VelociRaptor отвръща на удара

VelociRaptor отвръща на удара

В раздел: Новини от на 5.01.2010, 3,980 показвания

В тези времена, когато възхода на флаш-памет базираните запаметяващи устройства (SSD) изглежда неумолим, влагането на средства в разработването на твърди дискове с магнитен запис може да изглежда за някои като неразумно начинание.

Не така мислят хората от Western Digital – компанията, която стои зад успешната линия от високопроизводителни твърди дискове Raptor и VelociRaptor, предназначени предимно за пазара на настолни компютри. Моделите твърди дискове от тази линия предложиха за първи път на редовия потребител да се възползва от предимството, което дават 10 000 оборота честота на въртене на магнитните плочи в устройство и то на приемлива цена спрямо аналогичните модели, предназначени за сървърния пазар. Първоначално в 3,5-инчoв формат, а в последствие и 2,5 инча, дисковете от семейството на Raptor бързо получиха признание сред ентусиастите с върховите си показатели.

Последният модел VelociRaptor излезе във вариант с вместимост 150 и 300 ГБ, като наскоро от Western Digital обявиха намерението си да вдъхнат нов живот в моделната линия с още два диска: 300 ГБ модел с една плоча и 600 ГБ модел с две плочи за съхранение на данните — два пъти по-голяма плътност на запис от предишните два модела. Бъдещите устройства също така ще разполагат с много по-голям обем на буферната памет, но за сега не се уточнява точния размер.

Ценообразуването още не е известно, но от компанията обещават новите дискове да са добра конкуренция на масовите SSD устройства, особено по отношение цена за единица вместимост (гигабайт).

Източник: dailytech.com


Етикети: , , , ,


3 коментара

  1. 1 Phantom // 05.01.2010 в 22:39

    То оставаше и механичен твърд диск с 600ГБ обем не може да се конкурира със SSD по съотношение цена/единица обем…

  2. 2 Сашо // 06.01.2010 в 10:31

    Чудно защо не правят отделните плочи в райд 0 конфигурация. Директно 2Х или 4Х ще бъде скоростта. Seek-а пак няма да е като на SSD, но няма значение…

  3. 3 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 06.01.2010 в 10:47

    Най-вероятно защото това означава допълнителен контролер и логика, която би оскъпила допълнително продукта. Проблема при стандартните дискове с магнитен носител не е толкова линейната скорост на четене, а високият seek time (както сам си отбелязал). 10Krpm VelociRaptori-ите са близо до ниският клас MLC SSD като линейни скорости на четене и запис (дори превъзхождат някои модели по скорост на запис), но seek time им е доста по-висок, а реално ниският seek time е нещото което потребителят усеща при стандартна работа.