Linksys WRT610N Dual-N Band безжичен рутер

Linksys WRT610N Dual-N Band безжичен рутер

В раздел: Ревюта от на 27.10.2008, 18,198 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7

«»

Не е тайна, че от Linksys са пионери в областта на безжичните маршрутизатори (рутери) с отворен код, като разглеждания тук двубандов Wireless-N модел WRT610Nне е изключение. Освен с доста интересен и приятен на външен вид дизайн, без стърчащи от корпуса антени, Linksys WRT610N може да работи едновременно на 2,4 GHZ (802.11b/g/n) и на 5 GHz (802.11а/n) и предлага други интересни допълнителни възможности. За целта устройството е оборудвано с два отделни безжични приемника, които могат да работят едновременно и независимо един от друг, всеки от които има по 3 собствени антени с цел постигане на максимален обхват и скорост на трансфер. И макар Linksys WRT610N да е в продажба от известно време и кода на неговия управляващ софтуер да е свободно достъпен на сайта на компанията, то все още няма неофициален пълнофункционален софтуер, като например версия на DD-WRT, OpenWRT или Tomato, която официално да работи с устройството. Именно поради тази причина тестовете, които проведохме на устройството са направени само с официалния фирмуер на Linksys, който определено си има своите недостатъци, но за това ще стане дума малко по-късно. А за тестовете за обхват и скорост на трансфер на маршрутизатора използвахме Linksys WUSB600N двубандов безжичен USB мрежов адаптер, както и стандартен интегриран в корпуса на лаптоп Intel Wireless WiFi Link 4965AGN, като и двете устройства разполагат с възможност за работа на 2,4 GHz и 5 GHz честотен обхват. Нека обаче не избързваме, а да започнем отначало с преглед на Linksys WRT610N Dual-N Band безжичния рутер и предлаганите от него възможности…


Linksys WRT610N отблизо


Linksys WRT610N се явява нещо като наследник на предходния Wireless-N модел WRT160N на компанията, като при обновения вариант се забелязва подобрение не само по отношение на функционалността и възможностите, а и допълнително развитие на новия дизайн с интегрирани в корпуса антени. Разбира се разширената функционалност идва и на доста висока цена, в момента може да закупите Linksys WRT610N от фирма ComelSoft, която ни предостави устройството за този тест, за около 422 лева с включено в нея ДДС. Подобна цена за безжичен маршрутизатор определено е фактор, който може да ви накара да се замислите дали WRT610N е подходящо решение за вашите нужди.

Окомплектовката на рутера е съвсем стандартна за такъв тип устройство, като освен пакета с документация и софтуер, който ви посреща най-отгоре в кутията, приканвайки ви да започнете от него, ще намерите един Cat 5e мрежов patch кабел (подходящ за гигабитова връзка), захранващ адаптер (12V, 1,5A) и кабел за адаптера.

От вероятно Linksys позиционират този модел предимно към потребители, които са начинаещи в областта на безжичните рутери, защото всички печатни инструкции са насочени към използването на автоматизираното софтуерно решение за свързване и настройка на устройството. Интересен факт е, че в краткото печатно ръководство насочват към диска със софтуер, където би следвало да има по-подробна документация в електронен вид, но такава не е директно достъпна на диска например в PDF формат. За да стигнете до документацията трябва да минете през Setup приложението и задължително да инсталирате Adobe Acrobat Reader! На диска ще намерите и софтуер, който визуално ще ви преведе стъпка по стъпка през процеса по свързване на рутера, както и софтуер за неговата настройка без да е необходимо да прибягвате до вградения в устройството уеб интерфейс.


Linksys WRT610N изглежда много добре, като на фона на повечето други маршрутизатори дори може да го объркате за някаква различна джаджа, ако не знаете, че става дума за рутер. Основната част на корпуса на устройството е покрита с черна лъскава боя, а страничната рамка със синя перлена такава. В долната част на корпуса е предвидена възможност и за закачане на стена, при което има шанс да постигнете и по-добро покритие на безжичната мрежа, но зависи и как и къде точно ще поставите устройството и какъв обхват ще ви е необходим.Всички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4
  4. Page 5
  5. Page 6
  6. Page 7


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , ,


Коментарите са забранени.