Ревю на геймърска клавиатура Razer Lycosa (не Mirror, почти…)

Ревю на геймърска клавиатура Razer Lycosa (не Mirror, почти…)

В раздел: Блог от на 21.12.2009, 13,234 показвания

Тъй, тъй – ако това е ревю, какво прави в раздел “блог”? Сигурно някой ще пита, ако въобще някой забележи. Ревю е, защото така има по-голям шанс някой да попадне на него – у нас има само едно пълно ревю (или поне това откри Google при търсене на “Raze(Бел. след ред.: R…мам***ти..r!) Lycosa ревю”) на Aegir от PC World , и в него клавиатурата е отнесла позитиви. А, да, и един блог (така и така), където някой я е оклепал, но си я харесва. Е, не само не съм съгласен, но и съм на мнение, че клавиатурата  е пълен срам за цената си, и го пиша още в началото на ревюто, за да няма неясноти: Razer Lycosa може и да е велика клавиатура за геймъри, но не е за хора, които пишат нещо повече от никовете си, докато се логват някъде. А ревюто е в “блог”, защото изразява силно лично мнение, което не искам да се бърка с това на останалите в екипа, които могат да мислят по друг начин.

Първо – към добрите новини. Според Razer, определени серии от тази клавиатура са имали проблеми със забиване, но моята не е между тях. След като го разбрах, дори се зарадвах, но преди това трябваше да забележа, че, когато не са осветени, буквите върху бутоните са направо невидими. Пиша на БДС, достатъчно ми бе, че трябва да се примиря, че надписи с българската азбука и символи няма да има, а сега и това!

Razer learned that a small percentage of an early production run of Razer Lycosa Keyboards may exhibit this problem and/or several others mentioned in our Knowledge Base. These units were manufactured in the last quarter of 2007 and the problems are not present in any other production runs.

Razer has isolated the problems to various ranges of the earlier production  serial numbers. This issue is only present in certain serial numbers starting with MT0803, MT0802, MT0801 and MT07.  All other Keyboards starting with other serial number  prefixes have not been affected by this issue. The serial  number can be found at the bottom of your keyboard.

За да видя как ще е, като светнат, реших да я включа в USB-то на лаптопа. Всичко хубаво, прокарах невъзможно дебелите кабели зад бюрото (ползвам ноутбука си с 22-инчов монитор вкъщи, като настолна машина), оставих да висят отстрани двата аудио конектора – дори и да искам, не мога да ги прокарам от другата страна, където са аудио конекторите, без всичко да заприлича на снимка от онези шахти с телефонните кабели, и включих двата USB конектора.

И в този момент джойстикът ми Logitech 3D Extreme Pro, закачен на хъба на монитора, от своя страна закачен в единственият ми останал USB порт, просто спря да функционира. Хм… няма достатъчно захранване, реших, и преместих джойстика в USB порта на гърба на клавиатурата. Тръгна. Да де, но тук трябваше да си включа Mamba-та, пише, че е препоръчително да не е на хъбове, хайде, на този може би може, че и той ще ползва 1000 MHz pooling, ама на, наложи се нея да я включа в хъба на монитора.

Нещата наистина стават по-добре, когато пуснете подсветката. Да не забравя – тя май има нещо общо с драйвера, и не работи, ако компютъра няма постоянно напрежение на USB порта, докато е изключен. Което пак ме връща на невидимите, освен в много добре осветено помещение, бутони. Както и да е, като свети пък е пълен кеф. Сложих драйвера (иска рестарт, аз не му дадох и си пуснах приложението на ръка в контролния панел) и опитах да видя дали няма конфигуриране за отделни зони. Е, няма, или свети всичко, или светят WASD (но по-ярко), което обаче на тъмно оставя останалите, и без това поглъщащи всякаква форма на светлина бутони напълно невидими. Няма подсветка около бутоните за контраст.

Дотук добре, да видя как е на писане. Пиша ужасно много. Дори само във форума пиша повече, отколкото някои хора пишат за година. Да не говоря, че и работата ми е да пиша. Опасенията ми, че лъскавото покритие около бутонит(Бел. след ред.: отново този проблем – “бутоните“, обаче е-то реагира като ощипано и не пожела да се напише) ще събира отпечатъци, се оказаха напълно основателни. И не само, че се цапа ужасно лесно, но и се драска не толкова трудно – нося пръстени, имам ципове по ръкавите и сега гледам няколко драскотини над курсорите. Само за ден ползване. Представям си Mirror версията… Но и това щях да прежаля, ако не бе шума.

Клавиатурата е шумна, много шумна!

И не типичният тракащ шум, който хората наричат “шумна клавиатура”, а скърцащ звук от почти всеки клавиш, който натисна. Да, да, добре, някои бутони около WASD има ли anti-ghousting*, били направени плоски, като на ноутбук (лошо няма, аз се приспособявам към нови клавиатури в рамките на час, понеже често сменям обикновена клавиатура вкъщи и разни на ноутбуци, които тествам, или пък дори моят личен), с цел по-млък ход при натискане и по-бърза реакция, и т.н. глезотии за геймъри, обаче почти всички поскърцват жално,  много досадно. Освен това и трака(Бел. след ред.: хайде пак…)нто, което обаче не е задължително да го няма, та ще го преживея – и все пак, самото докосване на Space води до “цък-цък-цък”, а дори не говоря за натискане!

*Anti-ghosting-а би трябвало да значи, че като натиснете повече от 3 -4 бутона, те все пак ще си изпълнят задачите. Нещо, което може и да не стане на други клавиатури. И да, току що натиснах почти едновременно au (a+w+u+9+0), dsgyu (както ги виждате) и las (a+s+Space+l+k) и видно – невинаги работи толкова добре. Според прочетеното – не всички бутони на Lycosa имат подобна “защита”.

Може би щях да прежаля всичко в името на светещите бутони, понеже са ми адски, адски полезни, ако не бяха  изн(Бел. след ред.: е, не, писна ми вече!)кнали други два проблема. От онези, които на запад наричат “dealbreaking”. Аз ги наричам просто достатъчно съществени:

Ако се чудите какви са всички тези “Бел. след ред.” по-нагоре (Бележка след редакция) – това са местата, където даден клавиш е решил вместо да се натисне, да ми даде кратък, но силен отпор, и да не се натисне. Вместо да проскърцат и да си свършат работата, някои клавиши просто се противопоставят на натиска и не правят нищо. В интерес на истината, след като днес написах две статии, вече посвикнах, така че трябваше да се насилвам да не си правя “автоматична проверка” и по навик да коригирам грешките, така че всъщност отбелязаните до момента места са по-малко от реалните пъти, в които това се случва. За някой, който пише много, това МЕГА досадно. Може да е свързано с начина, по който натискам бутоните, но изобщо не вярвам някой като мен, който е свикнал да ползва каквато клавиатура има под ръка, да има подобен проблем. По тази логика, не знам какво би се случило с онези, които до вчера са ползвали клавиатури с високи клавиши с голям ход, да не говоря за онези, които са свикнали на по-качествените лаптопски клавиатури, където се срещат екземпляри с почти нулев ход. Проблемът, разбира се, е в закрепването на клавишите, и съм го срещал понякога при други клавиатури, но нито една не е струвала безобразните 150+ лева! Оттук натам тези грешки са коригирани в ревюто.

Проблем /_№ 2: (като няма БДС, не мога дори да намеря “№” къде стои… явно не съм писал кой е №1 достатъчно често): Синьото. Сега, това е спорен въпрос, но производители като Razer, които ползват доста сини LED-ове по своите продукти, просто следват модата. Проблемът е, че наистина много, ама много малко от производителите се замислят, че сините светодиоди при директно наблюдение, дразнят ужасно много. Дори повече от зелените, а то и те дразнят на тъмно. Razer са оставили такива диоди като индикатори за включен NumLock/CapsLock/ScrollLock, и на тъмно те контрастират ужасно много с иначе мекото осветление на клавиатурата. Всъщност Dell завинаги ще останат в сърцето ми заради това, че на своите XPS M1530 се бяха сетили да прекарат синьото през плексиглас, с което да го направят меко и същевременно – отчетливо. Дори и тези индикатори бих преживял (ползвам само NumLock), ако при наблюдение на червен екран (отворете например сайта на Техномаркет), или тъмен екран на монитора със светли шрифтове в тъмно помещение, периферното ми зрение не започна да прави странни номера – синьото по клавишите сякаш примигва при местене на погледа, и дразни много. И да, разбира се, това може да е някакъв персонален проблем, на който не съм се натъкнал за 30 години, но пък то кога ли съм ползвал светеща геймърска клавиатура… Би могъл да се реши, ако имаше шанс да я ползвам без подсветка поне, докато не играя, но, ако се върнете малко назад – писах вече, че не се виждат надписите.

Оттук натам остана да направя две неща. Първото – да се изсмея на това:

Най-големият й плюс, обаче, е че Lycosa е семпла и практична както в игра, така и за ежедневна употреба.

Николай “Aegir” Колев (оттук)

Колега, адаш, недей! Не е семпла, понеже струва над 150 лева, не е и практична, защото има лъскави повърхности. И да обърнеш тези двете, резултатът пак е същия – струва непрактично много и лъскавото не е семпло! Освен това не е за писане, а за игра, обаче, освен ако не ползваш САМО wasd бутоните, дори не бих могъл да разбера какво е практичното да играеш с четири светещи бутона на фона на напълно черната, матова повърхност, която представляват останалите бутони – при това винаги трябва да я ползваш светната, понеже иначе… ами иначе сякаш по нея няма нищо. Което е доста семпло, наистина, като се замисля….

Второто нещо е да ви кажа да не си я купувате, освен ако не я намерите с огромна отстъпка. Което ми напомня, че и моята, която ревюирам тук, ще я дам с огромна отстъпка на първия, който я поиска. След което ще си доплатя като пич за Logitech G15. Лошото е, че след Mamba и Lycosa разочарованието ми от Razer се крепи единствено на една добра идея в Imperator (малко скъпа, а не е като да няма конкуренция) и звука на Razer Mako, който чух неотдавна. Честно, то бива китайски боклуци за много пари, но тези вече се оливат…

Ако се чудите  къде са снимките – първо – сини светодиоди се снимат наистина трудно, понеже изглеждат лилави, второ, понеже не са ярки, със студийните светкавици не се вижда, че светят. И трето – за какво по дяволите да си хабя времето, когато ме дразни толкова!?


Етикети: , , , , , , , ,53 коментара

 1. 1 Kurji // 21.12.2009 в 11:19

  Това е най-глупавото ревю което съм чел, имам същата клавиатура и повечето неща които си написал са глупост. Имаш право на мнение но си направил ревюто тенденциозно … което е далеч от професионализмът…

 2. 2 sashko02 // 21.12.2009 в 11:24

  Цитат от последното изречение от първият абзац:
  “А ревюто е в “блог”, защото изразява силно лично мнение, което не искам да се бърка с това на останалите в екипа, които могат да мислят по друг начин.”

 3. 3 Kurji // 21.12.2009 в 11:45

  Не прочетох едно изречение което да не носи негативен смисъл, използвайки крайни мнения, което ме очуди. В допълнение ревюто “спори” с други ревюта, прави коментари на други мнения и започвам да се чудя, тази клавиатура да не е убила кучето на ГениусЛоци, че носи толкова негативен оттенък или има нов стил на писане “Топ Гиър” wanna-be което е новост за мен (познавайки Хардуер БГ вече 7 години) …

 4. 4 Strangera // 21.12.2009 в 12:12

  Чета и не вярвам на ушите си :D Сериозно трогнат от поста ти, реших и аз да драсна 2-3 реда ;)

  – “БДС” – Нееееееее сериозно ли?! Кажи ми че се шегуваш моля те. Ако не се шегуваш, моля те опитай се да ми дадеш логично обяснение, защо като не знаеш къде са ти БДС бутоните си си купил клавиатура която НЯМА БДС. Аз също пиша на БДС (не останахме много такива май) но преди доста време “открих” че отдавна съм запаметил позицията на копчетата и въобще не ми се налага да гледам към клавиатурата т.е. няма проблем да ползвам клавиатура която НЯМА бдс. Ако не си там, ПРОСТО не си купуваш такава клавиатура егати…

  – “Имала много кабели”… и цели две USB-та! А лелеее мале. Защо инженерите от Razer не са помислили върху това, че горкият автор е с ЛАПТОП и ограничен брой USB-та. Трябваше да помислят малко повече и да я направят да се връзва на… VGA изход примерно.Добре че не си попадал на модела на лоджитек с адаптър, че тогава си представям какво щеше да напишеш :D

  – бутоните “не работят” – ъъъъъъъ к’во. Моите си работят :D

  – “синьото дразни” – WTF си си взел клавиатура която свети в синьо тогава. Разбирам да не си знаел, ама това е продукт на Razer все пак. Винаги съм смятал, че преди някой да даде една прилична доза пари за нещо, първо се запознава с фючърите ми. А това за индикаторите на NumLock/CapsLock/ScrollLock са пълни глупости. Не знам къде точно си държиш клавиатурата и монитора (че чак губиш фокус) :D но моите лични наблюдения са че осветеност на клавиатурата седи тамън точно. А не е като да я ползвам от скоро. Вариантите са или да преувеличаваш грубо, или наистина да имаш някакъв тежък проблема за които до сега не си знаел. Първото ми се струва една идея по вероятно. :D

  – “клавиатурата е шумна” – е да е шумна да е шумна, кооолко да е шумна. Ти я изкара като банцинг егати. Предвид факта, че бутоните ти “не работят” и твърдиш че копчетата ти скърцат да си се замислял, че може да имаш някакъв дефект и да се позовеш на концепцията с гаранцията?! Щото моята не скърца. Ако искаш ще ти запиша видео как набивам първият том от война и мир да чуеш дали скърца :P

  Най-забавният обаче остава довода ти за това, че клавиатурата едва ли не “не става за писане”. Любопитното е, че аз изначално играя основно с пад, така че Razer lycosa използвам ОСНОВНО за писане. А не е като да не пиша неща различни от ника си нали… :D
  Та не знам ти как точно си ползваш клавиатурите и как пишеш, но интересното е, че аз забелязах че съм започнал да се пристрастявам към бутоните на ликозата, и буквално ръцете ми копнеят да се докопат до нея, ако ми се наложи да пиша някъде другаде. Даже сериозно започнах да обмислям, да си взема ОЩЕ една за офиса, като единственото което ме възпира е високата цена. И не довода, че аз изначално съм неграмотен и за това не забелязвам ако изям някоя буква тука няма да мине ;)

  Единственото за което МОГА да се съглася с теб, е че второто ниво на подсветката е само върху WASD бутоните което аз съжаление намирам за малко глупаво и почти неизползваемо. Ако бяха направили пре-конфигоруем мод щеше да е направо безсмъртно. Подсветката обаче е брутално добра и почти не я гася – независимо дали работя/играя през деня или през нощта.

  Съжалявам за изчерпателният пост, ама понякога като чета разни такива неща и се развълнувам :D

  За финал, ГОРЕЩО ти препоръчвам да си вземеш Logitech G15. Все пак това е клавиатурата с която разцъквах преди Razer Lycosa и която разкарах с невероятно удоволствие. В този ред на мисли, ако твърдиш че горният ти пост се дължи на обективност а не на чист хейт, подозирам че нещата които ще напишеш след като си “поиграеш” с G15 ще бъдат наистина впечатляващи и достойни за годишните хейт награди. Освен ако не получиш фатална нервна криза след като уиндоуса ти изплюе “USB Controleer Bandwidth Exceeded” или се опиташ да направиш нещо елементарно като CTR+C примерно и по погрешка натиснеш някой G бутон :D

  Без лоши чувства,
  Strangera :P

 5. 5 achilles // 21.12.2009 в 12:17

  Ревюто е доста обективно. Аз също имам такава клавиатура и не смятам, че всички ще ми се смеят или нещо подобно ако призная, че не си струва 150-те лева, които съм дал. Явно при другите колеги по-горе мотото “щом аз съм си я купил, значи няма грешка” е доста силно, но за мен клавиатурата е адски шумна, цапа се лесно (ок, това го очаквах като си давах парите, така че нямам право да негодувам) и честно казано е доста посредствена за парите си. Изглежда страхотно като свети – аз затова и я взех – но определено не си заслужава 150-те лева.

 6. 6 sashko02 // 21.12.2009 в 13:35

  На мен калвиатурата на лаптопа ми е apple style и отначало ми скърцаше space бутона, като го натиснех от едната страна (тъпото беше, че само от нея страна го натискам – с левият палец). После извадих копчето (малко зор видях) и го понамазах с борова грес и сега е пушка :)
  Обаче, ако всички копчета скърцаха, щеше да е наистина егати и ебавката!

 7. 7 Николай Цеков (geniusloci) // 21.12.2009 в 13:42

  @Kurji – не знам какво познаваш като ревюта, но така или иначе много от онова, което познаваш, съм го писал аз. Прави разлика между мнения и ревюта. И да, нов стил е, лично мнение, в случая – силно негативно, защото клавиатурата е скапана до безобразие. А за “тенденциозно” – пич, нали не си дал ти 150 лева, за да разбереш, че тая клавиатура е пълен боклук, нищо, че я хвалят разни като Stranger-а и по традиционните медии… То и за Mamba-та трябва да се самонавивам, че е добра, ама не си струва парите, и няма да седна да го увъртам, защото на Асбис им пречи да си ги продават, щото не са ми дали те похарченото за нея…

  @Strangera – точно с теб не исках да споря, понеже си фенбой на Razer, но щом си решил: първо – не ми се хващай за думите, това, че няма БДС не значи, че е някакъв негатив, но лично за мен, а както казах – ревюто изразява личните ми виждания, е проблем, не защото не помня буквите (та ми спести сарказма си, нелеп е), а защото не може и да се сложи и няма. И не е проблемът в помненето – G15 я има със и без ДДС, явно е до желание, не до моето, обаче, пък аз съм клиента.

  Няма много кабели. Има един, разклоняващ се. Заема обаче два USB, дали съм с лаптоп – Razer изобщо не мислят за хора с лаптопи, да ти кажа, най-големият проблем на Mamba-та е свързан със standby/hibernate, явно и броят USB-та е проблем… Аз ли съм крив, че ползвал лаптоп, или Razer, задето са игнорирали над 50% от собствениците на компютър по света?

  Синьото дразни по пренци, факт е, не само мен. А LED-овете можеш да си ги оправдаваш по цели нощи, пак ще са дразнещо ярки, въпреки, че са малки.

  МНОГО ШУМНА. ВСЯКО ДОКОСВАНЕ НА КЛАВИШ се чува. ДОКОСВАНЕ. И хайде пак – гаранция. Аз, че ще я мина гаранционно, ще пробвам. Или, както с първата Mamba на Bloody – ще взема да си я разглобя и поправя, то явно с високата цена и марката си вървят и “направи си сам” дейности. Само за геймъри. Вярно бе! Razer DIY, даже нова PR кампания може да спретнат. То и на Mamba-та ми се разлепиха веднага гумите от двете страни, пак ли е бил късметът ми? Чак сега се сещам защо си купих лепило последният път в Пикадили, като после го гледах и не знаех за какво ми е – мислех да лепя гумичките, че ми писна да си ги поприбутвам обратно…

  А за хейта – ти сериозно ли, идваш тука, сипеш си иронията, а ми говориш за хейт? Един виден съфорумник в такива случаи казва “я у лево”. Другия път сигурно ще предпочета да ти изтрия коментара, вместо да отговарям на някой, който МНОГО ЯСНО ще оправдае всичко, свързано с Razer. Ти кога си написал нещо обективно за тях? Че то ти си казваш, че си фен във всяко ревю, но не знам някъде нещо да ме е задължавало аз да им бъда фен? Или? Извинявай, ама това, че е тяхно, и че ти копнеят фенските пръстчета да го пипнеш, хич дори не е довод за мен, разбираш ли? Да ми я беше подарил – хубаво, да имаш претенции, но не си.

  За G15 – повярвай ми, ще напиша обективно и за нея. За разлика от теб. Също и за всяка друга подобно, на която попадна, понеже са излезли от моя джоб и само той се сърди, когато има защо.

  @achiles – благодаря за подкрепата. Гледам и в коментарите под статията на Aegir има разни хора, които смятат, че не си заслужава парите.

 8. 8 Kurji // 21.12.2009 в 14:11

  Ники, не правиш разлика между това, да кажеш от страницата на хардуер БГ че нещо теб, лично не ти харесва – съвсем друго (поне според мен) е да кръстиш писанието си “ревю” и вътре да пишеш неща от сорта “бутоните скърцат, пу-деба сега бутона заяде”, защо по-дяволите си губя времето с неща които адски ме дразнят и т.н.
  Имаш право на мнение и ти го написах, това в случав прилича на черен ПР с мега ироничен тон.
  Казвам ти го точно защото ти пиша това с такава клавиатура.
  Това дали са много парите или не – имаш право да коментираш 100% – защото това зависи от това дали можеш да си позволиш такава глезотия. Това да си купиш най-новата карта за 600-700% или да изчакаш 2-3 месеца е въпрос на избор (просто пример), мисля че трябва да показваш повече уважение към глупаците, похарчили толкова пари за скъп хардуер, в голяма част продаден и от хардуер БГ. Но ти си автор на статията и си преценяваш сам, аз съм прост коментатор.
  Поздрави

 9. 9 Николай Цеков (geniusloci) // 21.12.2009 в 14:32

  Kurji – започвам да не те разбирам – дали мога да си я позволя – след като съм си я купил, явно не ми е проблем. Сред “глупаците” съм и аз, и имат искреното ми уважение (то оставаше собствените си решения да си купувам глезотии да не уважавам), точно поради което ще им спестя бъдещи покупки на някои от продуктите на Razer, които не си струват, или поне ще ги предупредя кое не си струва, вместо да го разбират СЛЕД като си платят. Освен това – какво общо има фирмата? Понеже някой може да купи нещо, ние да не плюем нещото? Ама че логика!

  Парите са много не, защото е глезотия, а защото струва много и дори глезотия не е.

  Какво мога да напиша под “ревю” и какво не – моя си работа. Мога нежно и тактично да спомена, че “бутоните издават леко поскърцване, което никак не дразни, а шума от потракването е отчетлив, но в никакъв случай силен”… но тези две неща просто няма да са верни, нали?

  Черен PR на какво? Естествено, че е черен PR, но я дай едно предположение на какво. Само да не са други марки, щото с тях общо нямам, и всъщност съм си купил и ползвам всеки ден Razer. Просто е, писна ми да чета платени, подпрени с продукти ревюта дори на обикновени неща като мишка, клавиатура или слушалки, когато накрая нещата, за които чета, наистина много рядко си струват парите, и, по-лошото – не си струват откъм изработка, а това е критично за скъпи продукти.

  Не всичко що е Razer е бял гълъб, има бая свраки в ятото продукти и, понеже накрая си давам парите за тея свраки, щото навсякъде пише, че са гълъби, е моя работа дали ще ги нарека свраки или гълъби, ако разбираш накъде бия.

 10. 10 Strangera // 21.12.2009 в 14:45

  @Николай Цеков – оооо грубичко. На обективност ще се обиждаме така ли? :D Виждам че си си навил някакви неща на пръста, и си сложил капаците така, че спора май е безпредметен. Много обичам обаче, като ме “нахранят” че съм фенбойче. Това винаги е железен довод. И понеже харесвам бранда съм не обективне към другите… Леле, леле.

  Да харесвам марката, но това никога не ми пречило да казвам нещата който не ме кефят и да изтъквам както минусите така и плюсовете. Но ти надали си чел което и да е от тях внимателно, така че хайде да си спестим тая част.
  До последно ще твърдя че ревютата ми са обективни, без значение за чий бранд говорим. :P

  Процентното ти изчисление btw е много добро. Хайде моля те, само да се вгледаш в слогъна For Gamers. By Gamers. и да си го преизчислиш и/или да си направиш извода защо “не мислят за собственици на лаптопи” :D

  BTW много съм респектиран и от заплахата че другия път ще ми изтриеш поста. Направо ме трогна та за това спирам до тук, да не взема да отнеся някой дел разбириш ли. :D

 11. 11 Kurji // 21.12.2009 в 15:19

  Ники, обяснявам:
  формирането на преценката, свързана с цената на един продукт, до голяма степен зависи от това колко “много” за теб са тези пари – това исках да кажа.
  Ако си “заклет” геймър, дал 5 000 лева за компютър, моето лично мение е че ти трябва доктор. Това не прави тези хора обаче, тема на на разговор в блог под наслов “олигофрените даващи маса пари за ненужни неща”, чудно ми е защо ли ?
  Продуктите на марки като Razer, Alienware, Corsair са high end продукти, съобразени за жалост с доходите в по-заможни държави (това 1во) и с желанията на същите тези фен-бойс които ти така оплюваш. Същите тези фенбойс формират гейминг комюнитито в България, това за тях е начин да бъдат различни. Няма марка, чиито high end продукти да не са money for nothing според твоите критерии. Смело мога да кажа (без да съм фен на Рейзър) че има марки, които освен различна пластмаса, успяват да вкарат и различна функционалност, вид и усещане в продуктите си – и да Рейзър е просто една от тези фирми.
  Това че ти, не си един от тези хора го разбрах, това че аз не съм от тези хора го признавам, но това че 80% от хората които купуват такива неща са подвластни на такива емоции към такъв вид продукти е нещо което ти определено не искаш да приемеш, и затова написах че е непрофесионално. Защото професионализмът е свързан с професията а не само с личното мнение. Само за справка се запитай защо Хардуер БГ е топ 1 фирма за продажба на скъпи джаджи.
  Колкото до това как и какво пишеш аз нямам коментар, ако сменяш стила и ни чака други критични ревюта, ще се радвам да се отвърдиш като меродавно мнение, чиито иронични критики се приемат от читателите ти, това ти го пожелавам горещо защото е висока форма на професионализъм която аз лично ценя много.

 12. 12 achilles // 21.12.2009 в 15:41

  @Strangera: доколкото знам идеята на WSAD подсветката е в активинрато на режим, при който натискането на няколко клавиша (от изброените) едновременно няма да изкара разни уиндоуски прозорци, които да ти кажат “натиснахте едновременно тоя и тоя клавиш ала-бала”. Поне така мисля, тоест не е само в шаренийката.

  Но и това не е кой знае колко полезна опция. Нито конфигурируемите клавиши. Нищо геймърско няма в това за мен, с подходящ софтуер може да се направи на всяка клавиатура. Далеч по-смислено би било да има отделни “геймърски” клавиши, както са клавиатурите на Logitech.

  Смятам себе си за геймър; и въпреки това великата клавиатура не можа да ме убеди, че имам нужда от която и да е от “геймърските” й фунцкии. А не е като да не й дадох шанс.

  Взех я и ще я запазя заради синята подсветка, която мен лично ме кефи страшно и ми се връзва с подсветката на монитора и компютъра, които също са син неон. Освен това се връзва идеално и с монитора ми, който е piano black цвят.

  Така че за дизайн и “wow” ефект клавиатурата има 6. Останалото, ще трябва да се съглася с GeniusLoci, са али-бали на фенове. Както винаги съм казвал, да си фен на каквато и да е марка е най-глупавото и неизгодно нещо на света. Освен за собственика на Razer, който с удоволствие ще си смени яхтата с по-нова с нашите пари :)

  P.S. Клавиатурата е шумна в смисъл на ТОВА Е НАЙ-ШУМНАТА клавиатура, която съм имал в последните 15 години (без да изключвам клавиатурите Cherry за 5 лева, които съм ползвал). Така че ако смятате да пишете/играете докато някой друг спи в стаята – търсете нещо друго.

 13. 13 Николай Цеков (geniusloci) // 21.12.2009 в 16:53

  @Strangera – хайде стига с тази детска градина, ако ще ти трия нещо, то е, защото не умееш да използваш ирония, без да я превърнеш в сарказъм. Аз ли да ти обяснявам това. Да си обективен – може и да си, но като ти гледам коментара, лъха само на опити да извъртиш всичко всячески в полза на продукта, който аз никак не съм харесал. Видно – аз не идвам да ти обяснявам колко глупости си написал, въпреки личното си мнение по въпроса, така че, освен да се сетя, че сигурно не си си платил всички продукти на Razer (ако е така пък си фенбой), а са те направили фенбой, понеже друга обективна причина да ми вадиш от десет кладенеца вода няма. Този спор за фенството (но при мен е към NVIDIA) съм го водил повече от теб, честно казано. И единственият начин да докажеш нещо, е с доводи, а не с подигравки.

  @Kurji – защо въобще говорим за стойност като цена спрямо мен. Клавиатурата струва 150 лева. Некачествена е в смисъла на 30-левова, дори. Че свети – свети, но има и 25 левови клавиатури, които светят. Конкурент е на клавиатура (която вече поръчах), която има екстри и хората твърдят, че е удобна и за писане, макар и леко паянтова. В което смятам да се убедя сам. Въобще не ми пука за маркетинговата насоченост на Razer – те са само маркетинг, ако го погледнем така. Нищо подобно не казвам (не, че нямам причини да го кажа). Но очаквам, че като дам толкова пари с изглед това да е изключително качествен продукт, той няма да се окаже.. ми, думата, която ми идва, колкото и да не и е мястото тук, е “ташак”. Това, че носи логото на Razer не означава, че трябва да струва толкова, също както това, че захранване на Corsair трябва да струва много само заради марката – не, напротив, ако е скапано, ще научиш веднага, и ще си купиш друга сходна марка, нали?

  За да съм конкретен за друг продукт – и Mamba-та е надценена. Струва реално 200 лева, съпоставена с други подобни продукти на пазара, но понеже не с много – надценяват я. Останалото е заради опаковката и за дилъра. Като качество – всички знаем, че няма да е като MX1000 след дори 2, какво остава след повече години ползване (дотогава гумите и втори път ще ги лепя). Къде е това легендарно качество и въобще – различна функционалност? Че има on the fly настройка – да, много удобно, но след standby или hibernate не работи, например. Това е бъг. Като го добавиш на кофти гумичките отстрани, стават два. Е, не ми трябва да има капаци на очите,н насочени само към тях, за да ме дразнят.

  Strangera може и да се опитва да ме цака на база “лаптоп=не за геймъри”, но лаптопи за геймъри много, а и днес всяка втора реклама е “Eco”, което значи, че тези функции се налагат. Аз не съм нито за зеленото, нито в другата крайност – оувърклокър, чиито компютър така или иначе е скаран със standby функциите. Но не мога да отрека всички, за да създам някакъв вид елитарност около гейминга, като пренебрегвам елементарни неща. Съжалявам, но дори Razer се смнявам някога да излязат официално с нещо подобно на “САМО за геймъри”.

  За писането – пиша всякак, никога не съм изпитвал желание да попивам канони. И сме 2010 почти, личните мнения са по-важни от тези в “написани от друг PR-и”.

  Какво общо има дали фирмата е №1? Точно личното отношение ни отличава. Непрофесионално за мен, като човек, който пише ревюта от 2001-ва насам, е да си кривя душата за удобството на марката.

 14. 14 Strangera // 21.12.2009 в 17:28

  “хайде стига с тази детска градина, ако ще ти трия нещо, то е, защото не умееш да използваш ирония, без да я превърнеш в сарказъм”
  Айгати бруталната цензура… Смисъл сарказмът е забранен под някаква форма така ли? :D

  С риска да ти прозвуча саркастично ироничен ще довърша започнатото – очевидно не зацепваш факта, че тук не говорим за извъртане на фактите или фенбойзим, а за това че нещо което на теб не ти харесва мен ме кефи и то много. Според мен недостатъците на тази клавиатура са съвсем малко, и точно за това не мога да се съглася с нещата които съм писал. Особено с твърдения, че в тази клавиатура едва ли не няма нищо хуаво :D
  Само че вместо да приемем мнението на другия и двамата седим и се замеряме с сарказъм… и откровени обиди което си е направо похвално. Детско не детско – факт ;)

  Ако смяташ че съм написал някоя глупост някъде заповядай да ми обясниш че това е така. Нали това е идеята на форумите, блоговете и т.н. Само не ми се прави на ощипана госпожица защото аз очевидно не съм съгласен с мнението ти в случая. И да разбира се, че не съм платил всички продукти на Razer които притежавам, но същото се отнася и за лоджитек, стийл серийс и т.н. Това обаче не ме прави жертва на корпоративната машина на Razer или който и да е друг :D Просто продуктите на една компания ме кефят много повече от тези на другите. И според мен в голям процент от случая са именно такива – по-добри. Ако това ме прави фенбой – нема проблеми. Въпреки това винаги когато съм виждал проблеми в даден продукт съм ги показвал, и за това се обиждам като се храним на “обективност”.

 15. 15 Kurji // 21.12.2009 в 18:04

  1) защо въобще говорим за стойност като цена спрямо мен – защото ти даваш своето мнение, ето дори 2 изречения след това: Но очаквам, че като дам толкова пари с изглед това да е изключително качествен продукт, той няма да се окаже.. ми, думата, която ми идва, колкото и да не и е мястото тук, е “ташак”
  2)в ревюто си споделяш че не можеш да пишеш на БДС, това както вече казахме не е основна грижа на геймъра, след това цитираш неудобното ползване с лаптоп + хъб и ти казах, че все още е рядкост да се играе (хардкор) ЦС на мобилно ПС
  3) в допълнение се сетих, защо като тестваш геймърска клавиатура, не тестваш една две игри, тогава може би ще си отговориш защо е подсветката толкова полезна, тя не е направена за да си напишеш дипломната работа без правописни грешки и без да сабуди спящата ти приятелка в близост
  4) шумна клавиатура в момента пред мен има 2 logitech клавиатури OEMски стандартни, 1 рейзър ликьоза, една чери (от терминал) + DELL – всичките са еднакво шумни с изключение на Дел-а който е направен за да бъде тих.
  Ще мина през офиса ти утре и ще ти демонстрирам какво имам предвид и ако продължиш спора ще довлека и децибелометър за да не се караме за глупости
  5) Син цвят – тези клавиатури са направени за да пасват с останалата им концепция за цвят, ако погледнеш моднато пс в тази гама (черно + син неон) ще разбереш че желания от теб цвят ще стои неубедително. И да, те едва ли са ги тествали за 24/7 часа писане а по скоро в “пуцане”

  с други думи казано, ако тестваш трак бол и напишеш че в ексел е трудно да се работи с него, че заема място на малкото ти бюро в офиса и че не пасва на семплия сив цвят на бюрото ти защото има ярко червена топка на него, пренебрегвайки факта че е създаден за 90% ползване в игри да речем, ще се получи същото толкова неправилно, колкото с гей-мърс-ката клавиатура льокоза чието ревю коментирахме :)

 16. 16 Николай Цеков (geniusloci) // 21.12.2009 в 18:51

  @Strangera – ако според теб недостатъците бяха малко, а предимствата – много, щях досега да съм те видял да напишеш едно предимство – което ти не си направил. Всичко, което правиш, е да се опитваш да обориш недостатъците, които съм посочил. Сам си в това, видно е, виж и коментарите във форума.

  @Kurji

  1: Не зная в кое е противоречието. Геймър или не (това не знаеш съм ли), съм дал ххх пари и не е заради фенство, а защото съм очаквал качество, което не получих. Че марката е елитарна – няма нужда да ми обясняваш мнението с този факт, понеже не го обяснява.

  2: Не съм наблегнал особено на липсата на БДС, а на невъзможността да се сложи такава на тези бутони. Освен, ако не ми препоръчаш фирма, която може да сложи. Това е недостатък, понеже конкурентния модел (който още не съм видял) се предлага по избор. За хъб – отново не оправдава пренебрегването на мобилните компютри.

  3: WTF, аз за какво ми е подсветката зная, ти ли се опитваш да ми кажеш? И откъде това “пробвай игра” – две поредни нощи само това съм правил, и то игра, която се управлява само с клавиатура, не, че заради нея не си взех и 5600 dpi мишка…

  4: Някоя от тези да струва повече от 20-30 лева? Виж две мнения над твоето, ако си тръгнал да спориш – мога и с децибели да го премеря. А мнението на bat zerga, който иначе си купува Razer наред, и има понятие за какво ще ги ползва, е че не става за писане. Със сигурност тежи повече от мнението на някой пряко заинтересован продуктът да не бъде оплют.

  5: Човек, досега се съсипахте да пишете и още не сте обяснили кое е супер геймърското. Коментар за светещите САМО WASD? За явно не точно пълният anti-ghosting, на който мога да ти направя и видео в игра (Xenon LX-а ми все още не може да изпълни комбо от бутони, което не е никакъв проблем за джойстик, понеже пуска ракети след като излезе от комбото, а то няма как да оцелея в кораба си така); понеже не знаеш за какво говоря – аз и 5600 dpi мишка, която ползвам в една от малкото наистина изискващи ултра-висока чувствителност игри, за която обаче надали CS-ърите от Razer са чували. Е, да, досега си решавам проблемите с Джойстик, но понеже ме раздвоява между него и клавиатурата – предпочитам комбинация с мишка-клавиатура, ако и да е в пъти по-бавна и по-трудна за усвояване. За синьото – хайде стига оправдания. CM HAF 922 май се продава като топъл хляб, а не свети в синьо. Ей ти факт. Отново да питам – пише ли някъде САМО ЗА CS-аджии, или в желанието си да оправдаете казаното от мен взехте да раждате гениални идеи от името на Razer?

  Взе да ми се струва грубо да “не разбирам” продукт, който съм взел, за да правя с него това, за което е предвиде, и изведнъж същия да придобива съвсем друга насоченост, просто, за да влезе в разките на неудобството. Разбирам да бяхте случайни хора, дето се опитвате да ме изкарате луд, но единият получава подаръци на Razer и е отявлен фенбой, а другият е пряко заинтересован от продажбите при вносителя. Пишете си…

 17. 17 Kurji // 21.12.2009 в 19:19

  1) отговорих ти на въпроса, не съм споменал никъде елитарноста на марката, даже ти казах че не съм фен
  2)не казах че си наблегнал а това е едно от нещата които не харесваш, прочети си ревюто
  3) като си тествал, напиши че си играл и не те кефи, от ревюто ти не се разбира това, аз да не съм Ванга:)
  4) не споря, просто нямам повече клавиатури до мен в допълнение никъде на кутията не пише че е тиха, а и можеше да тестваш преди да купиш, това колко тиха е клавиатурата не означава добра работа или кеф за клиента, колко различни клавиатури има, толкова и мнения на хората.
  5) това си ко измука от пръстите, прочети добре това което написах и не извъртай аргумента ми само и само за да коментираш нещо. Цветовете са решени от Рейзър и присъстват в повечето им продукти.
  И не приятелю, нямам нищо общо нито с фирмата нито с марката. Това дали ще се продава или не не ме грее по никакъв начин, отдавна не се занимавам с такъв тип продукти. Причината да коментирам е факта, че за пръв път чета такъв тип ревю в хардуер БГ неподкрепено с факти и аргументи. Прочети стари ревюта на ХВБГ, попитай Григор и Блъди дали някога през 7-8 годишното ни познанство съм си позволявал да коментирам каквото и да било дори да е негативно, просто се сепнах от факта, че използваш всеки един ред за да покажеш нещата негативно.
  Но това е твоето ревю а аз правя това което не обичам, да коментирам садържанието. Спирам защото стана ферман

 18. 18 Venator // 21.12.2009 в 20:09

  Stranger, ти сериозно ли?! Защо не се държиш на ниво? Не можеш да приемеш, че всеки един, който е кихнал дневна надница за Lycosa (което за някои хора е половин месечна заплата, между другото), трябва обезателно да остане доволен ли? Ники показва едно нестандартно гледище, значително по-близо до масата от хора, на които едвам им са се откъснали от сърцето 150-те финикиеца. Дори и да има някои не особено обективни дреболии, които да се дължат на “поредната дефектна бройка”, подлежаща на прословутото “гаранционно обслужване”, в повечето си примери за недостатъци авторът е съвсем прав и дава достаъчн ценни съвети, за онези, които имат проблеми със зацапването, драскането, подсветката и прочее, В крайна сметка никой не е задължен да купува продукта, а в противното положение трябва да е достатъчно добре информиран за слабите страни. Пък Ники поне не флеймва под всяко твое строго обективно ревю. Да наречеш труда му глупост е най-малкото признак на неуважение. Пък дали си неграмотен – ами не впечатляваш. Така де, да съм искрен. ;)

 19. 19 Александър Генов (rager) // 21.12.2009 в 20:36

  Kurji says: “Причината да коментирам е факта, че за пръв път чета такъв тип ревю в хардуер БГ неподкрепено с факти и аргументи.”
  Трябва да се шегуваш. Все едно си купил клавиатурата, тествал си я, знаеш в кое е добра и кое не, знаеш в кое е лоша и в кое не, че видя неподкрепянето с аргументи и факти. Тук една част от пишещите се опитахте да изкарате Николай, че все едно се е напушил яко с гъби (или те се дъвчеха, все тая, каквото там се прави с тях) и след това е написал за Lycosa-та най-невероятните неща, които никой друг не е виждал. Аз на негово място ще седна да заснема едно филмче в HD качество, поне за част от основните неща, които е описал – запъващите бутони, шумните бутони, лесното драскане, зацапването с поглед, полуработещият или по-скоро полунеработещ anti-ghosting, неприятната остра светлина от индикаторите в тъмното. И тогава да видим къде ще отидат феновете и защитниците на клавиатурата – ще се търсят “монтаж”, “инсинуация” или “липса на факти и аргументи”, или просто ще откажат да приемат, че написаното е възможно да бъде вярно. Като дадеш 150-160лв и не си фенбой, започваш да виждаш много неща.

  пп1. Ако си фенбой – то вече писах във форума на какво са способни :).
  пп2. Ама съм един галфон, разбира се, че не може да има проблеми с клавиатурата – та това е Razer.
  пп3. Да изпреваря с една стъпка вероятните отговори – за разлика от Николай аз съм фен на Razer още от времето на Viper, когато нещата бяха коренно различни, но не съм тъп и не се правя на сляп. Мнението си, в тази връзка, съм го написал във форума и не смятам за нужно да го повтарям тук.

 20. 20 kurji // 21.12.2009 в 21:18

  мне, изказах си мнението и никъде не се отнесох с неуважение към Ники – дори се ваздържах от ирония (с едно две изключения)
  и не, не се шегувам, купих си я и я ползвам вече 4-5 месеца – не е нужно да нападаш :) просто имам версията с нормалните гумирани бутони.
  не съм фен нито защитник а в случая изказвам мнение (нали може?) което е свързано с ревюто а не с продукта.
  не аз защитавам продукта а ревюто е флейм … (IMHO)

 21. 21 Николай Цеков (geniusloci) // 21.12.2009 в 22:57

  @Kurji

  1: Отговорил си трънци – питам те още веднъж, понеже ми писна да се заниавам с тези “въпросотговори” – какво общо има това, че клавиатурата е скъпа (спрямо стандарта тук, скъпа и спрямо останалите клавиатури, а освен това е скъпав смисъла на нещо, което няма качеството, отговарящо на парите си) с това дали лично за мен е скъпа (което съм изразил много ясно, но това не означава, че парите са ми проблем, а че не искам да ги харча излишно за боклуци). Накрая – скъпа е според всеки параграф и предназначение, който може да измислиш и дори онова за Alienware не минава, понеже там си говорим за нещо, което няма много общо с Acer, например, не мислиш ли? А тук тая разлика не се усеща колкото разликата в цената…

  2: Да, не каза, че съм наблегнал, но е едно от нещата, които искаш да обориш. Не можеш – стойността (не в лева, но и това би трябвало) на един продукт, все тая на Razer или друг, се определя от качествата и недостатъците му. Това е недостатък за някой, който не иска две клавиатури на бюрото, по същия начин, по който не си купувам мишка за Windows, мишка за игри и мишка за Photoshop, а давам 260 лева за Mamba, която едновременно да ми върши тези три неща (с което се справя чудесно с малки изключения). Та БДС-то в статия, в която изразявам лично мнение е точно толкова тежко, колкото кажа, че е за мен. Ако Razer имат друго мнение и смятат, че лъскавите кутии, хубавия сайт и слогана “от геймъри за геймъри” са по-важни от нещата, които трябва да ме накарат да харесам клавиатурата, това си е изцяло тяхна работа, могат да си го напишат на сайта, могат да пуснат реклами, да го раздухват и въобще – каквото искат, фактите са, че аз мога да не съм съгласен по никакъв начин с тях. Хм, и да…

  3: Мога да ползвам клавиатурата както намеря за добре, и при положение, че пиша подписана с достатъчно познатото си име статия, която започва директно с мястото си тук, причината да се казва така и мнението ми за ползите от Lycosa за всеки друг, освен геймъри, бих се усъмнил в не в собствената си обективност, а в реда, в който си чел написаното. Мога да го направя и Heading 1, доста едро ще стане, обаче.

  4: Не, че написаното от теб променя факта, че тя е ужасно шумна, което искам моите читатели да знаят. То не пише, и че не става за писане, пък и по закон трябва да става, независимо какво пише, иначе ще я върна, за да ми бъде сменена с работеща добре нова или аналог (или пари), както е по ЗЗП.

  5: Като в т.4 – това, че решението на Razer е да ползват тези цветове си е тяхна работа, е истина, но това не значи, че трябва да съм съгласен с тях. Индикаторите са ярки, точка. Проблемите с примигването са персонални, но то и rainbow ефекта на DLP проекторите е такъв (никога не съм го виждал лично), пък го пише в абсолютно всяка статия за DLP проектор, нали?

  В кое няма аргументи? Аргументите ми писна да ги повтарям, вече даже питах по-горе дали няма най-накрая да получа коментари тип “положителни страни”, понеже досега само съвсем външен човек, който дори не е писал коментар тук, ми даде такъв аргумент. С препоръка да си взема втора клавиатура, затова предпочетох да не го уважа…

  Не е ревю, пише го в първите няколко реда. И е обективно дотолкова, колкото за себе си не намерих нито едно качество, което да оправдава цената. Явно не съм единствен, забелязвам, че само по-върлите фенове на марката успяха да кажат, че им харесва, засега нито един със списък с причини да му харесва.

  @rager 0 няма да седна да снимам видео, защото написах личните си впечатления от клавиатура, която вече изстрелях към офиса на HWBG. Единственото, което забелязах, че по-скоро изглежда само на пръв поглед, е надраскването на бутоните – чисти се с малко зор, само изглежда надраскано. Но пък аз за него не съм и писал, защото имах подозрения, че с препарат ще изчезне, за разлика от драскотините по лъскавата част.

 22. 22 James // 21.12.2009 в 23:57

  Докато четох ревюто, имах натрапчиво deja vu усещане. Всеки се е сблъсквал с продукти, при които качеството е в разрез с имиджа. Евтини материали, скърцащи и лошо изрязани пласмаси, некачествена сглобка, накривени етикети. А също и фотоапарати с наранени обективи, MP3 плеърчета с изкривени бутони, лаптопи с надраскани капаци, монитори с луфт между рамката и матрицата… Повечето от тези продукти съм ги продавал и не съм бил обременен от чувството на прецакан при оценката. На Razer продуктите им куца основно износоустойчивостта – типичните за мишките им пластмаси са ужасно евтини. Ето защо напълно съм склонен да вярвам на GeniusLoci.

 23. 23 grigorbg // 22.12.2009 в 00:22

  Заставам 100% зад думите на Ники по отношение на недостатъците на клавиатурата. Точно тази бройка беше уж за мен, но след няколко дни ползване НЕ ми допадна и я върнах в офиса. Дори ме напуши смях как Ники ми звъни вчера и казва “абе нне знам как, но съм успял да надера клавиатурата около нъмпада… а почти не съм го ползвал”… това беше от мен ;-)

  Стрейджър,
  Аз за разлика от Ники съм доста по благосклонен към недостатъците на скъпи и профилирани продукти, но наистина според мен или си 100% фенбойче или си обсебен. Не може да се каже на черното бяло. Днес лично “тествах” друга бройка на бюрото на Марто (седи до Любо) и онази също тракаше спейса повече от на някаква клавиатура за 10лв дето беше на съседната маса. дори сега Блъди малко през зъби (е по ICQ-to) ми каза нещо от сорта “ми тя е геймърска” и “не е правена за писане, а за игри”… айде сега… обективността е обективност – няма значение дали ти подаряват продукти, дали имаш участие в сайт и т.н. Историята е показала че няма начин всички продукти да са перфектни и точно когато успяваш да кажеш и + и – на един продукт ти си истински обективен.

  За коя Г15 си говорим ? Аз съм с версия 1 (синята подсветка) и мога да кажа ЖЕЛЯЗО първите 18 месеца. след 18-тия месец някой бутони почнаха да се изтъркват, но не е и да е пазена много. дефакто взех рейзър с идеята да пеннсионирам Г15-ката.
  сега съм с Г19 и мога да кажа че е много добра, но не колкото старата Г15… а сам знаеш колко струва Г19.

  а най-удобраната ми клавиатура за писане все още е едно оливети АНК61 ( сега видях че има и модел). Не е тиха – има си старото класическо (за мен) тракане и е уникална.

 24. 24 Николай Цеков (geniusloci) // 22.12.2009 в 00:25

  Човек, това … онова оливети ли? lol

 25. 25 strangera // 22.12.2009 в 01:31

  ако според теб недостатъците бяха малко, а предимствата – много, щях досега да съм те видял да напишеш едно предимство – което ти не си направил. Всичко, което правиш, е да се опитваш да обориш недостатъците, които съм посочил. Сам си в това, видно е, виж и коментарите във форума.
  Не се притеснявай, и предимствата и недостатъците които намирам в клавиатурата ще бъдат надлежно описани в ревюто ми за нея… Когато то евентуално се появи онлайн ;) Голяма драма и голем хейт стана. Като гледам колко неща още са се изприказвали докато бях на коледно парти, смятам въобще да не отговарям, че трябва да наистина да изпиша 3 тома война и мир пък се натоварих психически :D А и вече очевидно съм заклеймен като фенбой, обсебен и т.н. така че не виждам причина да се хабя :D

  PS: @grigorbg – За протокола, оранжева g15-ка. Не знам коя версия се води.

 26. 26 Георги Бонджов // 22.12.2009 в 02:02

  Стига се съкайте, ами като не му харесва на някой клавиатурата да я продаде на най-зяпналия фен(вместо да му я троши у главата)!

 27. 27 Николай Цеков (geniusloci) // 22.12.2009 в 02:17

  Няма много желаещи за 120 лева :)

  Strangera – форматирането е само с html тагове. Предимства – така като гледам материалът на бутоните, изглежда ужасно здрав. Буквално може да си пилиш ноктите на него, както днес дори показах на Григор. И да, ревю, много удобно, все пак трябва някой да я отсрами, нали.

  Утре ще се видя с човека, който отговаря за Razer у нас в офиса, подозирам, че ще съм с G15 под ръка и ще мога да му демонстрирам забележките си, тъкмо и ще направим сравнение на място и пред свидетели, за да не се налага да споря по този начин повече.

 28. 28 z/OS // 22.12.2009 в 07:51

  Мале направо не ми се, чете вече. Четох 5 мин реших да погледна коментарите и се отказах. Направо сте “изяли” автора.

 29. 29 Karbon // 22.12.2009 в 10:20

  Скърцащи клавиатури, БДС-и, силни светлини и интереси. Пичове, давайте да го екранизираме това, че турските сериали ще ни изпреварят, заеби :)

 30. 30 Strangera // 22.12.2009 в 10:50

  @Николай Цеков – не баш. Просто смятам, че ще е пълна загуба на време да изписвам нещата който така или иначе смятам да пиша в ревю, в коментари под статия :P

  Днеска задължително освен свидетели викнете и нотариус за да е легитимно сравнението :D

 31. 31 Антон Белев (Bloody) // 22.12.2009 в 11:53

  Аз ще съм независим наблюдател :P Сега ще разцъкам Ликозата да я видя, че за нея нямам никакви лични впечатления… пък да взема да я отворя и да и реша проблема с бутоните ;)

 32. 32 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 22.12.2009 в 12:46

  Вместо да си трошите клавиатурите да пишете толкова много, карайки се, можеше да обобщите следното:

  – Клавиатурата става и за писане от време на време, но не е за предпочитане да ползвате точно нея ако пишете много.
  – Клавиатурата не е тиха (за някои е предимство, за други е недостатък – аз лично харесвам по-твърди и респективно шумни клавиатури, изглежда щракането по клавишите на ЗАС-апаратурата в казармата от едно време си казва думата ;)).
  – Клавиатурата е правена “за геймъри от геймъри”. Който се чувства достатъчно геймър или почитател на марката и не я ползва за да си изкарва хляба пишейки с нея – да я купува и да и се радва :).
  – Който търси практична, здрава и “дуракоустойчива” клавиатура на която да пише много – по добре да не гледа към 150 левовата Lycosa, защото при тази цена тя нито е най-практичната, нито най-здравата и “дуракоустойчива” клвиатура която можете да купите на пазара – просто е една от най-ефектните (на външен вид), най-фенската и най-тясно специализираната (за геймене) клавиатура на пазара (IMO) ;).

 33. 33 Николай Цеков (geniusloci) // 22.12.2009 в 13:14

  Въобще не съм съгласен с теб за последното, Кире. Дуракоустойчива клавиатура, чиито бутони невинаги се натискат, и която се драска? Кое е толкова геймърското, ако изключин непълният и не съвсем сигурен антигоустинг? Че свети WASD. Питай коя да е CS-ър пука ли му, след като не се вижда нищо друго.

  И не трака, защото е твърда, самото докосване на бутоните издава звук.

 34. 34 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 22.12.2009 в 13:38

  Май не си разбрал какво точно имам предвид (прочети го отново, но по-бавно и не по диагонал :D) – това което казах е, че Lycosa-та съвсем не е дуракоустойчива клавиатура ;). От там следва, че се цапа, драска и т.н.
  Но определено е ефектна (най-вече заради логото и подсветката ;)). Тоест – трябва да си почитател на марката и/или геймър, който не пише особено много на нея и има нужда от някакъв (спорно колко работещ) антигоустинг и светещи WASD бутони за да дадеш за нея 150лв.
  С няколко думи – не е особено практична покупка, но пък в този ценови клас практични покупки определено няма ;).

 35. 35 Николай Игнатов (FAYA) // 22.12.2009 в 15:50

  Постът ми е по-скоро запитване, понеже от доста време се радвам на моя Microsoft Sidewinder X6 (от която съм предоволен, във всяко едно отношение), която е в същата категория на “злополучната” Lycosa. Имали ли сте възможност да използвате тази клавиатура и ако да, то как се представят двете една спрямо друга.
  Ревюто (личното мнение на Loci) за Licosa-та е смазващо. Sidewinder X6 също е с гланцирани бутони и обира отпечатъци, но не е нещо фрапантно. Бутоните са сравнително тихи с изключение на шпацията, а червената подсветка (както на самите букви, така и на междуредовото пространство) е страхотна, без да “вади” очи.
  Вероятно няма и да имам възможност да се докосна до Licosa-та, освен ако някой познат не си я закупи и от това е продиктуван и постът ми, защото е напълно възможно, при малко по-ниската си цена, Х6 да отсвирва Lycosa-та доста стабилно, като качество на изпълнението.

 36. 36 Karbon // 22.12.2009 в 16:16

  Може би е удачно да се спомене, че Lycosa няма пълен anti-ghosting (както са описали и Razer на официалният им сайт) а само на т.нар. гейминг клъстер. Пълен анти-гоустинг има Tarantula.

 37. 37 Николай Цеков (geniusloci) // 23.12.2009 в 02:44

  Пробвахме и това, в сравнение с G15 и illuminated (която няма много общо с тези, но пък беше под ръка, щото я взех и нея от Ресет; labtec-а за 25 лева не го взех, още след първия поглед не успя дори усмивка от снисхождение да предизвика) . Язък за бързането, накрая в офиса не чакаше никой, но поне успяхме да снимаме видео с Bloody.

  Faya – снощи ме питаха и не, дори не съм я виждал. Реално цялата работа тръгна от едно “бе Гриша, искам светеща клавиатура, преча на Нея вечер с лампата…” и, понеже нямаше друга, ми даде тази. Bad mojo…

  ще има повече тестове на периферия отсега нататък, че и по-яки неща от това, ако става въпрос, но ще е след средата на януари, че иначе ще превъртим.

  Между другото, още една интересна тема, която ми хрумна покрай това – защо у нас никой не разбира от кризисен PR?

  Кире, пардон, така ме надъхаха, че чак и теб криво те разбрах. А, има и по-непрактични, G19, например. Но там поне е ясно за какво са парите, вижда се от ужасно далеч даже…

 38. 38 achilles // 23.12.2009 в 11:31

  След като в няколко коментара се присъединих към идеята, че клавиатурата не отговаря на парите си, се сетих едно важно предимство, което пропуснах да напиша. Ликозата изпива цяла чаша кафе и оцелява! Това е важно за мен :) Предната Microsoft Ergonomic 4000 предаде богу дух от същото питие – кафето разяде пистичките. После я оправихме де, но това беше и причината да я сменя с Ликозата. Ликозата я напоих няколко дни след купуването, отворих я (дотук по въпроса с гаранцията) и я изчистих. Вътре е направена кадърно, изглежда качествена и е организирана много по-добре от майкрософтската. Ако имате навик да разливате кафе по клавиатурите си – тази носи.

 39. 39 Superunknown // 24.12.2009 в 14:35

  На мен ми харесва ревюто на Loci за тази клавиатура.
  Да, има огромна доза субективизъм в такъв род ревюта, защото всичко се базира на човешки възприятия. Но понеже и аз се докоснах до това “чудо” мисля, че Loci е обективен до голяма степен (поне според моите представи за качество и визия).

 40. 40 JvruceR // 29.12.2009 в 16:07

  Чудесна публикация, която носи характерната блогърска лична гледна точка и честно казано гочно това ми допада.
  Все си мисля, че подобни продукти са насочени към хора, които първо купуват, после се хвалят (добавят в подписа си) и чак тогава включват продукта, а впечатленията остават в тихо ъгълче от паметта.
  Подобни субективни оценки дават реализъм на продукта и вероятно ще са от полза за хората, които мислят преди да купуват, а ако в главата си имат нещо различно от термити – ще проверят на място някои от оценените детайли, защото субективната оценка винаги търпи критика.

  Поздрави за автора!

  П.П. Който не харесва публикацията – да направи по-добра ;-)

 41. 41 ChromaX // 03.01.2010 в 20:53

  Аз се радвам че има хора като Loci които казват истината като питам “струва ли си това парите” а не да ме гледат като ходещия бону$ и да ми промотират скъпи боклуци

  И аз напоследък съм им набрал на Razer след като се преебах с 300+ лв в тяхни продукти точно заради хора дето ми обясняват как били най-добрите блаблабла

  бтв има ли изобщо някой когото copperhead не докарва до тиха лудост, дотук познавам 4 човека дето са си купили тази мишка и никой не е казал една добра дума за нея

 42. 42 Николай Цеков (geniusloci) // 03.01.2010 в 21:31

  Аз още чакам massacre да каже някоя дума за Megalodon, понеже явно като дадеш пари погледът се различава и нещо много недоволства за работата с Windows 7.

  Аз съжалявам, че се бавя с ревюто и на G15, но чакам филмчетата от Bloody. иначе и там не само положителни страни има, но като цяло съм доволен, че вече съм с нея.

 43. 43 Vb // 08.01.2010 в 12:01

  На мен ревюто ми хареса.Не че бях трагнал да си купувам такава клавиатура :D.Просто нямам финансова възможност да си позволявам такива неща.
  А пък ми хареса заради искреното отношение на автора към клавиатурата и нека си го кажем предметите които “притежаваме” вече притежават нас.Разбира се всеки луд с номера си, a аз нормални хора на тоя свят още не съм видял.
  Та стига бе хора изписали сте света за тая клавиатура, различни хора ,различни идеали ,то нямаше да ни е интересно ако всички мислехме по един същ начин.
  Въпроса е да знаеш къде е границата.;)

 44. 44 zyx // 11.01.2010 в 02:47

  Хахаха геймърска клавиатура. Какво геймърско може да има в една клавиатура? Че тя служи за писане. За игране на игри има друга периферия. Утре Razer ще пуснат геймърски презервативи със синя посветка и логото на Razer на върха за скромната цена от 50лв. :)

 45. 45 Николай Цеков (geniusloci) // 22.01.2010 в 05:34

  Едно мнение, което си струва да се прочете.

 46. 46 Пламен // 01.02.2010 в 04:14

  Тия лъскавите неща супер лесно се драскат и е много дразнещо. Как може да ги направят толкова смотано. Аз си взех монитор на LG W2361V и целия му корпус е лъскав и още след първото бърсате с най-обикновенна кърпичка се надраска. На слънце много личат тия драскотини. Много смотано :(

  А кои други клавиатури са със светещи бутони, ама имат и български букви, че много искам да си взема някаква светеща?

 47. 47 MIRAGE // 03.02.2010 в 21:21

  Подкрепям автора ! Ревюто ме изпълни тотално и ми доказа, че не за първи път имам усет кое е качествено.
  RAZER SUX и тва е !!!!!!!!! Няма по прехвалена марка от тая сбирщина боза ! Ще си купя A4TECH по скоро от колкото RAZER продукт!
  Сега четете внимателно :
  КОГАТО ЦЕНАТА НА ЕДИН ПРОДУКТ НЕ ОТГОВАРЯ НА КАЧЕСТВАТА МУ, ТО МЯСТОТО МУ Е НА БОКЛУКА ! АКО ЩЕ МАРКАТА МУ ДА Е ПРОИЗВЕДЕНА ОТ ГОСПОД !

 48. 48 Николай Цеков (geniusloci) // 05.02.2010 в 02:15

  Все пак не забравяй, че имат и продукти без алтернативи – Mamba-та ми просто няма с какво да я сменя, въпреки, че поскърцва, гумите се местят (утре ще ги подлепя с двойно-лепящо тиксо) и т.н. бъгни.

  Ако си говорим за качество – M$ сякаш най-постоянно го държат. Това на Logitech също е по-постоянно, вероятно, защото продават няколко хиляди пъти повече от всичко. Steelseries имат издънки, но също са добри. Razer и Rocat са хубав брандинг, невероятен маркетинг и идеи и малко лейм реализация – същото ще е, ако нашата скромна компания реши да и прави марка – ще имаме страхотни идеи, обаче все ще имаме проблеми с нещо непредвидено и малко. Това обаче не прави продуктите лоши, понеже идеите понякога ги има само в тях.

  Lycosa-та наистина е оказа доста по-лоша от старите модели, явно намален качествен контрол.

 49. 49 MIRAGE // 05.02.2010 в 16:12

  До някъде съм съгласен с теб, но съм забелязал в така нараечените hardcore gamers, че страшно много подценяват всичко що не е FOR GAMERS , което е жалко и доста наивно.
  В технологично и качествено отношение повечето марки са много, много равни.С изключение естествено на някой върхови модели, които нямат аналог.
  Ако мога да направя една асоциация… Едно време всички са се смели на Toyota, когато са започнали да изнасят коли зад граница, но днес е най-голямата и качествена автомобилна компания в света.
  Така сега много хора се подиграват едва ли не на тайванските марки за компютри и периферия, но те много скоро ще докажат, че са достатъчно ГОЛЕМИ за да се мерят с “уж” големите в момента.
  Още повече, че ако Razer искаха да затвърдят името си на пазара, щяха да вложат много повече труд, за да няма за какво да ги обвиняваме сега.

 50. 50 DTS // 05.02.2010 в 17:37

  Майко мила то тук стана голям роман бре хора
  Аз пиша на бдс така че не виждам да спорим
  Аи що се отнася до клавиатурата ДАЙТЕ Е НАСАМ Нека да скърца аз пак ще си гейма

  И да парите са доста ама какво да се прави хората си имат стандарти ако взимах заплата 1000-2000 както някои тук Няма да се замисля и миг Ама така е :)))))))))

 51. 51 Ением // 18.02.2010 в 00:59

  В стил на автора на ревюто нарочно изкарах Lycosa от гардероба за да си напиша гневното мнение с нея и до поставям * на всяко място на което ми забие някой бутон… за другите проблеми мога да се примиря ( че трябва да се чисти основно на всеки 2 дена и че е по-шумна от Turbo Plus :D… но това че не може човек 10 изречения на скайп да непише без да ми забие някой клавиш беше направо недопустимо…. ТА докато търсих мения за lycosa-та из нета попаднах на външен форум в които хората пишат че с последните драйвери от 2010 досадните забивания на клавиши са оправени… АЛЕЛУЯ след 2 год събиране на прах по шкафовете вече я използвам тази безобрасно скъпо светеща глезотия… За 1 коледа реших да си направя подарък на ПЦ-то и си взех клавиетура, мишка и слушалки Razer за близо 600лв… Еми ще кажа само че мишката поне от време на време я използвах… Баракуда 5.1 за 250лв подкарани на Audigy 2 Platinum свучаха по-зле от А4tech USB слушалки за 19лв… при слушане на музика… за игри съраунд-а беше добре НО е недопустимо за мен слушалки за 250 лв да пръщят на по-басова песен… имах и си ползвам Sony слушалки за 100лв които по качество на звука са 10 класи на разер-а… Ще кажете да ама те са за гейм функции не са музика… но като се има в предвид че за 250лв слушалки никой не очаква на музика да звучат като… и аз незнам някой модел на Elite…
  Но темата е за lycosa-тa …. еми който има проблеми със забиващи клавиши да слага новите драйвъри и да си я ползва със здраве…. Като потребител изпробвал продукти от високия ценови клас на Razer oбективно твърдя че не въобще не съм доволен и занапред друг hardware от тази марка просто няма да закупя… Лично мнение!

 52. 52 Adelante // 08.03.2010 в 20:07

  Ники, аз искам да ти купя клавиатурата ;),terramin@abv.bg това ми е мейла. Драсни ми да се разберем ако не се шегуваш разбира се за продажбата.

 53. 53 Logitech G15 или още едно “не ревю” на геймърска клавиатура – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 19:26

  […] дразнещият ми опит с Razer Lycosa, който може да прочетете тук в hardwareBG.com (а тук са коментарите от форума)  предизвика доста […]