Домашни Wireless мрежи – размисли и съвети

В раздел: Блог от на 20.12.2009, 9,892 показвания

Неотдавна, покрай един интересен спор, се роди идеята да опитаме, поне доколкото е възможно, да помогнем не само за популяризирането на безжичните решения (ще кажа защо по-долу), но и на хората, които са ги предпочели, като им дадем различни съвети, ревюта на подходящи устройства и въобще – насоки. Не можах да измисля дали тези материали са подходящи за mobility.BG или тук – безжичните рутери са си запазена територия на хората с лаптопи, поне в момента, но пък има много хора с друг вид устройства, които искат рутер. Причината въобще да харесвам (лично аз) безжичните мрежи, е проста – за да прокарам интернет в кухнята си, трябва да тегля, по груби сметки, около 40 м кабел из целия си дом, който на този етап няма как да направя невидим. А, ако сте ползвали ноутбук дълго време, отдавна би трябвало да сте усетили, че да го ползвате не само на бюрото е доста лесно. Да не говорим, когато имате втори, трети, друго устройство и т.н.

Целта на тези статии по никакъв начин не е да се вкарам в спорове за избора между прости и по-функционални модели – твърдо стоя зад мнението, че за обикновения потребител, а това включва и мен, рутерите със сложен софтуер и интерфейс са абсолютно ненужни, понеже повечето хора искат безжичният им рутер да може базови неща. Нещо повече – функции като родителския контрол, който не изисква кой знае какви познания, са полезни, но не се обсъждат често, а такива в “рутерите за напреднали” обикновено, и да има (не, че не може да се постигне с предоставените от тях средства), са… е, за напреднали. Въобще – серията статии ще са насочени към обикновените потребители на по-обикновени рутери, дори и някои от тях да имат нещо повече като възможности. Гледам на това като на сравнение на домашните пантофи със скиорски обувки. Едното е повод за уют, а другото не само е правено точно за каране на ски, но и изисква да може да карате ски (или поне да имате желание да се учите, дори да продължи винаги). Не само не ходите със скиорски обувки вкъщи, но и нямате такива, ако не ви влече карането на ски.

Първата статия е свързана с Wireless-N мрежите и възможностите им, и е нещо като увод. Струва ми се, че е малко тенденциозна откъм марки, но под ръка имам само моделите, които съм споменал, пък и не искам да се превръщам в услуга на производителите, като тествам всичко, до което се докопам или ще ми дадат след като видят статията. Имам такъв и харесвам NETGEAR като марка (не и сториджите им, който и да ги е правил сигурно е чувал псувните ми), нямам против китайски марки, така че за момента ще се огранича с наличното, а след време, ако и други колеги се включат с интересни ревюта, ще добавим и повече производители и модели.

Втората статия е свързана с базовите настройки за сигурността на безжичната мрежа – виждайки колко от заобикалящите ме мрежи стоят с име <име на модела рутер> и админски акаунти по подразбиране, ми се ще хората да се замислят, че да се вманиачиш на тема сигурност е крайност, но и да я зарежеш съвсем е не по-малко вредно. Или може да бъде, защото човек не знае, докато не пострада.

Ако някой има интересни идеи за тестове, полезни съвети, желание да напише повече за по-“домашно” ориентираните мрежи – да пише, системата за пускане на статии в hardwareBG.com е отворена за всеки, освен това винаги може да добавите коментар, който да прехвърлим под формата на статия.


Етикети: , , ,2 коментара

  1. 1 boris // 10.01.2010 в 23:09

    Аз от дълго време използвам рутер вкъщи тъй като използваме 2 лаптопа освен щайгата. Това което най ми харесва е способността да се направи домашна мрежа и да се даде достъп до дадени файлове което спестява доста време от бучкането на флашки или записването на дискове. За сега съм с рутер TP-Link незнам нищо за марката но не ми и трябва доста е лесен за конфигурация и не ми създава никакви проблеми. Чао и надявам се най сетне и в БГ да се въведът рутерите а да не са някакъв ‘лукс’

  2. 2 нм // 29.08.2010 в 19:21

    по-добре да се помисли за повечко точки за
    свободен достъп по градовете

Коментари: