Ревю на ADATA XPG Spectrix D80

Ревю на ADATA XPG Spectrix D80

В раздел: Ревюта, статии и ръководства от на 3.05.2019, 4,377 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


Тестова система и резултати

Тестова система:
CPU: AMD Ryzen 7 2700
MB: Gigabyte Aorus X470 Gaming WiFi
RAM: 2x8GB ADATA XPG Spectrix D80 DDR4-3200
Disk: 480 GB M.2 ADATA Gammix S11 SSD
VGA: MSI Radeon X470 GamingX Twin Frozr VI
PSU: Antec HCP Platinum 1000
CASE: Antec P380
OC: Windows 10

Преди да разгледаме постигнатите резултати на паметта, нека да направим някои уточнения. Първото от тях е, че платформата на AMD, не е най-показателна за честотните възможности на DIMM модулите памет. При платформата на Intel доста по-лесно се достигат по-високи тактови честоти на паметта и това зависи от реализацията на контролера. Обикновено това е за сметка на по-лежерните тайминги, с които работи контролера и по специално стойността 2T, на параметъра за броя цикли, които са необходими на контролера, за да изпрати команда на паметта. При AMD тази стойност е 1T.

 

ADATA XPG Spectrix D80 нямаше проблеми със зареждане на XMP профила си на AMD Ryzen 2700 система и заработи веднага на обявените тайминги.
Тестовете бяха проведени при два сценария – първият търсена на максимално стабилната честота на XMP таймингите, а втория, търсене на най-стегнатите тайминги на XMP честотата (в случая DDR4-3200).
Първо решихме да стегнем таймингите, които според XMP профила са 16-18-18-36, 1T. Опитахме да намалим стойността на CAS Latency, която стандартно е 16, но системата отказваше да зареди. Тогава решихме да пробваме да намалим стойностите на вторичните тайминги от 18 на 16. С tRCD нямахме никакъв проблем, но с tRP ударихме на камък – каквато и стойност да зададем, дъното винаги я връщаше на auto (18).

 

 

Оказа се обаче, че намалената стойност (на 16) на tRCD не донесе абсолютно никакво подобрение, даже леко влошаване, независимо от подобрената латентност. Това на практика означава, че XMP таймингите са най-добрите и извличат максимума от чиповете.

 

 

След това започнахме да променяме множителя на паметта, докато достигнахме максималната стабилна честота – 3533 MHz.

 

 

Направихме опит за 3600MHz при непроменени тайминги, но при зареждане на Windows даде грешка за липсващ .dll файл. След това редуцирахме CAS Latency на 18 и системата нямаше проблем докато не беше натоварена за тестване на стабилността на паметта. За съжаление, каквито и стойности на таймингите да задавахме, не можахме да получим стабилна работа на системата.
Като цяло дънните платки на Gigabyte не се славят с безпроблемната си работа с паметта и е възможно именно конкретното дъно Aorus да е причина за този максимален резултат. Все пак можем да кажем, че това е сравнително добър резултат за платформата на AMD, особено на фона на първото поколение Ryzen процесори, които изискваха скъпите Samsung B-die чипове, за да постигнат такива честоти.Всички страници от статията:

  1. Въведение
  2. Спецификации и опаковка
  3. Поглед от близък план
  4. Тестова система и резултати
  5. Финални думи


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,Един коментар

  1. 1 Гого // 04.05.2019 в 17:32

    Скъпичка е, за същите пари, че и по-евтино, се намират комплекти 3200 С14.