Нов NVIDIA TEGRA процесор прави революция при таблетите

Нов NVIDIA TEGRA процесор прави революция при таблетите

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 8.01.2010, 5,694 показвания

NVIDIA обяви своето следващо поколение Tegra – първият в света процесор за мобилен интернет, специално разработен за нуждите на таблетите с висока резолюция.

Потребителите от край време очакват да получат наистина портативни устройства, с висока резолюция и без компромис при използването им за достъп до интернет. Новите Tegra процесори на NVIDIA осигуряват това, комбинирайки светкавично бързо браузване, гледане на поточно видео с Full HD резолюция 1080p и Flash 10.1 ускорение, заедно с впечатляващ 3D интерфейс и време за работна на батерия измервано в дни.

“Без съмнение 2010-та ще бъде годината на таблетите и NVIDIA е единствената компания с процесор, който е специално разработен за тях “, заяви Тим Баджарин, президент Creative Strategies. “Новите Tegra процесори разполагат с уникален набор от функции, които са от критична важност за таблетите – възможност за бързо браузване с пълна обработка на страниците, без компромиси в графично отношение, бърз потребителски интерфейс и поддръжка за HD видео – всичко това комбинирано с време за работа на батерия дълго, колкото при мобилните телефони. “

Ключа към възможностите на Tegra се крие в наличието на осем независими процесора, включително и първият двуядрен процесор за мобилни приложения. Тези процесори се използват заедно или поотделно с цел да се оптимизира максимално енергопотреблението във всеки един момент. А благодарение на дизайна с ниската консумация на ток, Tegra може да осигури до 16 часа възпроизвеждане на HD видео или до 140 часа слушане на музика с едно зареждане на батерията.

Основни акценти:

 • Tegra ще е в основата на новото поколение таблети, предлагащи:
  • 3D тъчскрийн потребителски интерфейси.
  • Впечатляващ живот на батерия — постоянно включени и онлайн.
  • Adobe Flash 10.1 ускорение за поточно видео и 3D мобилни игри.
  • С резолюция от 4 до 8 пъти по-висока от тази на смартфоните.
  • Диагонал на екрана между 5 и 15 инча.
  • Заангажиращи игри, ярки снимки и видео, кристално чист звук.
 • Следващото поколение Tegra прави и доста сериозен скок в изчислителните възможности при мобилните устройства:
  • Първият в света двуядрен процесор ARM Cortex A9 с работна честота до 1GHz.
  • Осем отделни процесора в едно, занимаващи се с независими задачи като уеб браузване, HD видео кодиране и декодиране, както и мобилен 3D гейминг.
  • 10 пъти по-бързи спрямо процесорите, използвани в смартфоните към настоящия момент и с до 4 пъти по-добра производителност спрямо предходното поколение Tegra процесори.
  • 40-нанометров производствен процес на TMSC с активно управление на енергопотреблението
 • Новото поколение Tegra вече е в производство. Разработчиците могат да поръчат Tegra Developer Kit за създаването на приложения за Tegra-базирани устройства, като таблети, смартбуци и смартфони от http://developer.nvidia.com/tegra.
 • По време на CES 2010, NVIDIA демонстрира много революционни нови таблети, които могат да се възползват от възможностите на новото поколение Tegra. Посетете щанда на NVIDIA в зала Юг 4 #35912, за да видите някои от новите устройства.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,4 коментара

 1. 1 Сашо // 08.01.2010 в 19:14

  Това x86 ли е? Ще пуска ли виндос?

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 08.01.2010 в 20:17

  Не, ARM RISC архитектура… ще може да пуска Windows CE например.

 3. 3 herbaliser // 09.01.2010 в 18:00

  Ццц,пълна лудница ще е това.Интересно на какви цени ще влязат на пазара.

 4. 4 DEMENTOR // 11.01.2010 в 10:13

  Жалко, че не могат да навлязат в x86 пазара и да се конкурират с Intel и АМD, поне при нетбуците щяха да се сборят веднага.