Технологията NVIDIA Optimus осигурява отличен баланс между производителност и по-продължително използване при захранване от батерията

Технологията NVIDIA Optimus осигурява отличен баланс между производителност и по-продължително използване при захранване от батерията

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 11.02.2010, 6,582 показвания

Корпорацията NVIDIA обяви своята нова технология, наречена NVIDIA® Optimus™, която е сериозно постижение при мобилните компютри, позволяващо автоматичен избор на най-подходящия графичен процесор наличен в системата в зависимост от изпълняваното в момента приложение. Optimus автоматично пренасочва задачите към дискретния графичен процесор на NVIDIA или интегрираната графика на Intel в зависимост от техните нужди, като по този начин осигурява отличен баланс между производителност и по-продължителното използване при захранване от батерията.

“Потребителите вече няма да трябва да избират дали да се възползват от високата графична производителност или възможността за по-продължителна работа при захранване от батерията”, заяви Рене Хаас, генерален мениджър на подразделението за мобилни компютри на NVIDIA. “NVIDIA Optimus осигурява и двете – отлична производителност, дълъг живот на батерията и най-важното е, че наистина работи”.

Точно както функционират хибридните коли, избирайки дали да се движат на бензин, или да активират електрическия мотор в движение и според условията, технологията NVIDIA Optimus прави същото нещо, но за графичните процесори. Технологията NVIDIA Optimus мигновено пренасочва натоварването през най-подходящия за работата графичен процесор (интегрирания или дискретния), като по този начин удължава времето, което може да бъде използвана системата при захранване от батерията до 2 пъти спрямо решенията, които разполагат само с дискретна графика. Когато бъде пусната 3D игра, гледа се видео или се използва графичния процесор за интензивни сметки, то натоварването бива пренасочено към дискретната графика на NVIDIA. Когато обаче се използват базови приложения в 2D режим, като например браузване в интернет или използване на имейл клиент, интегрираният графичен процесор е повече от достатъчен и само той е активен. Крайният резултат се изразява в по-дълго време на работа при захранване от батерия, без обаче това да води до компромис с графичната производителност на системата.

“Гениалното в технологията NVIDIA Optimus е нейната простота”, заяви д-р Йон Педи, президент на Jon Peddie Research, пионер в графичната индустрия и водещ анализатор. „Потребителите могат спокойно да браузват в интернет, разполагайки с отлична продължителност на работа осигурявана от батерията и когато имат нужда от допълнителна графична мощ за приложения като Adobe Flash 10.1, Optimus автоматично превключва към по-мощния графичен процесор на NVDIA”.

Мобилни компютри с технологията NVIDIA Optimus ще бъдат налично съвсем скоро, започвайки с предложенията на Asus и по-конкретно следните модели: UL50Vf, N61Jv, N71Jv, N82Jv и U30Jc. Повече информация за технологията NVIDIA Optimus можете да намерите на сайта на NVIDIA на адрес: http://www.nvidia.com/object/optimus_technology.html.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,2 коментара

  1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 12.02.2010 в 13:20

    В mobility.BG пуснах по-сериозно обяснение за начина на работата на технологията и разсъждения защо смятам Optimus за наистина много добра идея от страна на NVIDIA. Може да прочетете статията тук.

  2. 2 Gele // 01.03.2011 в 14:56

    Чудесно, надявам се да го превърнат в стандарт за лаптопите.