NVIDIA и AUDI съчетават технологии от силициевата долина с германско инженерство

NVIDIA и AUDI съчетават технологии от силициевата долина с германско инженерство

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 11.01.2010, 3,345 показвания

NVIDIA и Audi обявиха, че графични процесори на NVIDIA® ще са в основата на навигационната и развлекателна електронна система във всички нови модели автомобили Audi за 2010 година, като това се отнася за моделите предназначени за целия свят, а не само за конкретен пазар.

Съчетанието на технологии от Силициевата долина с германско инженерство осигурява възможност за използването на модерни графични процесори в автомобилната индустрия, позволявайки използването на разширени визуални функции. Става дума например за достъп до пълна триизмерна навигация с подобрено подпомагане на шофьора и по-добри системи за сигурност, както и двузонова развлекателна система, даваща възможност за едновременно гледане на два различни видеоклипа на отделни екрани.

Навигационната и развлекателна системи в новите продуктови линии на Audi за 2010 e 3G MMI, която използва NVIDIA графични процесори за обработката и генерирането на цялата визуална информация. Вградената навигационна система поддържа 3D топография на сгради и градове, информация за трафика в реално време, както и гласови навигационни инструкции и данни за завои посредством визуални знаци със стрелки през цветната информационна система на шофьора. Тази система може да разпознава сложни сценарии и да генерира предварителни решения с цел да асистира на шофьора, подобрявайки неговите възможности за по-безопасно шофиране.

В допълнение, NVIDIA си сътрудничи с Audi и за разработката на цялостно мултимедийно решение наречено VIVA, което обслужва медийната основа на 3G MMI. Мултимедийното решение VIVA позволява на пътниците в Audi автомобила да слушат музика от an iPod, CD, SD флаш карта или USB флашче и да се наслаждават на разнообразно видео съдържание.

Друго постижение в автомобилната индустрия е двузоновата поддръжката от страна на VIVA с използването на само един графичен процесор, което дава възможност на пътниците едновременно да се наслаждават на два различни филма на отделни екрани, вградени в задните седалки на автомобила.

“В Audi сме наясно с факта, че визуалните възможности се превръщат в ключов елемент за диференциация, без значение дали за осигуряване на нужната информация на шофьора, или за предлагане на развлекателни функции за пътниците”, заяви Филип Брабек, генерален мениджър, продуктово планиране в Audi Америка. “А избрахме да си партнираме с NVIDIA, защото това е лидерът във визуалните изчисления”.

NVIDIA и Audi работеха съвместно с Google, за да осигурят ползването на Google Earth™ за бъдещите 3G MMI системи, които използват графични процесори на NVIDIA, започвайки от флагмана Audi A8, очакван през 2011. Google Earth се базира на технология, разработена от Keyhole, компания, в която от NVIDIA инвестираха, а в последствие беше закупена от Google. Резултатът от тройното партньорство води до поредната иновация в индустрията – зашеметяваща 3D навигационна система с детайлни модели на терена, отлично бързодействие, 3D обекти на сгради и интуитивен визуален интерфейс.

Google-базираната услуга позволява на шофьорите да планират пътуванията си от вкъщи и след това да прехвърлят информацията за маршрута в колата си, когато им е необходимо. Потребителите могат да търсят за интересни местоположения директно от системата 3G MMI. Това ще е и първата поява на Google Earth в автомобил, който ще бъде в масово производство.

В допълнение, следващото поколение енергийно ефективни HD мобилни процесори NVIDIA Tegra™ ще са в основата и на навигационните и развлекателни системи на всички превозни средства с марката Audi през 2012, както и на други марки собственост на Volkswagen AG, като в това число попадат Volkswagen, Bentley, Lamborghini, SEAT и SKODA. Новото поколение процесори NVIDIA Tegra е разработено да осигурява богати 3D възможности, мултимедийни функции без конкуренция и пълноценен интернет достъп на разнообразни устройства. Осемте независими процесора, съчетани в Tegra ще позволят на Audi да консолидира две напълно независими електронни системи в един единствен малък чип. Tegra също така ще подобри производителността и ще намали енергопотреблението десетократно в навигационните и развлекателни системи на Audi, за да подобри и горивната ефективност.

“Джеймс Бонд вече няма да е единственият човек с кола, пълна с разнообразни готини джаджи”, заяви Дан Виволи, старши вицепрезидент в Nvdia. “Отстъпи Джеймс. Audi вече разполага с невероятна навигационна и развлекателна система, а ти все още нищо не си видял. Ние живеем, за да мечтаем и намерихме нашите другари по душа в лицето на инженерния отдел на Audi.”

Технологиите на NVIDIA се използват в автомобилната индустрия вече повече от десетилетие. Още от пускането на Quadro™ серията работни станции през 1999, компанията е неоспорим лидер в графичните технологии за различни области и приложения – от дизайн на превозни средства, двигатели и други компоненти, до системи за онлайн реклама и терминали за директна продажба. През 2006 NVIDIA представи първата си продуктова линия Tesla™, базирана на архитектурата CUDA™ за високопроизводителни изчислителни приложения, като симулации на сблъсък и изчисления на динамиката на течности.


Етикети: , , , , , , , ,


5 коментара

 1. 1 NK // 12.01.2010 в 09:36

  Силициева долина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. 2 Bocci // 12.01.2010 в 11:18

  Силиконовата долина е на Памела Андерсън между хълмовете.

 3. 3 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 12.01.2010 в 12:58

  My bad :). Оправих го…

 4. 4 Георги Бонджов // 12.01.2010 в 18:24

  Прогноза: 2016г. автомобилите(серийно производство) са в състояние за самостоятелно шосейно и градско придвижване(без намесата на бедюзера(шофьора)! Все още най-евтините таратайки не влизат в класацията и ще можем да си ги бримчим само,(всъщност единствено) по свое желание!

 5. 5 hipigore // 12.01.2010 в 22:27

  А така. Да е възможно шофьора и някоя игра да поразцъка докато е зад волана :D xaax