Нaстройване на MESH системата Tenda Nova MW3

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 1.02.2019, 3,083 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6Настройките на типа на връзката (Internet) дублират началния съветник за настройка, като единствената добавена настройка е само режима Bridge. Наличието на този режим позволява Nova MW3 да се използва в режим на безжична MESH точка, а функциите за рутиране ще бъдат присвоени на друго странично устройство. Това, от своя страна позволява лесно да се реализира подобрена WiFi връзка и по-добро рутиране на трафика, като се използва някой добър рутер.

Трябва обаче да се има предвид, че в режим Bridge, функции като QoS, мрежа за гости, родителски контрол и пренасочване на портове няма да бъдат достъпни. Причината е, че в мостовия режим Tenda няма да работи като DHCP сървър, следователно няма да има на разположение списък с IP адреси.

Интересно е да отбележим, че безжичната система Nova поддържа добавянето на допълнителни “кубчета”. Ако може да се вярва на официалната документация, Nova MW3 ви позволява да изградите мрежа от/до 6 “възли”. По отношение на максималния брой клиенти, които могат да се свържат към NOVA MW3, ням някаква официална информация с ограничение. Неофициално се твърди, че системата позволява до 40 клиента, което ако е истина, то за домашна употреба няма никакъв проблем, защото този брой е недостижим, освен ако не организирате грандиозни партита. Но нека да се върнем към настройките.


Tenda MW3 поддържа и „Fast roaming”, което е видно от главното меню на настройките. Интересното е, че MW3 предлага пълна поддръжка на стандартите 802.11v и 802.11r. Например, ако направите мрежа от стандартни домашни устройства, няма да виждате такъв роуминг. Но нека да разберем какво се крие под термина “бърз роуминг”. Стандартът 802.11v за домашни и офис мрежи обикновено се използва заедно с 802.11k. Стандартът 802.11k ви позволява да изпращате списък на близките точки на клиента, така че да не губи време да сканира ефира. Няма да разглеждаме този стандарт, тъй като той не се поддържа в MW3. Стандартът 802.11v осигурява обмен на информация за безжичната среда между станциите. Накратко, на клиента се изпраща информация с параметрите на по-подходящи точки за достъп. Това, от своя страна води до пестене на енергия, решава проблемите с претоварването на точките за достъп (Load-Balancing) и клиентите със слаби нива на сигнала, които по всякакъв начин се опитват да се задържат свързани към една и съща точка за достъп. В допълнение, клиентите могат да бъдат настроени на максимално време за изчакване, без да се изискват постоянни потвърждения за поддържане. Стандартът предвижда двустранен обмен. Клиентът може да поиска списък с подходящи точки за достъп, от своя страна точката за достъп може да „поиска” клиента да напусне (в случай на претоварване) или да го информира за несъответствието между скоростта на канала и нивото на сигнала до минимално необходимите стойности. Така или иначе, 802.11v е препоръка, Вместо 802.11k, Nova MW3 използва тежката артилерия в лицето на стандарта 802.11r. Стандартът 802.11 r е задължителен за поддръжка от клиентите, така че при активиране на „бърз роуминг“ има предупреждение, в противен случай може да получите проблеми със стари клиенти (устройства), които може да не са в състояние да се свържат с вашата мрежа. Когато използвате 802.11r, средното време за превключване между точките за достъп, в рамките на една и съща мрежа, е само около 42 ms. За сравнение, без подкрепата на горните стандарти, средното време за превключване е 500 ms. Постигнатото толкова бързо превключване, чрез промяна на процедурата за удостоверяване, опростява прехода на клиента в рамките на една мрежа от една точка за достъп към друга. Как да определите, дали вашето устройство поддържа конкретния стандарт? Произведените през последните няколко години устройства, като правило, поддържат изброените стандарти. В случай на проблем трябва да се направи справка в официалната документация. За продуктите на Apple има специален раздел, който подробно описва поддръжката на стандартите 802.11k/r/v.


В Nova MW3 има опция Smart assistant. По същество, това е временно, принудително превключване на устройствата към 2,4 GHz, така че да можете да конфигурирате правилно клиентите, които нямат 5 GHz поддръжка. Факт е, че Nova MW3 винаги се опитва да прехвърли клиентите на 5 GHz (функция Band Band).


По-опитните потребители също ще намерят приложение за функцията Port forwarding (препращане на портове ). Реализация на тази функция в Nova MW3 е доста стандартна и не се различава особено от другите устройства.

Що се отнася до настройките за DHCP сървъра, не мога да не отбележа факта, че за SOHO устройство, доста грамотно е направен избора на подмрежа. Всички са чували за понятието “частен IP адрес”. Всички домашни и корпоративни мрежи, съгласно стандартите на RFC, трябва да използват точно определени диапазони от IP адреси (частни мрежи):

10.0.0.0 – 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
192.168.0.0 – 192.168.255.255

Хубавото при Tenda MW3 е, че ви позволява да изберете пул с IP адреси за DHCP сървъра само от трите разрешени диапазона, така че да не стане грешка.


От помощните функциите присъства и UPnP. За тези, които не знаят, UPnP ви позволява автоматично да отваряте портове за различни приложения. Тъй като тази технология не съдържа строги ограничения, с цел да се подобри сигурността, ако нямате очевидна необходимост от нея, е по-добре да не се активира. Ако трябва да отворите 1-2 порта, по-добре е да използвате функцията Port forwarding.

Инженерите на Tenda са решили да се подсигурят и са добавили автоматична функция за рестартиране, което е полезно за изчистване на RAM паметта и увеличаване на стабилността на устройството.Всички страници от статията:

  1. Инсталиране на MW3
  2. Първоначално конфигуриране
  3. Първоначално конфигуриране-продължение...
  4. Интерфейс с настройки
  5. Интерфейс с настройки-продължение...
  6. Финални думи


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , ,Коментари: