Процесорът Intel® Itanium® 9300 вдига летвата за възможностите за надграждане и надеждността при работата с приложения от изключително важно значение

Процесорът Intel® Itanium® 9300 вдига летвата за възможностите за надграждане и надеждността при работата с приложения от изключително важно значение

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 9.02.2010, 5,470 показвания

Intel Corporation представи серията процесори Itanium® processor 9300 series, познати преди под кодовото име “Tukwila”, които предоставят над два пъти по-голяма производителност в сравнение със своя предшественик, увеличават възможностите за надграждане и добавят характеристики за надеждност към платформата Itanium, която обработва приложения с изключителна важност за 80% от корпорациите в Global 100.

След като Gartner Group прогнозира 650 процента ръст на ИТ данните през следващите пет години, бизнесът се нуждае от корпоративни (enterprise) сървъри с много по-голяма мощност и повече възможности за надграждане. Процесорът Itanium processor 9300 series, който съдържа 2 милиарда транзистора, отговаря на тази нужда – с два пъти повече ядра спрямо предшественика си (четири спрямо две), осем нишки за процесор (чрез усъвършенствана Intel® Hyper-Threading Technology), по-голям cache, до 800% увеличение на широчината на лентата на вътрешните връзки, до 500% по-голяма широчина на лентата на паметта и до 700% по-голям капацитет на паметта със стандартните за индустрията DDR3 компоненти.

Натоварванията при изключително важните приложения на корпорациите също изискват характеристики за висока степен на готовност за работа на всички компоненти на платформата. Процесорът Itanium 9300 series допълва издръжливостта на архитектурата от световна класа с нови характеристики за благонадеждност, готовност за работа и поддръжка (RAS), които са включени в целия процесор, технологията му Intel® QuickPath Interconnect technology и подсистемата за памет.

Усъвършенствана архитектура за проверка на грешките съгласува овладяването на грешките по целия хардуеър, фърмуеър и операционна система, и подобрява готовността за работа на системата като позволява възстановяването грешки, които иначе биха били фатални-

Процесорът Itanium 9300 series използва второто поколение на Intel® Virtualization Technology, за да подобри производителността и издържливостта. Чипсетът Intel® 7500 chipset може директно да „прехвърли” I/O устройства към виртуални машини, увеличавайки допълнително ефективността.

Създаден за бъдещето на работата с изключително важни компютърни приложения

“Intel е отдадена на това да предостаявя нова ера за работата с компютърни приложения от изключителна важност (mission-critical computing) и се радваме, че 80% от компаниите в Global 100 са избрали сървъри, базирани на Itanium® за своите най-взискателни натоварвания,” заяви Кърк Скоген, вицепрезидент на Intel Architecture Group и генерален директор на Data Center Group. “Intel продължава да въвежда икономиката на Закона на Мур в сферата на работата с изключително важни компютърни приложения с обявяването днес на Itanium 9300 processor, като отново увеличаваме повече от два пъти производителността за нашите потребители.

Потребителите изискват нова технологична инфраструктура, която да отговори ефективно на техните растящи нужди, свързани с изключително важни приложения,” каза Мартин Финк, старши вицепрезидент и генерален директор на Business Critical Systems, HP. Серията процесори Intel 9300, в комбинация със сървъри HP Integrity, помага на потребителите да постигнат нови нива на възможности за надграждане и издръжливост с усъвършенстваните характеристики за виртуализация, които да посрещнат тези нужди.”

CNAF – French Family Allowance Service с 30 милиона бенефициента, избра да въведе най-новите сървъри NovaScale GCOS на Bull, базирани на Itanium. Жерар Русей, CNAF Chief Information Officer, каза,

Базираните на Itanium системи на Bull непрекъснато предоставят надеждността и готовността за работа, която изискват нашите критично важни задачи. Тестовите ни резултати показват, че допълнителната пропускливост на данни и производителността на процесора Itanium 9300 ще ни позволят да консолидираме множество центрове за данни в един.

Работа с изключително важни компютърни приложения в следващото десетилетие

Системите на производителите на оригинално оборудване (OEM), базирани на серията процесори Intel Itanium 9300, ще са бинари-съвместими със съществуващия софтуеър и могат да осигурят значителни подобрения на производителността, без да има нужда от допълнителна софтуеърна оптимизация.

“Poulson”- кодовото име на следващия процесор Itanium, ще има подобрена многоядрена архитектура, подобрения на ниво инструкции и hyper-threading, нови характеристики за издръжливост и много други.

Бъдещите процесори Intel Itanium, които в момента се разработват, се създават за socket и бинарна съвместимост с Intel Itanium 9300 processor-базираните системи и софтуеър. Те се проектират така, че да може да се надгражда производителността и капацитета, чрез ъпгрейд на компонентите и без повторно компилиране на софтуеъра, така че потребителите да могат да продължат да разширяват и адаптират своите компютърни системи за изключително важни приложения.

Общите компоненти с платформата на процесорите Intel Xeon® стимулират иновациите и носят добавена стойност

Серията процесори Itanium® 9300 и предстоящият процесор Intel® Xeon® с кодово име „Nehalem EX” имат няколко общи компонента на платформата, в т.ч. Intel® QuickPath Interconnect, Intel Scalable Memory Interconnect, Intel® 7500 Scalable Memory Buffer (който използва предимствата на стандартната за индустрията DDR3 памет) и общ I/O хъб (чипсет Intel® 7500). Общите елементи ускоряват иновациите, предоставят синергия на дизайна и ефективност на производството при фамилиите Intel® Xeon® и Itanium processor и дават гъвкавост на потребителите.

Интелигентна енергийна ефективност

Усъвършенстваната форма на Demand-Based Switching (DBS) намалява консумацията на енергия, когато нивото на използване е ниско. Intel® Turbo Boost Technology автоматично усеща и се адаптира, за да осигури подходящото увеличение на производителността, когато е необходимо, и да спестява енергия, когато не е.

Цената на процесорите от Intel Itanium processor 9300 series ще варира между $946 до $3838 за количества от 1,000 бройки. OEM системите се очаква да бъдат в продажба в следващите 90 дни.

Допълнителна информация:

  • Осемдесет процента от корпорациите в Global 100 са избрали сървъри, базирани на Itanium®, за своите най-важни приложения.
  • Повече от два пъти по-висока производителност в сравнение с предишния процесор Itaniumi
  • Повече възможности за растеж с 800% увеличение на широчината на лентата при вътрешните системни връзки, до 500% по-голяма широчина на лентата на паметта и до 700% пъти по-висок капацитет на паметта.
  • Още по-добра поддръжка за средите за работа с приложения с изключително важно значение с усъвършенствана надеждност, време за работа и поддръжка на процесора и платформата.
  • Общи компоненти с платформата за процесори Intel Xeon® ускоряват иновациите, предоставят синергия на дизайна, ефективност при производството и гъвкавост за потребителите.

i Източник: На базата на резултати от SPECint_rate_base2006* и SPECfp_rate_base2006* подадени от HP на SPEC.org с употребата на Itanium® 9350 processor, 1.73 GHz, 24MB L3 cache.


Етикети: , , , , , , ,


Един коментар

  1. 1 Сашо // 09.02.2010 в 21:55


    Осемдесет процента от корпорациите в Global 100 са избрали сървъри, базирани на Itanium®, за своите най-важни приложения.

    Това ще рече че имат някой и друг итаниум сървър. Хич не съм забелязал особен интерес към итаниум платформата. Повече насочеността е към бързи и не толкова скъпи платформи, които да работят в някакъв high availability режим. То колкото и да е надежден един компютър, все може да се развали, та и с итаниум същата работа.