Canon срещу Epson (интерактивен тест)

Canon срещу Epson (интерактивен тест)

В раздел: Ревюта от на 30.04.2009, 6,463 показвания

Дойде ни идеята да направим един сравнителен тест между два актуални модела мастилено-струйни мултифункционални устройства с приблизително еднакви възможности и параметри и разбира се в близък ценови клас, съответно на Epson и на Canon. По-конкретно става дума за моделите Epson Stylus Photo RX585 и Canon Pixma MP630, които осигуряват необходимата функционалност за печатане, копиране и сканиране в едно устройство. И двата избрани модела разполагат със съответно 6 отделни мастилници за Epson и 5 за Canon, осигурявайки възможност и за висококачествено разпечатване на цифрови фотографии. В допълнение и двете устройства имат възможност и за печат и върху CD/DVD дискове, като за целта е необходимо използването на специални медии, предназначени за разпечатване на обложка.


Идеята на мастиленоструйните многофункционални устройства е да осигурят необходимите възможности за един обикновен домашен потребител или офис на малка фирма, за които традиционно са нужни няколко отделни продукта. Едно многофункционално устройство, което разполага с функции за сканиране, копиране и печатане определено пести доста място, като в същото време осигурява нужните възможности с доста добро качество и скорост на работа. А благодарение на възможността и за разпечатване на цифрови изображения с отлично качество върху фото хартия, то тези устройства се превръщат и в доста по-добро решения спрямо един обикновен мастиленоструен фотопринтер, при това за доста голям брой потребители.

Преди обаче да пристъпим към самите тестове, а и по време на тяхното изпълнение за това ревю сме предвидили възможността всеки желаещ да се включи със своите предложения, въпроси и/или идеи за нещо, което иска да види сравнено съответно и на едното и на другото устройство. Например, ако желаете да бъде разпечатана и сравнена конкретна фотография, може дори и нещо, което вие сте заснели или пък искате да видите разпечатката на даден документ или изображение върху нормална хартия. Всякакви ваши идеи и предложения може да отправяте в съответната тема във форума, така че да може да реагираме своевременно и да ги включим по време на самия тест. По този начин ревюто ще бъде интерактивно, тъй като всеки ще може да участва, а тази страница ще бъде попълвана своевременно с нови данни и резултати: Към темата във форума за интерактивния тест на Canon срещу Epson…


Снимки на Canon Pixma MP630


Снимки на Epson Stylus Photo RX585


Параметрите на Canon и Epson


На база на официалните спецификации на двете устройства можем да видим, че с малко по-слаби параметри и по отношение на резолюция на печат и що се отнася до наличния скенер. От друга страна като официално обявени максимални скорости на печат и копиране модела на Epson би трябвало да е значително по-бърз при минимално качество на печат (това естествено предстои да се види по време на теста). Друга важна особеност е, че RX585 използва само една мастилница с черно, но има допълнително Light Cyan и Light Magenta или общо 6 различни мастила, докато при Pixma-та на Canon са налице 5 мастила, като съответно се разчита на два вида черно. Естествено няма как да пропуснем да проверим кой от двата варианта осигурява по-качествен печат, особено при разпечатване на снимки върху фото хартия. Epson Stylus Photo RX585 е с цена около 250лв., а Canon Pixma MP630 можете да купите към момента за около 360лв., което означава, че първия има известно предимство още от тук, заради по-ниската си цена.

И тук идва време за начало на самите тестове, като те постепенно ще бъдат допълвани в статията, междувременно ако имате желание да се включите с ваши идеи, предложения или въпроси в теста на двете устройства може да използвате тази тема във форума за целта: Към темата във форума за интерактивния тест на Canon срещу Epson…


Етикети: , , , , , ,Коментарите са забранени.