Разглеждаме безжичния рутер Tenda AC10U

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 28.03.2019, 4,846 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Настройка и използване на безжичен рутер Tenda AC10U AC1200
Инсталирането на Tenda AC10U се извършва по същия начин като всеки друг рутер. След като го включите и свържете към интернет, той отваря уеб браузър и зарежда своята инсталационна програма за бърза настройка.

Трябва да въведете данни за вашата интернет връзка, да зададете име на безжичната мрежа и да изберете парола за достъп до нея, както и да изберете дали да смените администраторската парола на устройството – което на практика е задължително. Не бъркайте паролата за WiFi достъп с тази за администриране на устройството. Те задължително трябва да са различни.

По време на инсталацията забелязахме, че не можете да персонализирате безжичната мрежа на 5 GHz. Tenda добавя само “_5G” към името, което сте задали за 2,4 GHz лента, и използва същата парола, което не е особено добра практика. Това обаче не е особен проблем, защото след приключване на инсталацията, може да влезете в конфигурационния интерфейс на рутера и да настроите поотделно мрежите на двата обхвата.

 

Потребителският интерфейс е прост и разделен на раздели и повечето потребители не би трябвало да имат проблем с намирането на това, от което се нуждаят. Като недостатък може да се отчете факта, че няма форма на вградена HELP система и ако не разбирате какво точно прави определена настройка, трябва да изтеглите потребителското ръководството от уебстраницата на Tenda и в него да направите справка. В интерес на истината потребителското ръководство е доста добре направено и за всяка настройка са дадени практически примери.
По отношение на разширените настройки получавате почти всичко необходимо. Напредналите потребители няма да имат никакъв проблем да конфигурират почти всичко, но за начинаещите потребители не е точно така – основните настройки са лесни за задаване, но разширените се нуждаят от помощна документация, а това (както вече споменах), липсва в потребителския интерфейс. Докато се занимавахме с всички настройки на Tenda AC10U, забелязахме една негова функция “Automatic Maintenance”, намираща се в секцията System, с която може да зададете рутера ви да се рестартира в определено време, с цел поддържане постоянна стабилност и производителност. Не особено добрата новина е, че по подразбиране тази функция е активирана и устройството се рестартира през нощта. Въпреки, че процеса трае не повече от две-три минути, за някои потребители това може да е проблем и неподходящотовреме. Още повече ако е пропуснато при първоначалната инсталация да се конфигурират правилно датата, часа и часовата зона на рутера. По-неприятното е за начинаещите потребители, защото в опростеното конфигуриране на Tenda AC10, никъде не им се предлага да изберат дали да активират или деактивират тази опция.

След като приключихме с конфигурирането на Tenda AC10U, започнахме да свързваме безжичните си устройства към мрежата. Нямахме абсолютно никакви проблеми при свързването на смартфони, таблети, лаптопи и пр. Скоростта, която имахме, беше отлична за честотната лента 2,4 GHz.
Tenda AC10U се откроява и с това, че предлага и мобилно приложение за дистанционно управление – Tenda WiFi-, което вече сме разгледали в един наш предишен обзор на mesh системата Tenda Nova MW3. Малко е смущаващ факта, че това приложение изисква прекалено много информация, която не би трябвало да му е нужна – достъп до историята на устройството, приложения, SMS съобщения, файлове снимки, видеокамера, информация за Bluetooth, идентификатор на устройство и информация за повикване. Сами преценете дали това е нормално да се изисква от подобно приложение.Всички страници от статията:

  1. Въведение
  2. Опаковка
  3. Хардуерни спецификации и дизайн
  4. Настройване на рутера
  5. Тестова система и резултати
  6. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: ,Един коментар

  1. 1 digitaltophat // 06.04.2019 в 06:17

    един вид “повечето WiFi потребители” = plebs

Коментари: