Intel иска да купи Mellanox

В раздел: Новини от на 31.01.2019, 1,941 показвания

Intel иска да придобие на всяка цена израелският производител на инфраструкторно мрежово оборудване и чипове Mellanox Technology. Затова еднозначно говори цената, която е предложила компанията – $6 млрд. в кеш и акции. Това е с 35% над пазарната капитализация на Mellanox. Очевидно Intel не иска Mellanox да попадне в “чужди ръце”. Например Oracle е миноритарен собственик в израелската компания, a потенциални купувачи са Microsoft и Xilinx, като последната компания през ноември 2018г. оферира $5.5 млрд.

Mellanox е ключова компания, която е в бизнеса от 20 години. Нейните InfiniBand и Ethernet интерконекти се използват в повече от половината от най-бързите компютри в света. Mellanox продава продуктите си на сървърни ферми с мегакомпютри като университети и други организации, включително Alibaba и NASA. Клиентите на Mellanox включват също Dell и HPE, които изграждат сървърни ферми за големи компании като Facebook, Google и Amazon.

Защо Intel толкова много иска Mellanox?

Intel също има Ethernet бизнес и продуктите на Mellanox ще добавят по-бързи мрежи за данни към Ethernet портфолиото им.
Intel се конкурира с Mellanox, като разработва чипове позволяващи по-бързо предаване на големи количества данни – полупроводникови продукти като 100Gb/s Omni-Path fabric IO. Mellanox InfiniBand и Intel Omni-Path се припокриват. Независимо, че реализациите на двете технологии е различна, Omni-Path използва същите Open Fabrics Enterprise Distribution драйвери като Mellanox InfiniBand и първата е просто един нюанс на InfiniBand. В този смисъл придобиването би осигурило доставки за мрежите InfiniBand във високопроизводителните центрове за данни.

 

Друга голямата причина (сочена от накои за главната) за интереса на Intel към придобиването на Mellanox е свързана с новата им технология 3D SoC (System on Chip), известна като Intel Foveros. Foveros по същество позволява на Intel да поставя различни функционални чип компоненти върху специален субстрат, за да създават хибридни устройства, които имат изключително високи експлоатационни възможности. Но за да работи ефективно Foveros, ключовите слоеве в 3D стека трябва да имат добро разпределение на захранването и може би най-критичното – бързи комуникационни възможности. Технологията на Mellanox може да разшири възможностите на Foveros отвъд първото поколение, което в момента е насочено към персоналните компютри и да я премести на по-високо ниво – пазарът на високопроизводителни компютри.

Intel залага големи надежди на Foveros – да бъде ключово конкурентно предимство през следващите няколко години. Високоскоростните междинни връзки, като тези, които Mellanox е разработила, могат да бъдат ключов компонент за техния успех, особено в големите системи за центрове за данни и облачни приложения.

Има обаче и един “подводен камък”. Повечето чипове на Mellanox работят с ARM базирани процесори и се произвеждат от основния конкурент на Intel – TSMC. Това обаче едва ли е единственият проблем на Intel.

В крайна сметка, ако Intel може да използва всички технологии за бързи мрежови връзки, които Mellanox е изобретил и масово произвежда, той може да се конкурира на много различни пазари, като по този начин ще разшири своя TAM (Total Addressable Market) потенциал.
Някои твърдят, че това е голяма инвестиция за Intel и доста скъпо ще е излезе всичко това, но по-скоро, ако успее да закупи Mellanox, това ще бъде една много добра стратегическа инвестиция.

Разбира се Intel може да се опита сам да се справи с разработването на тези бързи връзки за Foveros, без да придобива Mellanox, но това вероятно ще отнеме поне две години и ще и струва няколко милиарда долара. Mellanox вече е свършила работата и Intel може да използва всичко почти веднага. Има и трети вариант – Intel може просто да купува чипове от Mellanox и да не придобива компанията, но такава стратегическа зависимост може да им изиграе лоша шега, ако Mellanox бъде придобита от друга компания.
Както и да го погледнем, ползите на Intel от тази сделка, ще надхвърлят далеч инвестициятата от $6 млрд.

Използвани източници: Globes, The Next Platform, The Register, HPC wire, VentureBeat


Етикети: ,Коментари: