AMD Radeon VII в снимки

AMD Radeon VII в снимки

В раздел: Новини от на 5.02.2019, 4,080 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


“Vega 20” ASIC чипа не е ламиниран с акрил, така че можем да погледнем отблизо самото GPU, преди да преминем към самата карта.

“Vega 20” е мултичип модул GPU, подобно на “Vega 10” и “Fiji”. За последните три поколения, AMD използва подредени в стекове HBM памет и тези стекове трябва да са в непосредствена близост до GPU кристала.
AMD са усвоили гениален (и доста скъп) дизайн от множество чипове. Графичният процесор и HBM2 паметта на “Vega 20” седят на върха на силициев интерпозер. Интерпозерът е силициева матрица, която позволява микроскопично опроводяване между ядрото на графичния процесор и стековете памет. Тъй като плътността на опроводяването е твърде висока, за да премине през субстрата от фибростъкло, комбинация от TSVs (проходни силициеви съединения) и микроскопични издатини свързват GPU и паметта с интерпозера и пакета.

Основната част на “Vega 20” MCM е централно разположено GPU ядро, за което е използван 7-нанометров процес на TSMS. С размери 331 mm², този силиций съдържа 13,26 млрд. транзистора, което е сходен брой на транзисторите в графичния процесор NVIDIA TU104. Графичният процесор “Vega 20” разполага с 4096-битов интерфейс към HBM2 паметта, който има двойна ширина на шината спрямо “Vega 10”. Това означава, че GPU кристала трябва да бъде заобиколен от четири памети вместо две. На Radeon VII има монтирани четири 32 Gbit (4 GB) стека памети от SK Hynix или Samsung, произведени по 10 nm (Node) процес. Не знаем техн. процес на възела (Node) на интерпозера, но като се има предвид, че е бил 65 nm за 4096-битовия интерфейс при “Фиджи”, няма причина да е променен при “Vega 20”. Интерпозерът не притежава своя собствена логика и респективно няма консумация. Единствената му цел е да осигури миниатюрно опроводяване между видеокартата и паметта и като такова, няма нищо какво да се спечели чрез промяна на процеса на производство, щом желаната плътност на окабеляването е постигната.
Метална армировка (рамка) е закрепена по периферията на подложката от фибростъкло, за да разпредели налягането при монтиране от охладителя.

И сега, самата карта! Radeon VII е “облечена” в алуминий със скосени ръбове. Алуминий е използван за охладителя и задната плоча, давайки на картата солиден вид. Това е първата референтна карта на AMD, която е с дизайн с тройни вентилатори, като съперничи на картите със собствен дизайн на AIB партньорите. AMD са почерпили опит от конкурентната NVIDIA, която изгради семейството си от “Turing” Founders Edition, използвайки охлаждащо решение с два вентилатора, което се конкурира както с външния вид, така и с производителността на картите с партньорски дизайн. Има и някои уникални дизайнерски решения на фамилията Radeon “Vega”, като например осветеното Radeon лого на горната страна, както и светещият в червено крайъгълен куб до захранващите конектори, който представлява логото на Radeon Technologies Group. Охладителят се отличава с фин алуминиев стек от охлаждащи ламели, основа с изпарителна камера, плоски топлинни тръби, обдухван от три 100 mm вентилатори. Аранжировката на стека с алуминиеви ребра е такава, че горещия въздуха да излиза от долната и горната страна на Radeon VII (от страната на PCIe слота и страната на захранващите конектори). Кожухът е широко отворен от тези две страни, без прорези, които да пречат на въздушния поток.Всички страници от статията:

  1. Тестов комплект
  2. GPU и графична карта
  3. Поглед под капака


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , ,2 коментара

  1. 1 craghack // 05.02.2019 в 21:48

    Поставката е супер идея. След няколко години ще си боднеш картата върху нея и ще имаш украшенише за бюрото. След 15 – 20 ще я показваш на внуците и ще им разправяш какво е било, когато е нямало квантови компютри :D

  2. 2 Nikola Bathory // 06.02.2019 в 20:07

    Стойката е яка, фен съм на АМД и не бих отказал една.