NVIDIA може да ползва GeForce GT 230/240M за ION 2

NVIDIA може да ползва GeForce GT 230/240M за ION 2

В раздел: Новини от на 18.12.2009, 6,189 показвания

Новините обиколиха света, но след като brightsideofnews обявиха, че следващия ION ще е с 32 шейдърни ядра преди време, стана ясно, че NVIDIA иска да превърне ION 2 в малко по-мултифункционална платформа, отколкото е сега ION. Какво се очаква от тях, за да се случи това? Първо, ако прескочат чиповете си с 32 ядра (използвани последно в GeForce GT 130M, актуален до неотдавна чипсет), ще трябва да се спрат на следващият възможен съвременен чип – N10P-GS/GE с 48 ядра, от който произвеждат безобразни количества в момента, и който се ползва съвсем успешно в GeForce GT 230M и GT 240M, предоставяйки прекрасна 3D производителност на много ниска цена. Пример за евтин лаптоп с GT 240M е Fujitsu Amilo Pi 3560, който е може би най-достъпното и все пак – подходящо за игри решение на пазара. Естествено, при ION целта съвсем не е 3D производителност, а разширени възможности за възпроизвеждане на видео и ниска консумация – нещо, с което GT 240M няма проблем да се справи. Или, по-точно – 230M, чиято консумация едва ли надвишава 20W TDP, колкото бяха предвижданията за ION 2 с 32 шейдърни ядра.

GeForce_gt_240m_3qtr_lowПри това положение изниква и въпроса с цената – ION трябва да е евтина платформа (дори сега има напълно нормални Atom базирани компютри с ION за по 400 лева, които се справят чудесно с 1080p видео), а GT 230/240M никак не са евтини – през сервизните канали на производителите на мобилни компютри тези карти струват по над 200 евро. Ако NVIDIA имат наистина добър добив заради 40-нанометровата си технология, то може да очакваме, че след като няма да покажат ION 2 на CES в началото на януари 2010, то е твърде вероятно да изчакват хода на Intel с новите Pine Trail Atom процесори, след което ще предложат и мощен, пестелив графичен чип, подходящ за тази платформа. Надали Intel ще прегърнат идеята, и все пак, подобно решение далеч надминава възможностите на процесорния гигант по отношение на графиката – ще припомня, че говорим за DirectX 10.1 чип с поддръжка на CUDA, PhysX, Direct Compute, Open CL и перфектни възможности за видеоускорение на почти всякакви видеоформати, който никой с желание да направи “ултимативното мини PC” не би пропуснал, ако всичко това идва на цената на няколко вата отгоре над вградения видеоконтролер на Intel с неговите ограничени в почти всичко възможности.

Из нета често се подмятат разни неща като “от 5 до 10 пъти по-бърз от Pine Trail графиката”, но всъщност изгледите са, че Intel надали ще се справят дори с 1:10. Особено неприятно за тях ще се получи, ако NVIDIA наистина разшири поддържаните платформи и включи CULV изпълненията, където в момента безнаказано се ширят 4500M на Intel и ATI Mobility Radeon HD4330. Ще поживеем, ще видим, както се казва (на руски).

Източници: Fudzilla, Slashgear, Notebookcheck, Twisted-reviews, Maximumpc, Electronista


Етикети: , , , , , , , , , , , ,


2 коментара

  1. 1 anonimous // 23.12.2009 в 07:10

    Г-н Цеков, някога много се радвах на разсъжденията ви, но когато ги примесихте с реклама и бизнес модел, като че ли тежеста им намаля значително.

  2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 23.12.2009 в 16:54

    Господин “анонимен”, защо не споделите с нас, кое от казаното според Вас в случая е “рекламно и бизнес модел”?! Много обичам подобни необосновани анонимни коментари, зад които автора дори не смее да застане с името си. Както казват английскоговорещите, подобно изявление е “lame”!