Бюджетните видеоконтролери ATI Radeon HD 5450 са чудесен избор за HTPC конфигурации

Бюджетните видеоконтролери ATI Radeon HD 5450 са чудесен избор за HTPC конфигурации

В раздел: Прегледи от на 5.02.2010, 9,534 показвания


Вчера от ATI официално представиха поредния нов модел от серията Radeon HD 5xxx графични видео чипове, като този път става дума за предложение от стартовия ценови сегмент, тоест решение за най-масовия бюджетен клас видеоконтролери. Става дума за ATI Radeon HD 5450, видеоконтролерите на базата, на който ще бъдат в ценовия сегмент под и около 100 лева, като тяхната основна цел разбира се не са геймърите и потребителите, които се нуждаят от оптимална видео производителност. Всъщност може да се каже, че Radeon HD 5450 е по-скоро насочен към потребители, нуждаещи се най-вече от богата мултимедийна функционалност. Разбира се новият графичен чип на ATI разполага с основните възможности на своите по-мощни събратя, като в това число влиза поддръжката на DirectX 11 и ATI Eyefinity технологията, макар за един контролер от този клас те да не са особена необходимост.


Новият графичен процесор Radeon HD 5450 е произведен по 40nm технологичен процес, съдържа 292 милиона транзистора, 80 поточни (stream) процесора, 8 текстуриращи и 4 растерни обработващи единици. Работната честота на новото графично ядро е 650 MHz. Енергопотреблението е от порядъка на 15-19 вата при натоварване, но може да падне до около 6 вата в режим на изчакване (idle), което позволява използването на компактен и тих охладител, а дори и на изцяло пасивно охлаждане.


Radeon HD 5450 разполага с поддръжка за DDR2 и DDR3 графична видеопамет, като интерфейса за достъп до паметта е 64-битов. Конкретно тестовата платка, с която разполагахме, беше оборудвана с 1GB DDR3 видеопамет, функционираща на 800MHz (1600 ефективни), но са налични и по-евтини модели с 512MB видеопамет. В конкретния случай паметта не се нуждае от собствен охладител, но при версията на картата с изцяло пасивно охлаждане то обикновено покрива и чиповете на паметта.


Платката на видеоконтролерите на базата на Radeon HD 5450 графични чипове са нискоформатни, което позволява те да бъдат вграждани в по-компактни системи, включително и набиращите все повече популярност така наречени видео PC-та. Както можете да видите на снимката, задната планка е пълноформатна и разполага с DSUB15, DVI и HDMI видео изходи, но тя може да бъде подменена с по-малка планка, при което аналоговия DSUB15 видео конектор може да бъде изключен от платката и махнат. HDMI интерфейса поддържа версия на стандарта 1.3a и може да подава както картина, така и звук към монитора или телевизора, към който бъде включен, като дори се поддържа Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio. А това, в комбинация с тихата работа, добрата енергийна ефективност и мултимедийни възможности превръща платката в идеално решение за инсталация в компактни HTPC системи. Разбира се нищо не пречи тези видеокарти да бъдат използвани и в нормални компютърни конфигурации за офиса или за дома, в случай че няма да ви е необходима кой знае каква 3D видео производителност те са чудесен избор.


Няма как да минем без поне един общ тест за сравнение на 3D възможностите на Radeon HD 5450, като в случая виждате резултатите от Windows 7 Experience Index, който връща общ резултат от 4,9 точки за мощната тестова система, като в случая най-ниската стойност идва от видео възможностите на картата. Все пак говорим за тестова конфигурация с Intel Core i5 процесор. Резултатът на 3D Mark 2006 показа 3690 точки, което до голяма степен идва и заради бързия процесор. Така или иначе Radeon HD 5450 дава около 65% по-добра видео производителност спрямо GeForce 210 и до около 80% по-бавна от тази, която осигурява GeForce GT 220. Тоест като производителност тази платка се нарежда между двете актуални конкурентни предложения на базата на Nvidia графични процесори, като и по отношение на цена отново се позиционира между тях. С тази видео производителност спокойно ще може да се класирате за не особено тежки компютърни игри, при по-ниска резолюция и с по-ограничено ниво на детайлност, нещо, което би трябвало да е достатъчно за хора, които играят рядко на компютъра си и повече го ползват за мултимедия или работа. В заключение можем да кажем, че Radeon HD 5450 намира много точно своето място сред вече наличните конкурентни решения и ценово и като производителност, като освен това се явява и отлично решение за изграждане на компактни мултимедийни видео компютърни системи за гледане на HD видео.


Етикети: , , , , ,


Коментарите са забранени.