FASTRA II – нов “персонален” суперкомпютър

FASTRA II – нов “персонален” суперкомпютър

В раздел: Блог от на 17.12.2009, 6,513 показвания

В университета в Антверпен (Белгия) демонстрираха втората версия на “персоналният” си суперкомпютър – FАSTRA II.

fastra_ii

Първоначалната разработка на учените в лабораторията, FASRTA I, беше създаден в началото на миналата година на базата на четири ядрен AMD Phenom 9850 процесор, дънна платка MSI K9A2 Platinum, 8GB оперативна памет, 750GB твърд диск и “работните коне” в случая – четири двyядрени GeForce 9800GX2 видеокарти с обща цена (тогава) около 4000 Евро. Благодарение на CUDA технологията на NVIDIA, специалният софтуер и разпаралелизирането на изчислителните операции, десктоп конфигурацията успя да осигури изчислителна мощ близка до мощта на много по-скъпият суперкомпютър CalcUA базиран в същият университет и струващ близо 3 500 000 Евро по времето когато е бил създаден!

Ето, че FASTRA I е “отесняла” на учените и те са се наели да създадат втора версия – FASTRA II. Втората версия на “персоналният” суперкомпютър е базирана на Intel Core i7 920 процесор, ASUS P6T7 WS Supercomputer дънна платка, 12GB DDR3 памет, 1TB твърд диск. Ролята на “работни коне” при втората версия на машината е поверена на шест двуядрени GeForce GTX295 видеоконтролера плюс един едноядрен GeForce GTX275 видеоконтролер, общо 13 на брой GT200b  графични процесора с приблизително 12GB GDDR памет ;).

За да монтират всичките видеоконтролери в системата, инженерите е трябвало да се изработят специални PCI-E удължителни кабели и специално шаси за които да се монтират самите видеокарти. Освен това се е наложило от ASUS да им изпратят специален BIOS за дънната платка за да може системата да разпознае всички графични чипове. Звучи като доста трудно начинание (имайки предвид времето за отговор което обикновено отнема на tech support-а на ASUS да отговорят на най-обикновено запитване ;) ). Съдейки по тестовите резултати, главоболието определено си е заслужавало ;).

На финала – лабораторията разполага с “персонален” суперкомпютър с изчислителна мощ от 12TFLOPS на цена по-малка от 6000 Евро!

Ето и официалните видео филми от самите разработчици:Етикети: , , , , , , , ,


Коментарите са забранени.