Ревю на Mesh системата Tenda Nova MW3

Ревю на Mesh системата Tenda Nova MW3

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 28.12.2018, 3,492 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Поглед отблизо

Модулите на Tenda NOVA MW3 са незабележими бели кубчета. Те са и малки с размери от само 9 см. на всяка страна, така че поставени на рафт или на плот на бюро, няма да доминират.

 

Всяко кубче има захранващ куплунг, нулиращ бутон Reset, LED индикатор (на предния панел) и два LAN порта. Единият LAN порт е обозначен като WAN и е предназначен за връзка към модема или рутера. Другият се използва като обикновен LAN порт от съответния възел, но не може да очаквате някакви чудеса от него, предвид факта, че от една страна отделните възли комуникират помежду си безжично и споделят един и същ радио модул (5 GHz). От друга страна обявената скорост от 867 Mb/s при 5 GHz е доста скромна и това е причината двата LAN порта да не са гигабитови, а 100 мегабитови.

Всяко кубче има вградени 2×3 dBi двубандови антени и осигурява покритие от 100 кв.м. Така комплекта с два NOVA MW3 възела осигурява 200 кв.м. покритие, а с три – 300 кв.м.

Инсталацията е изненадващо лесна. След като включите първия си възел (който се води “главен”) и го свържете към модема/рутера, мобилното приложение Tenda WiFi (достъпно в Apple Store и Google Play) автоматично настройва вашата интернет връзка и ви кани да посочите име и парола за новата безжична мрежа.

 

След това е необходимо да се постави втория възел в друга стая, да се включи и да се изчака няколко минути, докато се заредят и получат настройките от основното устройство. Цветният светодиод на второто устройство ще ви предупреди, ако е твърде далеч от първото, за да получи добър сигнал. Това е! Няма какво повече да конфигурирате, освен ако не искате да направите някакви персонализирани мрежови настройки. По желание можете да активирате изолирана мрежа, предназначена за гости, да конфигурирате пренасочването на портове и да настроите родителския контрол, което ви позволява да блокирате достъпа до интернет за определени клиенти по време и за определено време.

Не всичко обаче е толкова “розово” с NOVA MW3. Няколко ключови характеристики липсват. Най-напред, не можете да свързвате IP адреси с конкретни устройства, което би могло да подразни онези, които искат точно копие на старата си мрежа. Второ, няма режим на типична точка за достъп (AP). Ако свържете системата Tenda NOVA MW3 към съществуващия си рутер, тя ще работи като отделна подмрежа, което означава, че някои клиентски устройства вероятно няма да са в състояние да комуникират помежду си. Единствено, което може да се направи за момента е да се надяваме, че това ще бъде решено с някоя бъдеща актуализация на фърмуера.



Всички страници от статията:

 1. Въведение
 2. Как работи Tenda Nova MV3
 3. Спецификации
 4. Поглед отблизо
 5. Впечатления от работата
 6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6




Етикети: , ,



3 коментара

 1. 1 Сашо // 29.12.2018 в 20:18

  > Второ, няма режим на типична точка за достъп (AP)

  Това реално те принуждава да изполваш тендата за основен рутер, което в много ограничаващо.

  Относно скоростите, надявам се при 4 и повече устройства, да може сигналът да върви по повече пътища и да е по бързо, но съдейки по цената и техническите данни, едва ли. Просто евтина система за малки нужди.

 2. 2 any // 30.12.2018 в 11:54

  И кое му е новото на Mesh топологията? Нито е нова, нито е отскоро. Измислят си начини да скубят потребителите.
  Единственият плюс е, че се самоконфигурира, но за сметка на това не е много гъвкаво поне представеното тук решение.
  Турнали два-три повторителя и давай да продават “иновации”.

 3. 3 Denislav Slavchev (acdc) // 07.01.2019 в 18:45

  Това решение е за невзискателни потребители. Имаш някой лаптоп, два три телефона… Да си провериш пощата, да прочетеш клюките и да початиш с някой от вкъщи. То даже няма конфигурационен тул под windows. Скъпите системи повече стават, но пак са далеч от една медна мрежа с няколко AP-а. Ае на google изгъзиците.