Logitech G15 или още едно “не ревю” на геймърска клавиатура

Logitech G15 или още едно “не ревю” на геймърска клавиатура

В раздел: Блог от на 14.01.2010, 17,022 показвания
Страница от ревюто: 1 2

«»

Логото на Logitech G15Краткият разказ, базиран на изключително дразнещият ми опит с Razer Lycosa, който може да прочетете тук в hardwareBG.comтук са коментарите от форума)  предизвика доста смесени реакции – от една страна са хората, които “по фенски” защитават марката, а от другата – хора като мен, които може и да харесват разни интересни глезотии, но не обичат да си хвърлят парите на вятъра. Както може и да сте разбрали покрай всички коментари около това ревю в сайта и форума – първоначалната ми идея беше клавиатура за игри и писане, която свети. Иначе казано вариантите, които могат да бъдат оценени като “само за игри” (Razer Lycosa, и това ми мнение не е с ръка на сърцето) не ми вършат работа. Логично, следващото, което поисках да пробвам, беше Logitech G15. Защо?

При излизането на Lycosa моделът на Logitech беше доста скъп. Доста по-късно цената му падна, а през последните месеци е на същата или дори малко по-ниска цена от клавиатурата на Razer. G15 беше върховият модел на Logitech преди излизането на G19 и в момента се намира за около 150-155 лева по магазините. Бих опитал да подходя също така скептично и към G15, както подходих към клавиатурата на Razer, но предимствата са видими и с просто око и пипане на клавиатурата и някак не можах да ги пренебрегна. Но нека карам поред.

Оранжево срещу Синьо :)
Logitech G15 е геймърска клавиатура и това направо може да ви избоде очите – има LCD екран, на който ще се спра по-долу, програмируеми бутони с няколко профила и дори ключ за “заключване” на Win key, за да не го натиснете случайно. За разлика от продуктите на Razer, тази клавиатура свети в оранжево, което поне според мен е по-приятно на тъмно, но по-малко се връзва с останалата, обикновено светеща в синьо периферия. Това не е особен критерий за оценка, но, както и другаде писах – малко като с DLP проекторите – никога не съм виждал rainbow effect, но винаги наблягам на него, понеже доста хора го виждат.

Откъм дизайн – говоря чисто визуално – Logitech-а няма лъскави повърхности, идва в сиво и черно с метален бадж с логото на марката и огромен светещ надпис с модела. Не бих го нарекъл особено крещящ. Lycosa-та, от своя страна, е с лъскави повърхности и матови бутони. Лично според мен G15 е доста по-привлекателен, от търговска гледна точка – ако сложите двете клавиатури на витрина, надали някой, който не знае какво е Lycosa, ще я погледне. Ама така де, G15 има екранче, както казвах – ще ви избоде очите за какво е.

Шум и бутони
След като видите филмчето по-долу, мисля, че няма да има нужда да пояснявам коя е наистина най-шумната клавиатура. Въпреки, че феновете са на друго мнение, според мен Lycosa е ужасно много по-шумна. Което не значи, че G15 е като гумена клавиатура, просто нивото на шума е значително по-ниско.

За разлика от Lycosa тук бутоните са високи, но “хващат” след не особено голям ход, което е друг вариант за постигане на по-висока респонсивност (Razer изхождат от идеята за минимален ход, като за целта използват малки “контактни пъпки” под физическите бутони, поради което клавиатурата им е плоска. лично за мен няма значение, работя на всякакви клавиатури и не ми прави впечатление. При G15 е по-лесно да усетите разстоянията между клавишите, но и ще ви се наложи да го правите, понеже програмируемите бутони са на крайно нетипичното място отляво, където доста хора позиционират “водещ” пръст – накратко, често, особено в началото, вместо Tab/CapsLock/Shift/Ctrl ще натискате бутоните от G3 до G6. G1 винаги ми се струва като Escape, за съжаление. Страшно неудобно, освен ако не оставите време да свикнете (ако ги ползвате, ще е много по-бързо).

Покритие
Razer, PR-ите и феновете им обясняват, че матовото покритие на бутоните на Lycosa не се драска (много твърдо) и не се плъзга (прилича на гума на пипане). Проблемът е, че е толкова твърдо, че едно почукване на нокътя на пръста по него оставя следа като върху пила (ситуацията, в която занесох това на Григор почти бесен, питайки “Защо се драскат така тези бутони?” няма да я описвам) – това изглежда като драскотини, но всъщност се трие лесно. Матовото покритие не се плъзга, но събира… ей тук се затруднявам да го опиша. Също както лъскавите ноутбуци събират всеки отпечатък, матовите, работливи Lenovo ThinkPad винаги са събирали всяка следа от мазнина по кожата ви, а там обикновено има такава. И трудно се чисти. тук положението е същото, без препарат, с мокра кърпа, нямах успех да почистя Lycosa-та до вид на “ползвана нова”. При G15 няма такива проблеми, но и покритието не задържа пръста, макар и да не се пързаля. Обикновена пластмаса, какво да кажа? Буквите се виждат и без да е светната клавиатурата, а на светлината от екран или обикновена нощна лампа дори и светнати по-скоро изглеждат като с висок контраст, не натрапчиво светене. Да припомня, че тези на Lycosa едва се виждат и на светло, а на тъмно заради матовото си покритие са неразличими.

Anti-ghosting
Lycosa може да се похвали с т.нар. anti-ghosting на някои бутони – идеята е при едновременно натискане на повече бутони клавиатурата да не “замръзва”. Е, както се оказва, там тези бутони трябва да са от WASD блока или около него, за да може да натиснете максимум 7 клавиша заедно – иначе сте ограничени до 5-6 (силно зависи какво натискате, понеже онези от блока около WASD търпят натискане на повече бутони). При Logitech тази функция работи до 6 клавиша (без бутоните с пунктуационните знаци), обикновено 5, ако включите по-нетипични бутони. Тук не говоря за лично впечатление, понеже с това си играхме няколко човека, записвайки резултати. С обикновена клавиатура при едновременно натискане на 3 бутона не се случва нищо (ползвахме за сравнение една Compaq на кой знае колко години). Logitech Illuminated (друг светещ кандидат за 150 лева, офисна клавиатура) също се справи с 4-5.Всички страници от статията:

 1. Page 2


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , , ,


16 коментара

 1. 1 duffy // 14.01.2010 в 16:10

  Според клипчето, Logitech Illuminated ми се струва доста по-тиха от другите две, като изключим “wow, само спейса”. :) А и на външен вид най-много ми харесва, но пък има един недостатък – доста висока цена за клавиатура, която има само една екстра – подсветка.

 2. 2 Калоян Николов // 14.01.2010 в 16:22

  И аз съм и вдигнал мерника на тази клавиатура, но не знам кога ще се собия с нея…wishlist-а ми е дългичък :)

 3. 3 Васил Петров // 14.01.2010 в 17:18

  нз лично аз не съм мноо доволен от тази клавиатура, не знам леки пръсти ли имам на моменти съм засичал че трябва до най-крайна позиция клавиша за да направи контакт и другото кабела дават че има “канали” по клавиетурата през които културно можеш да го прекараш е да има ги тея канали но кабела е дебел и не влиза …. но като цяло съм много доволен специално от дисплея и софтуера към клавиетурата невероятен е макар че няма подръжка от 2007…

 4. 4 Антон Белев (Bloody) // 14.01.2010 в 17:22

  Logitech Illuminated наистина се оказа най-тиха и най-удобна (поне за мен лично), бутоните и са като на качествена клавиатура на лаптоп и специално за писане е просто отлична, особено когато човек прескача от нея на лаптоп и обратно :P

  Не че си няма някои дребни недостатъци, като например леко недомислие при подсветяването на F-овете, които са комбинирани с мултимедийни бутони, но това се преживява. Да не говорим, че макар да не е маркетирана като геймърска в някои отношения не се прдсатвя по-зле спрямо другите две геймърски решения. Лошото е, че Logitech Illuminated попада в ценовия клас на Lycosa и G15 от към 150-тина лева, което не е в нейна полза в никакъв случай, в резултат на което мног от потребителите предпочитат някоя от другите две алтернативи, но за всеки влак си има пътници ;)

 5. 5 Николай Цеков (geniusloci) // 14.01.2010 в 17:28

  @Васил Петров – вярно е, че не влиза кабела в този улей, но това е, защото не е за него, а за периферия, която да “заведеш” в USB портовете. Предвид, че те са безполезни, тая идея със закарването не ми се струва изобщо удачна, обаче.

 6. 6 Сашо // 14.01.2010 в 18:06

  Без много да си играя, мойта най- обикновена benq черна А122 хваща 5. Тази на лаптопа и 3 не хваща винаги. Не играя игри, но се зачудих колко ли хващат обикновените модели.

 7. 7 Име (required) // 14.01.2010 в 22:23

  protip: Ако се сложи грес под бутоните шума намалява.

 8. 8 bra1npa1n // 21.01.2010 в 15:45

  Хубаво “не ревю” сте написали.И аз така избирах и и збирах клава-Lycosa,G11 и тем подобните.Е купих си накрая G15 просто защото ми хареса :).Само да добавя,USB са маломощни,т.е. не може да се зарежда през тях,но за блутута и някой флашстик ми вършат чудесна работа.С G1-ESC проблема се свиква,но това е субективно.А и един огромен плюс за мен лично ,че Евереста показва температурите на хардуера.За сега само не ме кефи разположението на мултимедийните бутони…Мисля,че и друг сполучлив вариант би могъл да се разгледа Microsoft X6 :) ,мда злото от редмънд.Доста е приятна,баща ми гейми Солитаре и Махджонг с нея :) .

 9. 9 Николай Цеков (geniusloci) // 21.01.2010 в 18:17

  “protip: Ако се сложи грес под бутоните шума намалява”

  Гаранцията – също.

 10. 10 strangera // 21.01.2010 в 22:09

  С риск да ядосам някой, се чувствам длъжен да се изкажа. А и нали трябва да ви дам нов повод да ме псувате в офиса :D

  Според мен ревюто е почти обективно ;) но доста по безпристрастно от ревюто на ликозата :D т.е липсва ми обещаният хъс в разнищването на проблемите които си срещнал и с G15 ката което е жалко :)

  Поздрави – фенбоичето :D

 11. 11 strangera // 23.01.2010 в 21:24

  ? хъммм интересни разбирания за цензура имате тук. Нещо ми липсва последният пост в които отговарях на въпроса какви според мен са проблемите на клавиатурата, с простичкото – ааа G15 все пак e клавиатура която е ужасно неудобна за писане?! :D

 12. 12 Николай Цеков (geniusloci) // 23.01.2010 в 22:22

  Липсва, понеже не ми се спореше със стената. Единственото неудобно е свикването с наличието на още един ред бутони. Във всяко друго отношение писането на нея не се различава от писането на която и да е клавиатура тип “не-лаптопска” – което според моите наблюдения над клиенти над лаптопи всъщност е почти всички, защото повечето хора не намират меките ниски клавиатури за удобни (тук хора като мен и Bloody са изключение). Дори Enter-ът е голям, Shift-ът дълъг, въобще, както си му е реда. Просто малкият пръст на лявата ти ръка трябва да свикне с онзи ред там. нещо, което при Lycosa-та не се налагаше, но там нито един пръст не можа да свикне на отпора на клавишите.

  Bat_zerga от форума ни, който е леко маниак на тема Razer – в онзи смисъл на “купува си почти всичко” твърди, че неговата Lycosa, купена още при появата на клавиатурата (не от дефектните, обаче) е много, много различна. Впоследствие я е носил, не съм бил там, но по негови и на Bloody ow;r клавиатурата се различава значително не само на пипане, но и на вид, да не говоря, че след две години има вида на онази, която аз зарязах в офиса след буквално дни работа с нея. Дотук чудесно, но моята е от доставка сега, а онази – отпреди две или повече години, което хич не оправдава Razer, напротив. Мнението на bat_zerga може да прочетеш тук, както и да поспориш, но държа да отбележа, че той не е фенбой.

 13. 13 strangera // 23.01.2010 в 23:13

  :D хитро.

  С bat_zerga не виждам никаква причина да споря. Аз още в първият ми коментар навремето освен че се заяждах за някой от откровените глупости (сори)ти казах, че според мен най-вероятно с клавиатурата ти има някакъв проблем :D Ти тогава обаче продължи да си говориш със стената така че нещата са ясни ;) Сега дали говорим за цели бъгави серии, или за единични случай не знам. Моята уж е нова и повечето споменати проблеми липсват.

  А за G15 – ще изчакаме да видим дали ще свикне с бутончетата :D А за малко над месец не можах ;)

 14. 14 Николай Цеков (geniusloci) // 24.01.2010 в 01:25

  Е, аз вече написах два сайта на нея, имам периодични проблеми с големия Enter, защото съм отвикнал.

 15. 15 Стефан Забунов (massacre) // 02.02.2010 в 04:55

  Във връзка с това, което прочетох по-горе – че “G15 е неудобна за писане”, искам да споделя, че ползвам такава, почти откакто е на пазара, а съм изписал на нея такива количества текст, че ми е трудно да опиша. Клавиатурата е безкрайно удобна както за писане, така и за игра! Зацапва се много трудно, почиства се много лесно. Може да свети – може да не свети, като светне ли, прави го слабо и по-силно – нямам идея, дали другите клавиатури имат подобни възможности, но за мен това е голямо удобство.

  Да не говорим за хилядите комбинации и macro-си, които човек може да си направи с нея. И да не започвам за дисплея, който, доколкото виждам, при другите отсъства съвсем.

  Такова е положението, че за добро или лошо, Logitech имат такъв опит за каквато и периферия да си говорим, какъвто Razer имат да трупат още време.

  Относно свикването, в моя случай поне, това беше нещо като преминаване от ръчни на автоматични скорости. Когато си купих новата кола (автоматични скорости, каквито не бях ползвал никога преди това), помолих да ми я докарат до нас, защото ме беше страх, че няма да се оправя. Свикнах в мига, в който я подкарах и оттогава не желая и да чувам за автомобил с ръчни скорости, освен, ако не е Aston Martin. Същото е и с Logitech G15.

 16. 16 pitajax // 25.03.2010 в 12:25

  massacre e абсолютно точен и изчерпателен! +1
  Ползвам G15 от старата версия (със синята подсветка) и мога да кажа, че писането и гейменето на нея са невероятно удоволствие и удобство, това след като свикне човек с бутоните отляво, както спомена Loci!