновява бъдещето ще намерите на уебсайта, в блога, и Facebook и Twitter страниците на компанията.

 

AMD, логото AMD Arrow, Radeon, Instinct, EPYC и техните комбинации са търговски марки на Advanced Micro Devices, Inc. Другите имена са използвани само с информационни цели и могат да бъдат търговски марки на съответните собственици.


Етикети: , ,Коментари: