Ревю на ADATA XPG Spectrix D80

Ревю на ADATA XPG Spectrix D80

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 3.05.2019, 4,376 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


 

Самите модули изглеждат доста интересно, заради монтирания прозрачен пластмасов резервоар върху RGB дифузьора, който е пълен с прозрачна течност. В първия момент, в който извадите модулите от опаковката, асоциативно ще ги свържете с нивелир, но разбира се те нямат нищо общо.
От двете страни на DIMM модулите са разположение алуминиеви радиатори с познатите мотиви на декорация от модела D41. Предлагат се два цветови варианта – червен и черен. (Нашият тестов комплект беше с черни радиатори.)
Главните акценти при паметите XPG Spectrix D80 са:

  • Хибридно охлаждане – алуминиев радиатор, термично проводими материали на платката и течност с ниска точка на кипене, които работят заедно, за да осигурят отлично разсейване на топлината.
  • Висококачествени чипове – избрани чрез строг процес на подбор, за да се гарантира дълготрайност и надеждност

Всъщност най-важната отличителна черта на този комплект памет (както и на цялата серия D80) е наличието на хибридно охлаждане. Тоест комбинация между течно и въздушно охлаждане. От ADATA твърдят, че това е първият в света DDR4 модул с подобно охлаждане. Не съм проверявал обстойно това тяхно твърдение, но със сигурност към датата на пазарния дебют на продукта е било вярно.

 

 

На горното изображение се вижда добре как функционира (или трябва да функционира) това хибридно охлаждане. Водният резервоар (за да сме точни, течността в него не е вода), в горната част на модула е херметически затворен и всякакви опасения относно протичане са изключени. Освен това използваната течност е с голямо електрическо съпротивление и не може да причини проблеми. Поне така твърди производителя.
Течното охлаждане работи по подобен начин на изпарителните камери, познати ни от охладителите на видеокартите, но за разлика от тях, тук течността не се изпарява, а просто се загрявa, в резултат на което се изкачва по-високо, а нейното място се заема от по-тежката, студена течност. Разбира се, използван е флуид с ниска точка на кипене.  От ADATA не споменават никъде как се охлажда самия флуид в резервоара, но погледнато от друг ъгъл, топлината от DDR4 чиповете памет е нищожна и алуминиевият ламел върху чиповете е предостатъчен , за да държи модула достатъчно студен.
Видимият ефект от този резервоар с флуид в горната част на модула (над RGB подсветката) не е свързан с преките технически характеристики и всъщност той е чисто визуален. По-нагоре споменахме, че от ADATA са нарекли подсветката на тези модули Oceanic RGB. Този ефект се дължи именно на прозрачния флуид в резервоара и полупрозрачния RGB дифузьор, като се подсилва от разликите във вискозитетите на студения и загрятия флуид.
По отношение на подбора на чиповете, нищо не бихме могли да кажем, преди да видим как се представя паметта.

 

 

От горния скрийншот на софтуерния инструмент Thaiphoon Burner ясно се вижда, че използваните чиповете памет са производство на Hynix и са с маркировка H5AN8G8NMFR-VJC. Използвани са 8 чипа по 8GB и са разположени едностранно. Модулите са 1-редови, което за настолни PC памети е еквивалентно на едностранни модули (тоест само от едната страна на PCB има разположени чипове).
За незапознатите, rank (редовата) системата се използва за всички модули памети, включително и за настолните PC, главно заради унификация на терминологията, независимо, че никога (поне до момента) няма да срещнете например едностранен 2-редов настолен PC DIMM модул. Всичко това е направено, за да не се изпада в объркване, тъй като при сървърните памети, тези термини не е задължително да са (обикновено не са) еквивалентни.
Също така от скрийншота на Thaiphoon Burner се вижда ясно какви заводски тайминги са записани в SPD и XMP разширенията, както и кои версии на двете се поддържат.

RGB подсветка и управление

 

 

Когато инсталирате паметта XPG Spectrix D80 и включите компютъра, ще видите, че светлинните илюминации започват веднага. Ефектът на светене, който е настроен по подразбиране (ако не ме лъже паметта), е Rainbow. Ако не ви харесва този ефект, можете да го промените, като използвате софтуера на ADATA – XPG RGB Sync, или пък RGB софтуера, който пристига с вашата дънна платка – ако дънната ви платка има RGB подсветка.

 

 

От официалните характеристики на ADATA се вижда, че XPG Spectrix D80 поддържа софтуерите за RGB управление на четиримата най-големи производители на дънни платки – ASUS, Gigabyte, MSI и ASRock.
Специално можем да потвърдим, че на дънна платка Aorus работи без никакъв проблем със софтуера на Gigabyte – RGB FusionВсички страници от статията:

  1. Въведение
  2. Спецификации и опаковка
  3. Поглед от близък план
  4. Тестова система и резултати
  5. Финални думи


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Гого // 04.05.2019 в 17:32

    Скъпичка е, за същите пари, че и по-евтино, се намират комплекти 3200 С14.