Acer Aspire One AOA 110-Aw мини лаптоп

Acer Aspire One AOA 110-Aw мини лаптоп

В раздел: Ревюта от на 26.08.2008, 20,704 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7

«»

Докато допреди едва няколко месеца на пазара имаше само един достъпен вариант за евтин мини лаптоп, то към настоящия момент той е наситен с разнообразни като изпълнение и възможности решения. И въпреки цената като цяло се движи в една близка рамка, то все пак тя не е единственият определящ фактор за избора на мини лаптоп, поне не за всички потребители. За някои хора е по-важен външния вид, за други – функционалността, а за трети пък удобството на работа и т.н. Преглеждайки различните предложения на Asus, Acer, Gigabyte, MSI и HP, моделът, който на пръв поглед прави най-положително впечатление – да, става дума именно за външния вид, е Aspire One на Acer. И докато като дизайн, от Acer са се справили наистина отлично, то определено има някои области, в които има още какво да се иска от тяхното изпълнение. Решихме да разгледаме малко по-подробно моделът 110, които използва флаш-базиран твърд диск, но междувременно вече у нас се продава и по-новата версия 150, която използва традиционен мобилен твърд диск. Разбира се ще обърнем внимание и на нея, макар че основният акцент на това ревю остава флаш-базираното решение на Aspire One…

Параметри на Aspire One


Acer Aspire One по принцип е наличен в 4 различни цвята – бял, син, розов и златисто-кафяв. У нас (поне към момента) обаче са налични само бялата и синя версия, които по принцип са най-предпочитани от повечето потребители. В тази статия специално сме се спрели на бялата версия на лаптопа, като трябва да ви обърнем внимание на факта, че цветовете на корпуса не са единствената разлика между моделите на Aspire One. Специално при тези с флаш-базирани SSD дискове има и други доста съществени разлики, за които обаче ще поговорим малко по-късно…


Стандартното изпълнение на Acer Aspire One е базирано на Intel Atom N270 мобилен процесор, който е с работна честота от 1,6 GHz и поддържа HyperThreading технология (правите ли вече аналогия с Pentium 4). Основният бонус на Atom мобилната архитектура е много ниското електропотребление на фона на всички масови мобилни процесори, което е средно около 10 пъти по-малко. С реална консумация на процесора, достигаща до около 2,5W под товар, определено Atom е много подходящо решение за ултракомпактни преносими компютри от класа на Aspire One. Естествено не може да очаквате производителност, съизмерима с тази на високопроизводителен едноядрен настолен процесор с подобна работна честота, но въпреки това производителността на 1,6-гигахерцовия Atom е съвсем задоволителна. Процесорът разполага с достатъчна изчислителна мощ да декодира безпроблемно дори видео с висока резолюция макар и само 720p (1280x720p)…
Следва екрана, който е с диагонал 8,9″ и резолюция от 1024×600 точки, светодиодна подсветка и CrystalBrite (огледално) покритие на дисплея. За разлика от първото EEE PC, което беше с по-малък 7-инчов екран и резолюция 800×480, при новото поколение ~9-инчови ултракомпактни лаптопи разделителната способност е доста по-използваема. С 1024×600 вече не би трябвало да се налага да скролвате много настрани когато преглеждате уеб страници или да трябва да местите постоянно прозореца на дадена програма, за да може да видите отделна част от него, тъй като целият не се побира на екрана. Всъщност резолюцията от 1024×600 точки може би е оптимална за широкоформатни екрани с такъв диагонал, защото в противен случай размерът на пикселите вече може да стане твърде малък при по-висока разделителна способност.
Оперативната памет, с която идва Acer Aspire One 110 е 512MB, като тя е запоена върху дънната платка на преносимия компютър. Разбира се системата разполага с опцията за ъпгрейд с допълнителна памет, под формата на слот за инсталация на допълнителен модул с максимален капацитет от 1GB. Разбира се 512-те мегабайта би трябвало да са ви предостатъчни ако използвате преносимия компютър с Linux дистрибуцията, която е предварително инсталирана на него, така че е малко вероятно да ви се наложи да правите ъпгрейд. При модела 150, който използва нормален мобилен твърд диск, стандартната памет налична в системата е с обем 1GB, като за съжаление това е постигнато с 512MB запоени на платката и един допълнителен 512MB модул в разширителния слот.
Идва ред и на твърдия диск, който в конкретния случай е с капацитет от 8GB и е съставен от флаш модули памет. Предимството на това решение е по-ниската (евентуално) консумация на ток, нулев шум и вибрации и много по-голяма издръжливост при ползване в неблагоприятни условия спрямо нормален магнитен твърд диск. Недостатъкът е по-малкият капацитет, едва 8GB, който обаче е компенсиран с възможността за разширяване с помощта на допълнителни флаш карти. Другият по-съществен недостатък се крие в не толкова добрата скорост на работа на флаш диска, но повече за това ще стане дума след малко.
Останалите параметри на системата, който са от по-голямо значение са съответно интегрирания Intel GMA 950 видеоконтролер, 10/100 мегабитовия мрежов контролер и 802.11b/g безжичния мрежов адаптер. Налице е и 0,3-мегапикселна уеб камера, интегрирана в корпуса на лаптопа и два четеца за флаш карти – единият специално за разширение на капацитета на SSD диска, а другия универсален четец за SD/MMC, SDHC, Memory Stick, Memory Stick Pro и дори xD (някой с Olympus цифров фотоапарат?). Налични са 3x USB 2.0 порта за връзка на допълнителни устройства, DSUB15 аналогов изход за свързване на външен монитор и жакове за свързване на отделен микрофон и слушалки.
Батерията на лаптопа е литиево-йонна, 3-клетъчна, 11,1V и е с капацитет от 2200/2400 mAh (в зависимост от модела). Размерите на лаптопа са 24,9x17x2,9 см (широчина x дълбочина x височина), а теглото на корпуса (без захранващия адаптер) е едва 995 грама.
Стандартната гаранция на лаптопа е 1 година, като евентуално съвсем скоро ще имате възможност за нейното разширение с покупката на допълнителен гаранционен пакет, но закупуването на такъв може да се окаже и трудно начинание. Все пак възможността за разширяване на стандартната гаранция до 2 или 3 години понякога си заслужава, като определено варианта с допълнителен пакет за до 3 години е по-добрия избор.Всички страници от статията:

  1. Page 2
  2. Page 3
  3. Page 4
  4. Page 5
  5. Page 6
  6. Page 7


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , ,Коментарите са забранени.